Presunúť na hlavný obsah

Rady od šéfkuchára: Použitý olej do drezu nelejte

Feminity

Nemusíte šéfovať gastro prevádzke, aby ste sa s kuchynskými olejmi stretávali takmer denne. Sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa využívajú aj v studenej kuchyni. Životnosť vášho oleja však nie je večná - ak s ním nezaobchádzate správne, môže sa ľahko pokaziť.

Ak ste doteraz držali olej na kuchynskej linke, aby ste ho mali vždy po ruke, mali by ste to prehodnotiť. Ideálnym miestom na jeho skladovanie je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka. 

„Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga, ktorý počas svojej dlhoročnej kariéry v zahraničí varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Čo so starým olejom?

Že sa vám olej pokazil, zistíte podľa nepríjemného zápachu. V takom prípade by ste ho viac nemali používať a radšej ho zlikvidujte. V žiadnom prípade ho však nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu! Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob, ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Zbavte sa ho ekologicky

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a ešte predtým z nej vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland
  • „Čas na výmenu oleja z fritovacieho hrnca nastáva v momente, keď prehorí a zmení farbu, prípadne jedlo po vysmážaní zapácha,“ radí Peter Varga. Množstvo odpadu dokážete minimalizovať tým, že pri nákupe vsadíte na kvalitný  olej s vyššou teplotou pripálenia.

Skúsite to aj vy?

Pokiaľ ste ešte so zberom oleja u vás doma nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom. 

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár. 

- reklamná správa -