Presunúť na hlavný obsah

Mrkva, petržlen, zeler – túto klasiku máme radi slovenskú

Zdravie

Je samozrejmou súčasťou nášho jedálneho lístka. Koreňovú zeleninu používame do polievky, strúhanú do šalátov, v omáčke so sviečkovou... A keď ju nemáme z vlastnej záhrady, potom ju radi kupujeme od domácich, slovenských pestovateľov. Čerstvú, kvalitnú, chrumkavú, šťavnatú... Napríklad aj v Kauflande.

Na Slovensku sa koreňová zelenina pestovala odnepamäti. Úrodná pôda aj dobré počasie jej prajú.  Napriek tomu nie sme v tejto oblasti sebestační.

Problémov nie je málo

„Produkcia zeleniny a zemiakov je jedným zo základov rastlinnej výroby. Tento segment je práve tou oblasťou, ktorá je pre Slovensko mimoriadne dôležitá. Prináša na vidiek zamestnanosť a má veľký význam pre zásobovanie obyvateľstva vyváženou stravou. Preto je žiaduce, aby sme v tomto smere boli sebestační aspoň pri niektorých druhoch zeleniny. V koreňovej zelenine je to možné, pretože sa dá skladovať,“ konštatuje Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Problémov, ktoré musia pestovatelia zeleniny prekonávať, však nie je málo – nedostatok pestovateľských plôch, závlahovej techniky, moderných technológií, skladov, pracovnej sily a v neposlednom rade aj dotačnej podpory. Treba dodať, že napriek spomínaným problémom sú aj u nás pestovatelia, ktorí sú úspešní.

Laguna, Romance, Arat

A ešte Nerac a Merga. Hovoria vám niečo tieto názvy? Sú to odrody mrkvy, petržlenu a zeleru, ktoré dodáva do predajní Kauflandu jeden zo slovenských pestovateľov.

„V jarných mesiacoch vysievame, ťaháme závlahy a fólie. Koreňovú zeleninu totiž pestujeme na poli. Mrkvu, petržlen a zeler vysievame 8 – 10-krát za rok, na ploche 150 hektárov. Úrodu zbierame od polovice júna do prvých mrazov v novembri,“ hovorí Balázs Acsay, výrobný riaditeľ Carrot SK. Firma hospodári na úrodnej pôde Žitného ostrova, presnejšie v chotári obce Kľúčovec. Ročne dopestujú okolo 7 500 ton koreňovej zeleniny a veľká časť z nej skončí v sieti predajní Kauflandu.

A pretože reťazec chce svojim zákazníkom ponúkať tú najvyššiu kvalitu, zelenina z Carrotu SK sa hrdí certifikátom GLOBALG.A.P. a tiež GRASP. Sú dôkazom, že každý krok od pestovania až po balenie podlieha prísnej kontrole, rovnako tiež pracovné podmienky zamestnancov a spĺňa podmienky trvalej udržateľnosti.

„Pri používaní chemických postrekov dodržiavame predpisy integrovanej rastlinnej výroby, ktoré sú prísnejšie ako pri konvenčnej rastlinnej výrobe. Vypestovanú zeleninu potom starostlivo umývame, triedime a balíme. Do skladu Kauflandu v Ilave ju dodávame do 24 hodín po zbere, vysvetľuje B. Acsay. Firma zamestnáva počas roka 20 ľudí a v sezóne ďalších 40. Spoluprácu s Kauflandom si cenia – znamená pre nich stály odbyt a prácu pre ich zamestnancov.

Spojili sa a darí sa im

Dostať svoju produkciu na pulty obchodných reťazcov nie je pre malých pestovateľov jednoduché. Cestou je združovanie menších producentov do družstiev, ktoré sú pre veľkých obchodníkov silnejším partnerom. To je aj prípad ďalšieho dodávateľa koreňovej zeleniny.

„Združenie pestovateľov Zeleninárska vzniklo už v roku 2004 so zámerom, aby aj malí pestovatelia zeleniny získali možnosť dodávať svoju produkciu do všetkých reťazcov na Slovensku. Združujeme 13 pestovateľov z oblasti horného Žitného ostrova a južnej časti dolného Považia,“ vysvetľuje Jozef Zruban, obchodný riaditeľ Zeleninárskej.

Obhospodarujú plochu 10 000 hektárov. Doteraz pestovali najmä zemiaky a cibuľu, no čoraz viac sa začínajú venovať aj pestovaniu koreňovej zeleniny. Pred dvoma rokmi rozšírili chladiarenské kapacity práve pre tento sortiment o 18 000 ton a zriadili jednu z najmodernejších baliarní v strednej Európe. Baliace linky za hodinu zabalia až 15 ton zeleniny, od 250 gramového až po 15 kg balenie. Cieľom je dostať vypestovanú a spracovanú koreňovú zeleninu k zákazníkom čo najčerstvejšiu. A pretože počúvajú odborníkov, že by sme mali zaradiť do svojho jedálnička viac čerstvej zeleniny, majú ambíciu produkciu rozšíriť a urobiť pre sebestačnosť Slovenska v týchto plodinách všetko, čo je v ich silách.

„Aby kupujúci siahol po našej zelenine, musí byť čerstvá, kvalitná, chutná a aj vizuálne príťažlivá. A to sa nám darí vďaka integrovanej produkcii zeleniny, pri ktorej uprednostňujeme biologické a mechanické postupy. Naša mrkva, petržlen aj zeler majú GLOBALG.A.P. certifikát, čo znamená, že počas celej našej výroby dodržiavame tie najprísnejšie európske normy,“ uzatvára J. Zruban.

Ako doma uskladniť koreňovú zeleninu

V  ponuke reťazcov ju nájdete čerstvú každý deň, takže si nemusíte robiť zásoby. Ale keby ste predsa chceli, tu je zopár dobrých rád:

  • Mrkva, petržlen, zeler či kaleráb najdlhšie vydržia uskladnené v piesku, v drevenej alebo kartónovej škatuli.
  • Uskladnite len kvalitné, nepoškodené plody.
  • V tmavej pivnici vydržia mrkva a zeler po zbere pol roka, petržlen a paštrnák štyri mesiace.
  • Ak nemáte piesok, môžete koreňovú zeleninu skladovať v chladničke pri teplote neprekračujúcej 4 °C.

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -

Najväčší dom nábytku na webe