Zahreje nielen na duši: Lávový koláč s pečenými hruškami
Deka, horúci čaj a jesenná pohoda. Chýba už len voňavý koláč, ktorý celý váš domov naplní teplom jesene.
Komu by sa chcelo v sychravom počasí za sladkým potešením vyrážať do cukrární či kaviarní. Zostaňte radšej doma a pripravte si dokonalú jesennú dobrotu sami! Lávový koláč podľa najnovšieho receptu od foodblogerky Lenivej kuchárky zahreje na duši, a pritom nezaťaží žalúdok. A to ani vtedy, ak lepok či laktózu netolerujete práve najlepšie.
Lávový koláč s pečenými hruškami podľa Lenivej kuchárky
BEZ LEPKU A LAKTÓZY
Ingrediencie
forma s Ø 24 cm
200 g horkej čokolády (bez obsahu laktózy)
110 ml panenského olivového oleja K-Bio
120 g trstinového cukru
50 g bezlepkovej zmesi na pečenie K-free
5 vajec
5 hrušiek
práškový cukor na posypanie
Postup
Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu. Keď je roztopená, pomaly k nej prišľaháme olivový olej a polovicu cukru. Hrniec s miskou stiahneme zo sporáka a misku s čokoládou preložíme na utierku, aby trochu vychladla. Keď je čokoládová zmes vlažná, pridáme K-free bezlepkovú zmes na pečenie a žĺtka a ručne premiešame.
V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli. Pri šľahaní pridávame po častiach druhú polovicu cukru a šľaháme, až kým sa nám na snehu netvoria špičky. Sneh po lyžiciach pridáme do čokoládového cesta a zakaždým jemne premiešame, aby sa nám z cesta nestratil vzduch.
Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili tukom a vysypali strúhaným kokosom. Do cesta vložíme celé hrušky na výšku a vložíme koláč do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme cca 60 minút. Či je koláč upečený, otestujeme špáradlom, ale pozor, stred by mal zostať vláčny a tekutý ako láva. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom.
Všetko potrebné (nielen) na prípravu tohto receptu nájdete v Kauflande. Vychutnajte si bezgluténové špeciality na rôzne spôsoby vďaka širokej ponuke značky K-free, určenej špeciálne pre zákazníkov s intoleranciou na lepok a laktózu.
Ďalšie recepty bez lepku či laktózy od Lenivej kuchárky nájdete v knižnej novinke „Potravinové alergie“ z dielne vydavateľstva ORBIS IN od 26.10.2020 aj v sieti predajní Panta Rhei.
- reklamná správa -