Presunúť na hlavný obsah

Odmieta vaše dieťa jesť mäso? Poradíme, ako doplniť potrebné bielkoviny: Pozrite si naše tipy

Zdravie

Desiatky minút stojíte nad sporákom a pripravujete chutný obed alebo večeru. Keď však príde najmladší člen rodiny, mäsovej časti sa ani nedotkne. S touto situáciou sa denne stretáva množstvo rodičov. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko tipov a rád, s ktorými dostanete do detí potrebné živiny. A to všetko bez nervozity a konfliktov.

Prečo deti odmietajú mäso?

Dôvodov, prečo deti nejedia mäso, existuje viacero. V nižšom veku ide často o jeho textúru – neraz sa im konzumuje omnoho ťažšie ako dusená zelenina alebo príloha. Skúste ho nakrájať na menšie kúsky. Neskôr hrajú rolu napríklad kamaráti v škôlke či škole, ktorí ho taktiež nechcú, a dieťa ich správanie opakuje.​

Zmierte sa s tým

Vyskúšali ste už všetky možnosti, ako vášmu drobcovi ponúknuť mäso, a aj tak odmietol? Niektoré aminokyseliny sú síce špecifické len preň, no pamätajte – táto nechuť je vo väčšine prípadov len dočasná. Zatiaľ doplňte potrebné látky vo forme vegetariánskych alternatív – hlavne zelenina poskytuje veľmi široké spektrum aminokyselín a proteínov. Mäso svojmu potomkovi pokojne núkajte ďalej, ale nenúťte ho nasilu, mohli by ste dosiahnuť presne opačný efekt. Kým sa k nemu dobrovoľne nevráti, skúste nasledujúce rady. Prispejú k tomu, aby mal dostatočne výživný jedálniček.

Skryte ho

Mäso nemusí byť na tanieri vždy viditeľné. Silný hovädzí, kurací či slepačí vývar s množstvom zeleniny dodá potrebné proteíny a tuky a deti ho s radosťou zjedia. Podliať ním môžete aj rizoto a využiť sa dá tiež pri varení mnohých iných jedál. Napríklad ho občas využite namiesto mlieka a masla pri príprave zemiakovej či batatovej kaše. 

Za pokus určite stojí aj mixovanie. Skúste uvariť bolonskú omáčku, v ktorej ho spracujete úplne najemno. Podobne môžete experimentovať aj s inými zeleninovými omáčkami alebo napríklad s detskou verziou chilli con carne bez štipľavej papriky.

Zapojte fantáziu

Patrí váš potomok medzi extra vyberavých stravníkov? Keď spravíte zo servírovania zábavu, máte väčšiu šancu uspieť. Staršie deti pokojne zapojte aj do prípravy jedla. Na raňajky si môžete spoločne pripraviť napríklad zvieracie chlebíky s výživnou strukovinovou nátierkou K-Take it veggie. Okrem nej vám bude stačiť toastový chlieb, vykrajovačka a zelenina podľa chuti. Hra s farbami zaručene povzbudí k apetítu – veď ako sa hovorí, aj oči jedia.

Stavte na strukoviny 

Strukoviny sú bohaté na proteíny aj železo, preto by sa mali stať pravidelnou súčasťou jedálnička každého vegetariána, vrátane vášho drobca. Polievky, prívarky, placky, nátierky... fantázii sa medze nekladú. 

„Šošovica je veľmi ľahko stráviteľná a môžete ju napríklad používať aj namiesto ryže alebo pridať do zeleninovej polievky tesne pred dovarením,“ hovorí Terezka, dvojnásobná mamina a autorka profilu Kreatívna rodina. „Báť sa nemusíte ani edamame – sójových bôbov.

Pestrosť je základ

Okrem strukovín by v jedálničku vašich detí nemali chýbať ani vajíčka, tvrdé syry, tvaroh, cottage cheese či orechy a semená. Vďaka nim organizmus získa cenné látky – proteíny, vitamín D a vápnik. Bohatým zdrojom proteínov sú arašidy, ktoré podávajte vo forme arašidového masla. Deťom pokojne ponúknite celozrnný chlieb alebo quinou,“ dopĺňa Terezka.

Extra tip: Obed pre deti aj dospelých

Ak váhate, ako navariť chutne a výživne aj bez mäsa, máme pre vás skvelý recept, ktorý bude chutiť ako deťom, tak dospelým. Falafel v pita chlebe podľa Kreatívnej rodiny.

Suroviny:

  • 1 bal. falafelu K-take it veggie
  • 4 pita chleby
  • 1 balenie listového šalátu
  • 10-15 cherry paradajok, 1 zväzok reďkoviek, 1 jarná cibuľka, ½ uhorky, olivy

Dresing:

  • 1 biely jogurt K-take it veggie
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • soľ a pár kvapiek citróna na dochutenie

Postup:

Pita chlieb na pár minút opečieme alebo grilujeme. Keď vychladne, v strede ho rozrežeme tak, aby vznikol otvor, do ktorého budeme vkladať falafel a šalát. Falafel vysmažíme do hneda, zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky, ktoré zmiešame so šalátom.

Do rozrezaného pita chlebíka vložíme hotový šalát, falafel a ochutíme pripraveným dresingom. Ak si chcete vytvoriť ufónika, navrch rozrezaného pita chleba položte na šalát dve guľôčky falafelu ako oči, na ne umiestnite plátok jarnej cibuľky a krúžky olív. Na ústa použite prekrojenú paradajku a ako anténka vám poslúži baby špenát alebo jarná cibuľka.

VIAC O VÝROBKOCH K-TAKE IT VEGGIE

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

- Najčítanejšie -