Presunúť na hlavný obsah

7 zdravých tipov, vďaka ktorým novoročné predsavzatia naozaj fungujú

Zdravie

Či už vás po sviatkoch trápi tesnejšie oblečenie alebo ste si dali novoročný záväzok vykročiť do nového roka o kúsok zdravšie, skúste svoj metabolizmus naštartovať poriadnou dávkou ovocia a zeleniny.

Skvelý recept na to, ako vykročiť tým správnym, zdravším smerom a v tomto predsavzatí aj vydržať, si pre vás pripravila obľúbená foodblogerka Surová dcérka. Namiesto držania prísnych diét to tento rok vyskúšajte radšej takto:

1) Pre telo predstavuje každá náhla zmena jedálnička veľký stres, preto na ňu môže reagovať negatívne. Ak sa chcete vyhnúť jojo efektu v dôsledku hladovania, choďte na to postupne.

2) Nemusíte sa hneď vzdávať vašich obľúbených jedál, aby ste po náročnej zime zhodili zopár kíl. Sledujte však množstvo, ktoré počas dňa skonzumujete. Dôležité je tiež prijímať dostatok tekutín.

3) Aby váš metabolizmus fungoval opäť na plné obrátky, potrebujete hlavne dostatok vitamínov a vlákniny. Denne by ste mali skonzumovať minimálne dve dávky ovocia a zeleniny

4) Skvelým pomocníkom na ceste za zdravím sú napríklad čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, skúste tie od značky K-Bio. Pomôžu vám odľahčiť jedálniček zdravým a chutným spôsobom. A čo je veľké plus, neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy. 

5) Nezabúdajte na pohyb. Stačí, ak si každý deň doprajete polhodinovú prechádzku, namiesto výťahu budete používať schody alebo sa na nákup vyberiete peši. Každý krok sa počíta.

6) Zaraďte do svojho jedálnička zdravšie verzie obľúbených receptov. Pripravte si napríklad zdravé cviklové rizoto. Červená repa obsahuje množstvo vitamínov, vápnika, fosforu a železa, preto je mimoriadne vhodná najmä pre ženy. 

7) Ak hľadáte niečo rýchle a ľahké, čím môžete pohostiť aj kamošky, skúste napríklad netradičný recept na pomarančový tart od známej foodblogerky Surovej dcérky. Zaručene vám zaženie chuť na sladké.

Pomarančový tart á la „Surová dcérka“

Cesto: 

200 g hladkej pšeničnej múky 

100 g rastlinného masla 

70 g múčkového cukru

¼ ČL soli

2,5 g psyllia - vláknina zo skorocelu

30 ml vody 

Pomarančový curd:

560 ml K-Bio pomarančovej šťavy

60 g kryštálového cukru, štipka soli

60 ml citrónovej šťavy

50 g kukuričného škrobu

100 g masla

pomaranč a citrón na ozdobu

Postup:

Hladkú múku a maslo zmiešame tak, aby vzniklo cesto s konzistenciou ako mokrý piesok. Môžeme použiť kuchynský robot s listovým nástavcom. Pridáme cukor a soľ a zmiešame.

Zmiešame psyllium a vodu. Keď vznikne hustý gél, pridáme ho do misy s cestom. Všetko zľahka premiešame a keď sa začne cesto tvarovať, vypracujeme ho nahladko na pracovnej doske. Z cesta vytvarujeme bochník, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 4 hodiny alebo cez noc odpočinúť. 

Cesto ručne premiesime, aby zmäklo. Formu na koláč s priemerom 27cm vytrieme maslom alebo olejom. Z cesta vytvarujeme placku a na pomúčenej doske vaľkáme tak, aby pokrylo celú formu aj so stranami. Preložíme ho s pomocou valčeka do formy a jemne ho utlačíme. Prebytočné okraje odkrojíme a dno cesta poprepichujeme vidličkou.

Takto pripravené cesto necháme asi pol hodinu v chladničke. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov a korpus pečieme 30 minút. Necháme ho vychladnúť. Kým chladne, pripravíme pomarančový curd. 

V hrnci privedieme do varu 500 ml K-Bio pomarančovej šťavy s cukrom a štipkou soli. V miske zmiešame zvyšných 60 ml pomarančovej šťavy, citrónovú šťavu a kukuričný škrob. Za stáleho miešania pridáme do vriacej pomarančovej šťavy. Hneď, ako zmes zhustne, stiahneme ju z ohňa a vmiešame na kocky nakrájané maslo. Pomarančový curd vlejeme ho korpusu, zarovnáme a necháme v chladničke stuhnúť pár hodín. Koláč dozdobíme čerstvými citrusmi a krájame ostrým nožom.

- reklamná správa -

- Najčítanejšie -