Presunúť na hlavný obsah

Pri výbere vajíčok treba dbať na overený a kvalitný zdroj, tvrdí expert na výživu

Zdravie

Vajcia sú súčasťou vyváženého jedálnička, ktoré obsahujú množstvo živín. Pri ich výbere je nevyhnutné uprednostňovať kvalitu a voliť overené a kvalitné zdroje, tvrdí výživový expert MUDr. Boris Bajer.

Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe líšia. V zostavení vyváženého jedálnička však hrajú dôležitú úlohu. „Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe miešaných vajec, tzv. praženice. Prezradil to reprezentatívny prieskum realizovaný na jeseň 2020.

Prieskum zistil aj to, že sa Slováci aj napriek rôznym trendom v stravovaní tejto komodity nevzdali. Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse a dopĺňa, že takmer tretina Slovákov nakupuje vajíčka niekoľkokrát alebo aspoň jedenkrát do týždňa.

Jedným z najdôležitejších kritérií výberu vajec je kvalita. Viac ako 70 % opýtaných považuje práve  slovenské vajcia za najkvalitnejšie. Zahraničné čelili v minulosti viacerým medializovaným škandálom, ktoré sa týkali pridaných aditív, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu. Odborník na výživu upozorňuje na negatívne vplyvy týchto látok na zdravie: Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku, preto treba dbať na výber overených a kvalitných zdrojov vajíčok.“

Kvalita slovenských vajec je pod drobnohľadom. Sú si toho vedomí aj samotní Slováci a preto ich pri nákupe uprednostňuje až 88 % opýtaných.

„Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou je aj nastavenie systému dotácii z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole. Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály, čo sa o tých zahraničných nedá povedať. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor.

- reklamná správa -