Presunúť na hlavný obsah

Čerstvá kukurica každý deň: Skvelý tip do vášho ľahkého letného menu

Zábava

Treba vysvetľovať prečo? Nuž táto mimoriadne chutná zeleninka je skvelým tipom na desiatu, olovrant, alebo aj na ľahkú večeru, keď si užívame horúce lúče letného slnka. Samozrejme, radi si ju vychutnajú aj naši priatelia na gril párty. Navyše je zdravá. Takže preto. Chutnú kukuricu od domácich pestovateľov nájdete teraz v Kauflande.

Mnohí z nás sa tešia na leto, kedy je hlavná sezóna obľúbenej cukrovej kukurice. Často si ju vychutnávame ako prílohu, ale tiež ako ľahké hlavné jedlo, pretože príjemne zasýti. Poďakovať sa za to môžeme Kolumbovi, ktorý ju v 15. storočí doviezol do Španielska a odtiaľ sa rozšírila do celej Európy. Najchutnejšia je uvarená alebo grilovaná s bylinkovým maslom či rastlinným olejom. Dochutí ju aj štipka soli, prípadne dip či bylinky. Ktovie, na aký spôsob ju jedával Kolumbus, jeho obľúbený recept sa nezachoval... 

Pre zdravie

Kukurica je nielen chutná, ale aj zdravá zelenina. Obsahuje až 72 % vody, tuk, bielkoviny a sacharidy. Skrýva v sebe tiež kopu vitamínov a minerálov: provitamín A, vitamíny skupiny B, C, E, železo, draslík vápnik, sodík, fosfor a zinok. K jej plusom patria aj esenciálne aminokyseliny a vláknina, ktorá podporuje trávenie a vyprázdňovanie. Máte v rodine celiatika? Kukuricu si môžete dopriať spoločne, pretože neobsahuje lepok. Jednoducho – stojí za to zaradiť ju do jedálneho lístka častejšie hlavne teraz, keď jej sezóna vrcholí.

Čerstvá každý deň

„Cukrovú kukuricu začíname vysievať začiatkom apríla, postupne v sedem- až osemdňových intervaloch, aby dozrievala  na etapy a pokryli sme celú sezónu. Tá trvá približne od polovice júla až do prvých mrazov,“ hovorí Adrián Nagy, jeden z majiteľov rodinnej firmy Adkon z Jahodnej. 

Špeciálny stroj oberá zrelé klasy veľmi šetrne, aby si zachovali najvyššiu kvalitu. Do Kauflandu ju dodávajú čerstvú každý deň. A nielen to, na pultoch reťazca nájdete od nich tiež lahôdkovú cibuľku, reďkovku, kaleráb, kapustu a karfiol – biely, zelený aj fialový. Ale vráťme sa k cukrovej kukurici. Kedy je podľa pestovateľa najchutnejšia?

„To viete, koľko ľudí – toľko chutí,“ usmieva sa A. Nagy. „Niekto má rád veľmi jemnú, svetlejšiu kukuricu, ale tá nie je dosť sladká. Keď je pekne žltá, zrelá, má v sebe viac cukru a vtedy je veľmi dobrá napríklad na grilovanie. Platí však jedno – treba ju konzumovať čerstvú, pretože postupne stráca typickú sladkú chuť, ktorú máme tak radi.“

Priamo z poľa

„Naším cieľom je dodať zákazníkovi tovar čerstvý a kvalitný. Kukuricu, ktorá je ešte skoro ráno na poli, dodávame do logistického centra v Ilave popoludní,“ vysvetľuje Alexander Nagy, konateľ spoločnosti Zelonax z Kolárova, ktorá združuje viacerých menších aj väčších pestovateľov cukrovej kukurice v oblasti Žitného ostrova. S Kauflandom spolupracuje už od roku 2004. Na základe dlhoročných skúseností môže potvrdiť, že sme sa naučili stále častejšie nakupovať kvalitnú cukrovú kukuricu v obchodnom reťazci, nielen na trhu. 

„Vďaka viacerým našim pestovateľom môžeme dodávať čerstvé kukuričné klasy rôznych odrôd každý deň počas celej sezóny. Jej dĺžka, samozrejme, závisí od počasia. Tento rok chladnejšie jarné dni a dažde posunuli úrodu zhruba o dva týždne,“ dodáva.

„V Kauflande podporujeme slovenských pestovateľov a sme radi, že sa nám úspešne darí rozširovať  podiel slovenskej produkcie v širokom sortimente viac ako 300 druhov čerstvého ovocia a zeleniny. V mnohých druhoch ponúkame čerstvé plody od domácich dodávateľov nielen počas sezóny, ale aj mimo nej,“ konštatuje Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Plánujete s priateľkami na víkend dámsku gril párty? Užite si ju! Určite však nezabudnite do zeleninového menu zaradiť kukuricu. Je to doslova mňamka. Nemusíte pritom chodiť na tržnicu, stačí zájsť do Kauflandu. Aby ste priateľkám naservírovali neodolateľne lákavé šťavnaté klasy namiesto vysušených zrniek neurčitej chuti, máme pre vás zopár praktických rád. 

Takto stopercentne zabodujete!

  • Vyberajte pozorne - najchutnejšia je kukurica so svetlo žltými zrnkami. Ak sú tmavo žlté, bude menej sladká.
  • Klas očistíme a pozorne umyjeme. Zrnká nestláčame, aby sme ich nepoškodili.
  • Kukuricu varíme vo vode asi 30 minút. Do vody môžeme pridať dva-tri kukuričné listy – vraj bude mať krajšiu farbu.
  • Uvarenú posolíme a môžeme ju ochutiť maslom. Napríklad bylinkovým.
  • Keď si kukuricu na grilovanie predvaríme, ugriluje sa rýchlejšie.
  • Najvhodnejšie je grilovať ju na tácke na grilovanie, alebo zabalenú v alobale a potretú maslom či rastlinným olejom – na výber máme mnoho druhov od bežného slnečnicového po ochutené oleje v mnohých variáciách. 
  • Aj grilovanú kukuricu dochutíme štipkou soli. 
  • Aby vás klasy nepálili, naporciujte ich na menšie kúsky a napichnite na špajdle. Tento spôsob servírovania ocenia aj priateľky s dlhšími nechtami. 

- reklamná správa -