Ekologické jedlo plné živín, vitamínov aj minerálov. Neuhádnete, o čom je reč!
Minimum tukov, maximum bielkovín a veľké množstvo prospešných antioxidantov. Reč je o jedle, ktoré spĺňa čoraz dôležitejšie ekologické kritérium, šetrí životné prostredie a je ideálnou súčasťou zdravého fitness jedálnička. Tušíte, čo to je?
Prekvapenie na úvod: máme na mysli jedlý hmyz
Všetky spomínané požiadavky a výhody sa stretávajú bez kompromisov iba v jednom druhu potravy a tou je jedlý hmyz. Na prvý pohľad ide o gastronomickú revolúciu, no opak je pravdou. Hmyz ako potravina je historicky spojená s ľudstvom.
Už prvé záznamy o živote ľudí v praveku ukazujú, že okrem byliniek, plodov a bobúľ bol súčasťou jedálnička človeka aj hmyz. Neskorší prechod k lovu zvierat bol síce nevyhnutnosťou, no doteraz sa vo väčšine krajinách sveta hmyz bez problémov konzumuje. Platí to nielen o Afrike či Ázii, ale aj o Južnej Amerike a Európe.
V našich končinách patrí hmyz medzi čoraz viac používanú surovinu aj potravinu najmä v severských krajinách a krajinách Beneluxu, ktoré sa tak vracajú ku koreňom.
V súčasnej dobe poznáme vyše 1400 druhov hmyzu, ktorý by mohol človek konzumovať. Podľa vedeckého stanoviska Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je konzumácia jedlého hmyzu pre človeka s využitím overených spôsobov spracovania bezpečná. Budúcnosť teda paradoxne patrí tomu, čo sa osvedčilo už v minulosti.
Cvrčky, múčiar obyčajný aj ďalšie druhy
Pod pojmom konzumácia hmyzu alebo konzumácia chrobákov si väčšina z vás asi nevie predstaviť nič konkrétne. Poďme sa preto na to pozrieť bližšie.
Spomínaný Európsky úrad pre bezpečnosť potravín skúmal bezpečnosť lariev hmyzu múčiara obyčajného, známeho tiež aj ako múčny červ. Okrem neho sú vo svete bežné na tanieri a ako súčasť jedál tiež cvrček domáci alebo potemník peruánsky.
Okrem cvrčkov a kobyliek sa bežne konzumujú aj mole, motýle, húsenice, mravce alebo včely. To, že u nás to zatiaľ nie je také samozrejmé, ako v iných častiach sveta, je iba otázkou času. Dobrým príkladom je homár, ktorý je dnes považovaný za luxusnú delikatesu. V nie tak dávnej minulosti však bol považovaný za jedlo chudobnejších.
Niektoré druhy sa konzumujú už v momente, keď ide o larvy, vajíčka alebo kukly. Nemusí teda ísť iba o potravu v podobe dospelých jedincov. Tak či onak, na tanieri vám určite neskončí nič, čo by nebolo overené stáročiami praxe a schválené úradmi.
Široké využitie v gastronómii aj ako rýchly snack
Kým v minulosti bola konzumácia hmyzu najmä v surovej forme, dnes ponúka moderná doba oveľa pestrejšie možnosti spracovania, vrátane tepelnej úpravy.
Pokiaľ ide o hotové produkty, populárne sú najmä:
- cvrčí prášok, ktorý je klasifikovaný ako proteínový prášok a môže byť súčasťou surovín napríklad pri príprave múčnych jedál
- proteínové alebo müsli tyčinky, tiež obsahujúce cvrčky, tentokrát s dochutením
- cereálie na raňajky, napríklad granola, kde sa kombinuje hmyz s ovsenými vločkami, orechmi a ovocím
- pochutiny typu chipsy alebo chrumkavý hmyz, napríklad larvy múčiara alebo cvrčkov
- hotová múka alebo hotové cestoviny, ktoré obsahujú múku s prímesou hmyzu
Čo sa týka využitia v kuchyni, hmyz sa dá piecť, údiť, sušiť, vyprážať, variť alebo rozomlieť a nasucho upiecť. Chuťovo sú jedlá s obsahom hmyzu neutrálne, prípadne môžu pripomínať oriešky, kuracie mäso, rybu alebo nejaké ovocie. V zásade je jedlý hmyz ideálna surovina, ktorú viete v jedle dochutiť prakticky akýmkoľvek korením.
Všetky dôležité živiny v unikátnom zložení
Okrem zaujímavých chutí a veľmi bohaté použitia v kuchyni má jedlý hmyz zásadnú výhodu v tom, že patrí k výživovo najhodnotnejším potravinám na svete.
100 gramov potravy z cvrčkov má energetickú hodnotu na úrovni okolo 150 kalórií, no iba 5 gramov tvoria tuky. Naopak, bielkovín je tu omnoho viac, až do 60 % z gramáže v prípade sušenej formy. Kobylky môžu mať tento tiež zaujímavý, až do 30 % z ich hmotnosti. Pochopiteľne, nejde iba o bielkoviny, hmyz je bohatý aj na ďalšie dôležité látky.
Spomínané cvrčky sú skvelým zdrojom vitamínu B12 a minerálu železo. Obe tieto zložky zohrávajú dôležitú úlohu v krvotvorbe a pre dostatok vitality a energie.
Z ďalších prvkov obsahujú vápnik, vitamíny A, B2 a B3 a dôležité omega-3 kyseliny. Múčne červy sú tiež bohaté na zdravé mastné omega kyseliny a okrem toho obsahujú dostatok minerálov, predovšetkým sodíka, draslíka, železa, zinku či selénu.
Jedálniček, ktorého súčasťou je hmyz, je teda zárukou komplexného príjmu potrebných živín a to v unikátnej kombinácii. O dôvod viac vyskúšať jedlý hmyz ešte dnes!
- reklamná správa -