Presunúť na hlavný obsah

Olejový nálev zo syrov či sušených paradajok nepatrí do výlevky

Zábava

Aj keď silvestrovské oslavy budú tento rok menšie ako bývali, prípravu pochúťok pre svojich najbližších si asi nenecháte ujsť. A ak váhate, kam s olejom, ktorý vám zostane po príprave mäsa, alebo s olejovým nálevom zo syrov, rybičiek, či sušených paradajok, máme pre vás praktickú radu. Odložte ho do samostatnej fľaše a odneste do Kauflandu.

Určite ho nevylievajte do výlevky a ani do bežného komunálneho odpadu. Ideálne je zlikvidovať ho ekologicky a odovzdať na ďalšie spracovanie. Už 1 deci oleja totiž dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém. Preto Kaufland ku koncu novembra 2020 vybavil zbernými nádobami na použitý kuchynský olej už všetkých 70 svojich predajní. Takže aj keď vaša obec alebo mesto možno ešte použitý kuchynský olej nezbiera, môžete ho v samostatnej plastovej fľaške vhodiť do kontajnera pri Kauflande kdekoľvek na Slovensku.

Separovať olej je veľmi jednoduché:

  • Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože. Drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, v ňom môžu zostať. 
  • Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej vlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby. Nádobu vyberajte podľa množstva, ktoré pri varení používate. Pri nevhodnej veľkosti fľaše prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k  rýchlejšej biodegradácii oleja.
  • Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy rastlinných olejov, živočíšnych tukov, či olejové nálevy z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, syrov či konzervovaných rýb . Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou. 
  • Určite tam však nevlievajte vodu, víno, kečup z jedla, či saponát.

Keď teda po sviatkoch pôjdete na ďalší nákup potravín, vyzbieraný olej môžete hneď vložiť do zbernej nádoby pri Kauflande. Prispejete tak k ochrane životného prostredia a navyše ešte poslúži na dobré účely. Z jedného kilogramu použitého kuchynského oleja sa dá vyrobiť približne 0,95 kilogramu bionafty, označovanej ako MERO, a z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii oleja u spracovateľa, sa zase  v bioplynových staniciach vyrobí bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo. Správať sa ekologicky aj pri varení má zmysel.

- reklamná správa -