Oslňte návštevu počas sviatkov slovensko-americkými chuťami a vyskúšajte nevšedné recepty víťaza MasterChef
Blížia sa tie najkrajšie sviatky v roku, ktoré priamo nabádajú k rodinným či priateľským návštevám. Často si kladieme otázku, aké občerstvenie pripraviť, aby sme hostí prekvapili a zároveň potešili.
Pripravte im tento rok výnimočné vianočné občerstvenie a vyskúšajte spojenie tradičných lokálnych vianočných receptov a americkej kuchyne. Jedinečné recepty navrhnuté priamo Romanom Stašom, výhercom súťaže MasterChef, premenia klasické chlebíčky na gastronomický zážitok a zároveň nie sú zložité na prípravu. Nechýba ani sladká bodka inšpirovaná tradičnými cookies s mliekom, ktoré americké deti pripravujú pre Santa Clausa. Pre dotvorenie kúzelnej atmosféry Vianoc podávajte chlebíčky s dobre vychladeným nápojom Coca-Cola. Dobrú chuť!
Vianočný chlebíček s kaprom
Suroviny na jeden chlebíček:
- Kaprie filety – (30 – 35 g hranolka)
- Tymian – 1 lyžička
- Mletá paprika – 1 lyžička
- Hrachové výhonky
- Majonéza
- Uhorky cornichons (2 ks)
- Bageta/veka
Vínne cestíčko (na 15 – 20 porcií)
- Múka – 3 lyžice
- Kypriaci prášok – 1 lyžička
- Suché biele víno – 100 ml
- Kukuričný škrob – 3 lyžice
- Vajce – 1 ks
- Citrónová kôra
- Soľ – 1 lyžička
- Mleté čierne korenie – ½ lyžičky
Zmes na chlebíček – 1 ks
- Zemiaky – 30 g
- Mrkva – 20 g
- Maslo
Kaprie filety nakrájajte na asi 1,5 cm široké prúžky, dochuťte soľou, čiernym korením, tymianom a mletou paprikou. Nechajte marinovať.
Potom zmiešajte v miske hladkú múku, škrob, kypriaci prášok, soľ a mleté čierne korenie a nakoniec pridajte vajce a víno. Zo zmesi vám vznikne cestíčko, ktoré je konzistenciou podobné cestu na palacinky. V ňom obaľte nakrájaného kapra a odkvapkané smažte dozlatista v rozpálenom oleji.
Zemiaky a mrkvu nakrájajte na drobné kocky a orestujte dozlatista na masle.
Na pokrájanú veku alebo bagetu navrstvite orestovanú zmes zemiakov a mrkvy, zľahka pokvapkajte majonézou, navrch položte jednu kapriu hranolku a zasypte nadrobno nakrájanými hrachovými výhonkami.
Vianočný chlebíček s morčacím mäsom a brusnicami
Suroviny na jeden chlebíček:
- Morčacie prsia – 50 g
- Nakladané brusnice – 6 ks
- Philadelphia – 20 g
- Vlašské orechy – 1 lyžica
- Rozmarín – dve vetvičky
- Tymian – dve vetvičky
- Trstinový cukor – 1 lyžička
- Ocot balsamico – 1 lyžička
- Čedar (na strúhanie) – 15 g
- Olej olivový – 1 lyžica
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Bageta/veka
Nálev na brusnice:
- Voda – 500 ml
- Vínny ocot červený – 200 ml
- Bobkový list – 3 ks
- Ocot balsamico – 1 lyžica
- Soľ – 1 lyžička
Morčacie prsia nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky, dochuťte soľou, korením, pokvapkajte olivovým olejom a nechajte chvíľu marinovať.
Medzitým vložte syr Philadelphia do misy, dochuťte soľou, korením a pokvapkajte olivovým olejom. Všetko dôkladne premiešajte.
Zo surovín na nálev si urobte horúci rozvar, ktorým prelejete brusnice a nechajte ich marinovať.
Rúru rozpáľte na 180 °C. Čedar nastrúhajte na hrubom strúhadle priamo na papier na pečenie a vložte do rúry. Počkajte, kým sa opečie dozlatista (cca 10 minút). Potom syr vyberte a keď stuhne, nalámte ho na drobné kúsky.
Orechy nasekajte najemno a zľahka orestujte na suchej panvici.
Potom pokvapkajte balsamicom, posypte trstinovým cukrom, tymianom, rozmarínom nakrájaným najemno a všetko dôkladne orestujte tak, že cukor skaramelizuje a ocot balsamico sa odparí.
Morčacie prsia orestujte na panvici s trochou oleja dozlatista, cca 4 minúty z každej strany. Nechajte chvíľu oddýchnuť a ihneď podávajte. Na veku alebo bagetu navrstvite ochutený syr Philadelphia, karamelizované orechy, morčacie mäso, čedar a brusnice nasekané najemno.
Sušienky s Espumou
Suroviny na 20 ks sušienok:
- Hladká múka – 240 g
- Maslo – 170 g
- Cukor múčka – 90 g
- Domáci vanilkový cukor – 10 g
- Žĺtok – 1 ks
- Citrónová kôra – štipka
- Mletá škorica – štipka
- Mletý klinček – štipka
- Nakladané brusnice
Nálev:
- Voda – 1 l
- Cukor – 500 g
- Citrónová šťava – zo 6 ks citrónov
Šľahaná smotana: (10 ks)
- Smotana 33 % – 500 ml
- Mascarpone – 125 g
- Vanilková pasta – 50 g alebo ½ lusku
- Badyán – 1 g
- Škorica – 3 g
Suroviny na nálev priveďte do varu. Hotovým nálevom prelejte brusnice a nechajte marinovať.
V mise zmiešajte všetky suroviny na cesto a ručne spracujte.
Nakoniec pridajte odkvapkané brusnice a zapracujte do cesta, ktoré necháte odležať v chladničke.
Pri spracovaní nesmie byť cesto ani veľmi studené (potom sa láme), ani veľmi teplé (lepí sa). Vyvaľkajte na zhruba 7 mm široký plát, z ktorého vykrajujte kolieska.
Predhrejte si rúru na 160 °C a dajte piecť na 10 až 15 minút.
Espuma:
Všetko dajte do hrnca a mierne zahrejte, kým sa mascarpone nerozpustí. Pozor, zmes sa nesmie variť. Nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu, prelejte do espumy, vložte do nej dve bombičky a podávajte v pohári. Všetko zasypte vychladnutou rozdrobenou sušienkou.
- reklamná správa -