Presunúť na hlavný obsah

Červený zázrak v jesennom menu: Poznáte ho!

Recepty

O čom je reč? O zelenine, ktorú dobre poznáte a možno patrí k vašim obľúbeným. Cvikle prischla táto prezývka preto, že obsahuje množstvo vitamínov a minerálov a známe sú aj jej liečivé účinky. Mali by sme si jej teda dopriať dosýta, práve je jej sezóna. Čerstvú, kvalitnú a slovenskú nájdete v každej predajni Kauflandu.

Tušili ste, že prvé záznamy o tejto zelenine sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie? Cviklu či červenú repu často považujeme za slovenskú klasiku, no poznali ju už starí Rimania. Varili z nej rôzne jedlá, a radi využívali aj jej liečivé účinky. Neskôr sa rozšírila do celej Európy. Obľúbená je tiež v Severnej Amerike, v niektorých ázijských krajinách, ale i v Rusku, kde kraľuje v tradičnom boršči. 

Prospieva zdraviu i kráse

Ako konkrétne? Cvikla obsahuje vitamíny C, skupiny B a mnohé ďalšie, z minerálov sodík, draslík, vápnik, horčík, mangán. Má tiež vysoký obsah kyseliny listovej, vlákniny a betaínu. Vďaka množstvu prospešných látok spevňuje cievy, kosti, posilňuje imunitu, aktivuje produkciu červených krviniek, neutralizuje v tele toxíny a dokonca vraj podporuje dobrú náladu. A ako je to s tou krásou?  Je známe, že pôsobí na vláčnosť pokožky, dodáva nechtom pevnosť a vlasom lesk. 

A takto by sme mohli vo vyratúvaní priaznivých účinkov pokračovať ďalej. Rozumnejšie však bude, keď si jej pozitívne účinky vyskúšate sami. Stačí zabehnúť do Kauflandu.

Je to vaša zeleninová topka?

Ako ste na tom s cviklou vy? Môžete si z nej pripraviť rôzne chutné jedlá – cviklovú polievku, boršč, cviklové rizoto, pečenú cviklu so syrom,  cviklovú nátierku, šaláty v kombinácii s ovocím alebo zeleninou a dokonca aj zdravé cviklové čipsy. Klasikou je chutný cviklový šalát s chrenom v sladko-kyslom náleve. Inšpiráciu nájdete aj v Kaufland online kuchárke. A nemali by ste zabudnúť na čerstvú cviklovú šťavu, ktorá vám určite prospeje v období, keď na nás číhajú vírusy a chrípka. 

Keď na veľkosti nezáleží

Možno v predajni natrafíte na cviklu, ktorú do reťazca dodáva spoločnosť Zelonax z Kolárova od osvedčených pestovateľov  z úrodnej oblasti Žitného ostrova.

„Čerstvú cviklu dodávame podľa objednávok reťazca každý deň. Ráno sa na poli pozbiera, preberie, operie a popoludní už môže byť v EPS debničkách v logistickom centre v Ilave. Alebo na druhý deň, ak je objednaný objem väčší,“ vysvetľuje Alexander Nagy, konateľ spoločnosti. 

Všimli ste si pri nákupe, že hlavičky cvikly sú približne rovnako veľké? Musia spĺňať predpísané parametre, teda môžu mať hmotnosť v rozpätí  300 g – 500 g. Je to praktické aj pri varení či pečení. „Veľkosť však nijako neovplyvňuje chuť. Menšie aj väčšie plody sú rovnako chutné,“ dodáva A. Nagy.

Chutí nám, zasoby dlho nevydržia

V družstve pestovateľov Zeleninárska z Kostolnej pri Dunaji pestujú túto zeleninu na výmere 27 hektárov. Podľa slov obchodného riaditeľa Jozefa Zrubana majú tento rok dobrú úrodu,  pretože celú plochu zavlažujú.

„Zozbieranú úrodu ukladáme v drevených debnách do klimatizovaného skladu, takže teoreticky by sme obchod vedeli zásobovať až do novej úrody. Kvôli veľkému záujmu nám však vydržia zásoby len do konca zimy,“ hovorí J. Zruban. Keď ide cvikla na odbyt, znamená to, že je kvalitná. Čo všetko musia pre to urobiť? Pred samotným expedovaním pozbierané plody operú, roztriedia podľa veľkosti a nakoniec vytriedia poškodené kusy. Potom ich uložia do 15 kg debien a do 24 hodín dodávajú do logistického centra reťazca.

„S Kauflandom spolupracujeme od úplného začiatku, keď otvorili prvé predajne. Môžeme smelo povedať, že rastieme spolu s reťazcom. S pribúdajúcimi predajňami rastie  aj objem tovaru, ktorý  do siete dodávame,“ s uspokojením konštatuje J. Zruban. Najskôr začali so zemiakmi, postupne pridali cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen, zeler a potom aj iné druhy zeleniny. „Budeme radi, ak sa nám podarí naše hlavné komodity - zemiaky, cibuľu, cesnak, cviklu a koreňovú zeleninu - dodávať do reťazca po celý rok. Zatiaľ to nie je v našich možnostiach, ale pracujeme na tom,“ dodáva.

A toto ste vedeli?

  • Aj listy cvikle sú jedlé, obsahujú  betakarotén, vápnik a železo. Môžeme z nich pripraviť šalát.
  • Uvarená cvikla je rovnako bohatým zdrojom živín ako surová. 
  • Sýtu červenú farbu má vďaka betaínu – antioxidantu, ktorý okrem iného pomáha chrániť pečeň pred toxínmi.
  • Má vysoký obsah draslíka, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus.
  • Červené farbivo z cvikle sa využíva na dofarbovanie potravín – napr. džemov, paradajkového pretlaku alebo zmrzliny.

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -