Presunúť na hlavný obsah

Kráľovná kuchyne radí: 10 tipov, s ktorými vám pečenie vyjde na jednotku

Slovenské celebrity

Meno Adriany Polákovej si azda každý spája so sladkou vôňou čerstvo napečených koláčov. Aké sú jej rady na prípravu dokonalých dezertov?

Recept na zlepšenie nálady? Pečenie!

Pre mnohých kuchárov či pekárov patrí k tejto činnosti nejaký obľúbený rituál, ktorým sa na varenie naladia. Adriana však nemá žiadnu šťastnú zásteru a nepotrebuje počuť ani svoju obľúbenú hudbu. „Mňa dokonale naladí už samotné pečenie, nič iné ako pohodu nepotrebujem. Dokonca aj keď som unavená a bez nálady, pri pečení sa to všetko stratí a ja sa začnem usmievať a zrazu som spokojná,“ približuje svoj recept na zlepšenie nálady.

Práve tá je podľa nej pri pečení jednou z najpodstatnejších surovín. „Je dôležité dodržiavať presnú gramáž, ale mnoho krát sa mi potvrdilo aj to, že ak som nervózna, alebo sa ponáhľam, nikdy sa koláč tak dobre nepodarí. Takže dobrá nálada a pozitívna energia sa vždy pretavia do koláča,“ hovorí s úsmevom.

Adriana pečie denne a má aj svojich obľúbených stravníkov. „Najvďačnejšími stravníkmi sú deti, lebo tie vám úprimne povedia či im chutí a či nie, alebo čo je na tom koláči najlepšie,“ vysvetľuje a dodáva: „Aj kompliment od nich je asi ten najkrajší.“

Pudingové vtáčie mlieko je chuť detstva

Každý z nás si určite pamätá svoj naj koláč z detstva a presne taký má aj ona. „Je to vtáčie mlieko. Moja mama ho robievala tak, že uvarila riedky puding a doň nám dávala  obláčiky - kopčeky snehu uvarené v mlieku. Nevedeli sme sa ho dojesť,“ spomína na obľúbený dezert Adriana. „Nevadila mi ani kožka na pudingu, aj keď stačí povrch zasypať práškovým cukrom aby sa nevytvorila.“

Práve puding a variácie z neho pritom patria medzi obľúbené pochúťky aj dnes. Výber príchutí je však vďaka ponuke Dr. Oetker podstatne širší. Okrem čokolády, vanilky či jahody si môžete vychutnať napríklad kokos, karamel, citrón, banán. Aktívni ľudia zas ocenia proteínovú variáciu a „bezlepkáči“ tiež majú vlastné vrecúško s touto dobrotou. Adriana z pudingu rada pripravuje napríklad skvelý Pudingoš, ktorý vďaka jej videoreceptu ľahko zvládnete doma aj vy. 

OBJAVTE VŠETKY PRÍCHUTE DR. OETKER PUDINGU

Začnite koláčom „šup-šup“

Sama svoju prvú pochúťku upiekla, keď mala len trinásť rokov. A hoci jej prvým výtvorom boli medovníky, kuchárom začiatočníkom odporúča niečo trochu iné.

Úplne najjednoduchšie je začať koláčom šup-šup. To je taký, pri ktorom dáte do jednej misky všetky prísady, spolu vymiešate, vylejete na plech a upečiete koláč. To zvládne naozaj každý,“ radí Adriana. A ako zistíte, že už ste v pečení naozaj na vyššej úrovni? „Kto dokáže v pohode pripraviť aj kysnuté či odpaľované cesto – to je už pokročilý majster.“

10 rád na pečenie Adriany Polákovej

  1. Skontrolujte si, či máte všetky suroviny. Nie vždy sa všetko dá nahradiť. Radšej dôkladná príprava ako potom improvizácia, ktorá nemusí vyjsť.
  2. Overte si teplotu, ktorú majú suroviny mať. Tá samozrejme závisí od koláča, ktorý ideme pripravovať. Ak primiešavam vajíčka do odpaľovaného cesta, musia mať izbovú teplotu. Ak idem miešať krehké maslové cesto, maslo musí byť poriadne studené.
  3. Preosievajte. Cukor nebude mať hrudky a múka sa zas prevzdušní, dostane do seba vzduch, ktorý sa mení v ceste na bublinky. Cesto je tak po upečení nadýchanejšie.
  4. Veľa gazdiniek má problém s tým, že cesto nenakysne – na vine sú kvasnice. Odkedy používam sušené droždie od Dr. Oetker ešte ani raz sa mi nestalo, že by cesto nenakyslo.
  5. Keď sa hodí, skúste pridať pri pečení do cesta či plnky vašu obľúbenú chuť navyše. Ja mám veľmi rada chuť citrónu a citrónové koláče mám najradšej. Preto dosť často, aj keď to nie je v recepte, používam sušenú citrónovú kôru.
  6. Plech je najlepšie vysypávať hlavnou zložkou. Ak pečieme koláč z múky tak múkou, ak je hlavnou prísadou mandľová múka tak plech vysypeme ňou, ak pečieme niečo kokosové, tak zasa kokosovou múčkou. A tak podobne.
  7. Ak chcete roztopiť čokoládu, ideálne je si ju nasekať na malé kúsky a potom zaliať horúcou smotanou.
  8. Smotanu na šľahanie vždy poriadne vychlaďte, aby sa naozaj dobre vymiešala. Obrátky až také dôležité nie sú, pri vysokých však pozor, aby sme šľahačku neprešľahali. Vyzráža sa maslo a je po šľahačke.
  9. Dobre upečený koláč spoznáte aj pohľadom. Skontrolujte farbu, či je taká, ako má byť, či je povrch už upečený, jemne popukaný, alebo sa cesto už oddeľuje od okrajov plechu. Vtedy je väčšinou už pekne upečený.
  10. Neskladujte, jedzte. Úplne najlepšie sú čerstvé koláče. Pečenie si naplánujte tak, že si na nich aj s blízkymi môžete ešte v ten deň po dopečení pochutnať.

POZRITE SI SKVELÉ INŠPIRÁCIE NA DEZERTY

Advertoriál pripravený v spolupráci s Dr.Oetker.