Presunúť na hlavný obsah

Do jarného menu? Listy šalátu a hranolčeky z kalerábu

Zdravie a relax

Nemáme na mysli novú drastickú hollywoodsku diétu, vďaka ktorej získate krivky modelky. Jednoducho, túto zeleninu stojí zato zaradiť do jarného jedálnička, lebo obsahuje kopu vitamínov, minerálov a – áno, prispieva aj k štíhlej línii. A ak sa vyberiete nakúpiť ich do Kauflandu, nájdete v ponuke aj šalát a kaleráb od slovenských pestovateľov.

Listový šalát má výbornú chuť, obsahuje veľa cenných látok, medziiným aj vlákninu. Je tiež ľahko stráviteľný a oceníte ho, ak si chcete udržať štíhlu líniu, pretože obsahuje až 90 percent vody a minimum kalórií.

Ako si ho môžete vychutnať? S rôznymi zálievkami a dresingami či v kombinácii s inou zeleninou – to je šalátová klasika. Krásne a zároveň chutne ozdobí obložené misy aj chlebíky, pripravíte z neho šalátové rolky s rôznymi druhmi náplne, polievku aj prívarok. Ak na šalátový list dáte lyžicu tresky v majonéze, šunkovej či syrovej peny, vyčaríte rýchle a štýlové pohostenie pre nečakanú návštevu. A môžete ho tiež prepašovať svojej ratolesti do školskej desiatej.

VYSÁDZAJÚ PRED VIANOCAMI, ZBERAJÚ TERAZ

V ponuke reťazca nájdete mnoho druhov, takže si môžete vybrať ten, ktorý vám chutí najviac. Možno bude práve zo slovenskej spoločnosti Zelonax, ktorá okrem inej zeleniny dodáva do Kauflandu listový šalát aj kaleráb. Svieže listy plné vitamínov od ich pestovateľov nájdete na pultoch už začiatkom jari.  

„Prvú úrodu  hlávkového šalátu, dodávame zvyčajne v priebehu marca – záleží to od počasia. Vysádzame ho v decembri. Je odolný, takže zvláda aj studené počasie a pred mrazom ho chránime dvojitou fóliou, v ktorej prúdi voda,“ vysvetľuje zásady pestovania tejto zeleniny Alexander Nagy zo  Zelonaxu. Prvá úroda šalátov je spod fólie a druhá priamo z poľa. Pretože táto krehká listová zelenina veľké horúčavy nevydrží, zberajú ho od skorej jari a potom až na jeseň a najodolnejší hlávkový šalát niekedy ešte aj v novembri. Zelonaxu ho dodávajú pestovatelia z okolia Galanty, Dunajskej Stredy, Komárna a Nových Zámkov. „Pestujú vyskúšané, chutné a odolné odrody, s ktorými majú tie najlepšie skúsenosti,“ dodáva A Nagy.

ĎALSIA VITAMÍNOVÁ BOMBA - KALERÁB

Okrem cenných vitamínov (medzi inými vitamíny skupiny B) a minerálov obsahuje tiež kyselinu listovú. Posilňuje imunitu, čo teraz naozaj všetci potrebujeme, zlepšuje trávenie, pomáha redukovať hmotnosť a má kopu ďalších priaznivých účinkov.

Z ponuky v reťazci máme na výber dva druhy, zelený a modrý. „Skoré odrody z fóliovníkov sa do predaja dostanú v apríli, neskoršie sú v sortimente až do konca novembra,“ hovorí A. Nagy. Možno ste si pri nákupe všimli, že kaleráby sú približne rovnaké, čo je veľmi praktické aj pri ich príprave v kuchyni. Podľa normy musia mať v priemere 8 – 12 cm, teda také akurát do ruky.  Zelonax ich dodáva na voľno v debničkách. Zaujímalo nás, ako si vybrať kaleráb, aby bol chutný a nebol, ako sa hovorí, „drevený“?

„Tie naše nemôžu byť drevnaté, dodávame ich mladé a čerstvé. Na to, aby získali drevnatosť, museli by rásť na poli oveľa dlhšie,“ vysvetľuje manažér s istotou a úsmevom.

Šťavnatý a chrumkavý kaleráb výborne chutí, keď ho nakrájame na hranolčeky, s hummusom a rôznymi dipmi. Pridajte k nemu kúsky mrkvy, uhorky, stonkový zeler, orosený pohár s bublinkami a pohostenie pre priateľky máte raz-dva hotové. Chce to niečo sýtejšie? Žiadny problém - uvaríte z neho chutnú jarnú zeleninovú polievku, kalerábový krém, môžete ho zapiecť, pripraviť šalát či výbornú nátierku. Receptov je veľa a niekedy stojí zato popustiť uzdu fantázii a vymyslieť si niečo nové, originálne. Stačí zabehnúť do najbližšieho Kauflandu, v sortimente čerstvého ovocia a zeleniny nájdete všetko, čo potrebujete.

- reklamná správa -