Presunúť na hlavný obsah

Plná chuti a vitamínov! Doprajte si papriku práve teraz

Zábava

Biela, zelená alebo červená – ktorú máte najradšej? V širokom sortimente čerstvého ovocia a zeleniny v Kauflande si môžete vybrať. Papriku od slovenských pestovateľov tu nájdete až do konca jesene. Obohaťte si svoj jedálniček, poďakuje sa vám vaše telo silnejšou imunitou a štíhlejšími krivkami.

Chrumkavá, šťavnatá, s charakteristickou sviežou chuťou, ktorú milujeme, niekedy aj štipľavá. Paprika obsahuje kopu vitamínov, minerálov aj antioxidantov – C, B1, B2, E, betakarotén, lykopén, vlákninu, draslík, horčík, železo. Za štipľavosť vďačí kapsaicínu. Je to zdravá zelenina a v mnohom prospieva nášmu telu, v tom sa zhodujú aj odborníci. Posilňuje imunitu a pretože patrí k nízkokalorickým druhom zeleniny, prispieva aj k štíhlej línii. Takže by nemala chýbať vo vyváženom jedálnom lístku.

CHUTÍ NA MNOHO SPÔSOBOV

Na prípravu papriky určite poznáte kopu osvedčených receptov, ale klasikou v lete je lečo či plnená paprika v paradajkovej omáčke. No skvelá je tiež v studených zeleninových šalátoch, plnená syrovou či bryndzovou plnkou, pečená, grilovaná, naložená v oleji. Z papriky pripravíte lahodnú sladkú i štipľavú nátierku. A tak by sme mohli pokračovať - tipov na jedlá s touto zeleninou je skutočne veľa. Vybrať si môžete podľa toho, či by ste sa rady zbavili pár nadbytočných kíl, alebo si naopak môžete dopriať všetko, na čo máte chuť. Inšpirácie nájdete aj v receptoch na stránke Kauflandu.

BIELA, ZELENÁ AJ ČERVENÁ

Paprika, ktorú ste si v Kauflande práve vložili do nákupného vozíka, môže byť od spoločnosti Zelonax z Kolárova. Zeleninu vykupuje od menších aj väčších pestovateľov z úrodnej oblasti Žitného ostrova a dodáva ju do reťazca už niekoľko rokov. Menší farmári zväčša pestujú papriku vo fóliovníkoch, veľkí pestovatelia ponúkajú plody z poľa. Oba druhy sú rovnako kvalitné a chutné. Na začiatku sezóny je to hlavne biela a zelená paprika, neskôr k nim pribudne sladká červená kapia. Sú to tradičné druhy papriky, ktoré sa na Slovensku pestujú.

„Od malopestovateľov vykupujeme počas sezóny papriku dva krát za týždeň tak, aby sme ju do reťazca dodávali čerstvú a dokonale zrelú. Taká je najchutnejšia. Veľkí pestovatelia ju dodávajú každý deň, podľa toho, ako dozrieva na poli,“ vysvetľuje Alexander Nagy, konateľ spoločnosti Zelonax. „Uvidíme, aká bude nakoniec úroda tento rok. Na jar nás potrápilo chladné počasie, v lete zasa horúce dni, takže bolo potrebné viac zavlažovať.“

ÚRODU ZBIERAJÚ RUČNE

Papriku pestujú už 25 rokov, takže skúseností majú na rozdávanie. Spoločnosť P&P trade z Komárna dodáva do reťazca sladkú aj štipľavú zelenú papriku, červenú papriku a čili papričky. Úrodu zbierajú na poli aj v skleníkoch.

„Paprika je známa svojou citlivosťou na prudké zmeny teplôt. Najlepšie sa jej darí pri teplotách 20°C – 30°C, pri ktorých dosahuje optimálny rast a produkciu plodov,“ hovorí o skúsenostiach s pestovaním tejto zeleniny Lilla Púchovská, majiteľka spoločnosti. „V skleníku však platí, že je potrebné zabezpečiť dostatočné vetranie, pretože  keď teplota prekročí  35°C, paprika zhodí kvety či plody a prestáva rodiť. Vetranie v skleníku je dôležité aj na zabezpečenie prístupu opeľovačov ku kvetom. Keďže má plytšie korene, treba ju polievať častejšie ako rajčiaky. Ale priveľa zálievky tiež škodí koreňom a rastliny nie sú dosť silné.“

Bohatú úrodu zbierajú ručne, aby sa plody nepoškodili a zákazník dostal prvotriednu kvalitu. A darí sa im. S reťazcom spolupracujú od začiatku jeho pôsobenia na slovenskom trhu, teda už viac ako dvadsať rokov.    

Doprajte si čerstvú slovenskú papriku teraz, keď je jej sezóna v plnom prúde. Je to chutná zelenina, s ktorou stojí zato v kuchyni trošku experimentovať. Možno vás, vášho partnera, či priateľky a priateľov vaša kulinárska fantázia príjemne prekvapí.  

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -