Napečte si Veľkú noc s Coolinármi: Ochutnajte mrváň, tsoureki a spravte si vlastnú veku na chlebíčky!
V každej rodine sú tradičné jedlá, bez ktorých sa veľkonočné sviatky neobídu. No vždy sa na stole nájde miesto pre niečo nové, doteraz neskúsené. Spolu so špičkovými foodblogermi Coolinármi vám prinášame veľkonočné recepty, do ktorých sa hneď po prvom ochutnaní naisto zamilujete.
Miška a Kamil Tomčofčíkovci sa ako Coolinári venujú foodblogerstvu už desať rokov. „Našim mottom je variť jednoducho, prirodzene a chutne. U nás na blogu Coolinári nájdete recepty na tradičné aj exotické jedlá, na rýchle chuťovky aj na vyzdobené torty. Veľkonočné jedlá majú pre nás osobité čaro, pretože sa spájajú s príchodom slnečných dní, ktoré tak milujeme,“ vyznáva sa Kamil.
Sľúbili sme vám síce pečenie, začneme však niečím iným. Veď aj Veľká noc sa prakticky začína už Zeleným štvrtkom a s ním sa neodmysliteľne spája špenát. „Špenát je azda najznámejším predveľkonočným jedlom, veď na Zelený štvrtok ho varili naše staré mamy, mamy a ešte aj tety kuchárky v školskej jedálni. Dokonca aj dnes ho vo štvrtok pred Veľkou nocou podávajú aj v takých reštauráciách, kde by ste špenát inak márne hľadali,“ smeje sa Coolinárka Miška. „My sme sa so špenátom trochu pohrali a odporúčame skúsiť špenátovú polievku s kokosovým mliekom a indickým karí. Exotické spojenie chutí ocenia aj vegáni.“
Mrváň bude ozdobou vášho stola
Viete, čo je mrváň? Ak pochádzate z juhu západného alebo stredného Slovenska, možno sa vám práve teraz začali zbiehať slinky. Pre tých, ktorí o mrváni dosiaľ nepočuli: je to tradičný sladký kysnutý koláč s ozdobou navrchu, ktorý sa pekával na Vianoce, Veľkú noc, svadby, krsty a chodilo sa s ním aj do poľa orodovať za úrodu. V niektorých oblastiach sa pečie v tvare kolesa, inde zapletaný, plnený, s kakaom... Variácií je veľa a možno aj u vás sa stane tradičným veľkonočným koláčom. Kamil odporúča trochu experimentovať: „Mrváň chuťovo pripomína vianočku, pasku alebo radostník a rovnako dobre chutí s džemom, ako aj s masťou alebo s údeným mäsom.“
Voňavá grécka klasika
Mali by ste chuť radšej na niečo výraznejšie? Kamil odporúča grécky koláč Tsoureki a to nielen preto, lebo Grécko patrí medzi jeho obľúbené destinácie. „V origináli doň Gréci dávajú špeciálne korenie mahleb zo stredomorskej čerešne. U nás sa zháňa ťažšie, preto sme ho v recepte vynechali. O arómu však nikto ukrátený nebude, koláč je aromatický vďaka kardamónu a pomarančovej kôre.“
Farebné Grécko Kamilovi pripomína aj novinku, bez ktorej sa žiadna kuchyňa nezaobíde. „Nedávno sme natrafili na neskutočné tenučké farebné váhy Sencor, ktoré ladia s inými spotrebičmi tejto značky. Mimochodom, vedeli ste, že žiadna iná značka nemá toľko farebne zladených spotrebičov ako práve Sencor?,“ pýta sa Kamil a dodáva, že aj u nich v kuchyni Sencor používajú. „Nedáme dopustiť na ich kuchynský robot. Ten sa u nás naozaj narobí a bezchybne funguje už niekoľko rokov,“ dopĺňa Kamila Miška.
Odteraz chlebíčky už len s čerstvou vekou
„Žiadna kupovaná veka sa nevyrovná tej čerstvej chrumkavej, ktorú si napečiete doma. A tá vôňa, ktorá sa nesie z kuchyne po celom dome!,“ usmieva sa Miška. Upiecť veku nie je vôbec náročné. „My pri jej príprave vždy plánujeme, čím všetkým obložíme chlebíčky tentoraz,“ prezrádza nežnejšia polovička foodblogerskej dvojice. A aké budú tie vaše, už viete?
Všetky recepty a mnoho ďalších nájdete na blogu Coolinári
Krásne veľkonočné sviatky vám prajú Coolinári a Sencor!
- reklamná správa -