Presunúť na hlavný obsah

Dámy, čo robíte s použitým kuchynským olejom?

Recepty

Ak dbáte na štíhlu líniu, asi často nevyprážate. No prichádzajú sviatky a s nimi tradičné šťavnaté, voňavé vyprážané ryby a rezne... kto by odolal? Možno si rady doprajete nakladaný syr, tuniaka či sušené paradajky. Všetky tieto dobroty majú niečo spoločné - olej. Čo s ním, keď splní svoj účel? Máme pre vás skvelý tip.

Blížiace sa Vianoce možno zamiešajú karty aj vo vašej kuchyni. Budete viac variť, piecť aj smažiť.   Preto je namieste nielen otázka, či používate pri vyprážaní ten správny olej, ale či viete, ako ho správne zlikvidovať. Vysoká teplota až okolo 170 °C - 190 °C, ktorá pri vyprážaní vzniká, ľahko prepáli nevhodne zvolený druh oleja.  Repkový olej alebo kokosový tuk sú vhodné nielen na smaženie, ale zídu sa napríklad tiež pri pečení. Či už sa pri príprave jedál rozhodnete pre repkový, slnečnicový, alebo obľúbený olivový olej, dôležité je, aby ste si s jeho zvyškami správne poradili. 

Dajte stopku výlevke  

Mali by ste zabudnúť na to, že použitý olej z panvice vylejete do výlevky či do toalety. Viete, ako sa ho dá zbaviť jednoducho a zároveň ekologickejšie? Kaufland to vymyslel za vás. 

Potrebujete na to len jednu nepotrebnú PET fľašu, do ktorej budete zlievať použitý kuchynský olej po varení. Keď budete mať  fľašu plnú, stačí ju vziať pri najbližšom nákupe so sebou do Kauflandu. Zberný kontajner, do ktorého ju môžete vhodiť, nájdete pri každej predajni  okrem tej v bratislavskom obchodnom centre Avion.

Stačia len tri kroky: 

  1. Olej po príprave svojho kulinárskeho zážitku nechajte na panvici dôkladne vychladnúť. 

  2. Vyberte z neho nečistoty – zvyšky mäsa, kostí, ktoré počas prípravy jedla vznikli.

  3. Vychladený a očistený olej prelejte do plastovej fľaše. Keď bude nádoba plná, odneste ju do zberného kontajneru. 

Je to ľahké však? 

V jednej nádobe môžete zbierať všetky použité rastlinné aj živočíšne oleje. Či to bude olej slnečnicový, repkový, kokosový, alebo z tuniaka či sušených paradajok. Pri výbere zbernej nádoby je praktické určiť si vhodnú veľkosť. Ak patríte k sviatočným kuchárom, zvoľte si radšej menšiu nádobu, pretože aj vzduch vo fľaši dokáže urýchliť jeho biodegradáciu. 

Prečo má zber použitého kuchynského oleja význam? Ak sa správne separuje, môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív. Z odfiltrovaných nečistôt  z oleja sa zase vyrába bioplyn.  

Tony vyzbieraného oleja 

Zdá sa, že Slováci najviac smažili v septembri a októbri 2021, kedy celkové množstvo vyzbieraného oleja prekročilo hranicu 12 ton.  Od začiatku tohto roka sa v zberných kontajneroch Kauflandu nazbieralo viac ako 108 ton. 

„Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke, sa počíta. Ľudia si už zvykli na to, že ak idú na nákup do Kauflandu, tak zoberú so sebou aj plastovú nádobu s použitým kuchynským olejom, ktorú odovzdajú v zbernom kontajneri. A my sme radi, že aj takýmto spôsobom prispievame k ochrane životného prostredia,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland. 

Presvedčili sme vás? Výborne! Naozaj to nie je také zložité, je to len o zvyku. A okrem dobrého jedla, ktoré ste si dopriali, vás bude hriať aj príjemný pocit, že ste urobili niečo dobré pre prostredie,  v ktorom všetci žijeme.

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -