Presunúť na hlavný obsah

Jablká pozitívne ovplyvňujú imunitu. Jeme ich však málo

Zdravie a relax

Chutné, šťavnaté a navyše mimoriadne zdravé! Pre vysoký obsah vitamínov by sa jablko malo stať naším každodenným spoločníkom. Napriek kvalite tohto tradičného slovenského ovocia po ňom podľa odborníkov siahame podpriemerne – kým odporúčaná dávka v Európskej únii predstavuje 450 gramov na osobu na deň, na Slovensku skonzumujeme menej ako polovicu!

Ovocie s tradíciou

Vedeli ste, že jablká tvoria 70 % celkovej úrody slovenského ovocia? Zapísaných máme až 150 rôznych odrôd! Medzi tie najobľúbenejšie patrí červenožltá Gala, väčšina z nás bez problémov spozná aj zlatožlté či zelenožlté Golden Delicious. Kedysi boli tieto tradičné plodiny prirodzenou súčasťou našej stravy a dôležitý nebol ich výzor, ale predovšetkým chuť.

Viac vitamínu C ako zväzok reďkoviek!

Jablká sú zdrojom mnohých minerálov, ako vápnik, fosfor, železo alebo horčík, ktoré sú potrebné pre stavbu kostí. V neposlednom rade obsahujú dostatok vlákniny, ktorá reguluje naše trávenie a prirodzene znižuje pocit hladu, vďaka čomu sa nemusíme báť o štíhlu líniu.

Pravidelná konzumácia zabezpečí dostatočný prísun vitamínov A, B1, B2, B6 a B9, ktorý je napríklad dôležitý v období tehotenstva, ale tiež vitamíny B12 alebo E. Vďaka vysokému obsahu „céčka“ sú jablká podporujú správne fungovanie imunity, a to predovšetkým v aktuálnom jesennom období, kedy bojujeme s rôznymi ochoreniami, ako je chrípka či nachladnutie.

Ideálne do sychravých dní

Bez nich by jeseň nemala tú pravú atmosféru. Jablká sa hodia do koláčov či štrúdle, pre vysoký obsah vitamínov sú skvelou desiatou aj sladkou maškrtou. Vďaka nízkemu glykemickému indexu zanecháva toto ovocie dlhšie pocit sýtosti. „Určite by sme mali konzumovať viac jabĺk a rovnako by sme k tomuto dobrému návyku mali viesť deti. Dôležité sú programy, ktoré ich učia o zdravej výžive a motivujú nielen ku konzumácii jabĺk, ale celkovo ovocia a zeleniny,“ odporúča Marián Varga z Ovocinárskej únie.

Pridajte ich do detského jedálnička

Vytvoriť návyk na pravidelnú konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny u detí sa snaží aj obchodný reťazec Kaufland. Už druhý rok pokračuje v projekte Čerstvé hlavičky, v rámci ktorého dostávajú partnerské školy raz týždenne ovocie alebo zeleninu pre každého žiaka. „Snažíme sa aj takýmto spôsobom vytvárať návyk na konzumáciu ovocia a zeleniny u detí. Okrem toho podporujeme slovenských producentov. Z celej ponuky jabĺk v Kauflande pochádza až 30 % zo slovenských sadov,“ uvádza Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

- reklamná správa -