Presunúť na hlavný obsah

Oslňte návštevu počas sviatkov slovensko-americkými chuťami a vyskúšajte nevšedné recepty víťaza MasterChef

Lifestyle

Blížia sa tie najkrajšie sviatky v roku, ktoré priamo nabádajú k rodinným či priateľským návštevám. Často si kladieme otázku, aké občerstvenie pripraviť, aby sme hostí prekvapili a zároveň potešili.

Pripravte im tento rok výnimočné vianočné občerstvenie a vyskúšajte spojenie tradičných lokálnych vianočných receptov a americkej kuchyne. Jedinečné recepty navrhnuté priamo Romanom Stašom, výhercom súťaže MasterChef, premenia klasické chlebíčky na gastronomický zážitok a zároveň nie sú zložité na prípravu. Nechýba ani sladká bodka inšpirovaná tradičnými cookies s mliekom, ktoré americké deti pripravujú pre Santa Clausa. Pre dotvorenie kúzelnej atmosféry Vianoc podávajte chlebíčky s dobre vychladeným nápojom Coca-Cola. Dobrú chuť!

Vianočný chlebíček s kaprom

Suroviny na jeden chlebíček:

  • Kaprie filety – (30 – 35 g hranolka)
  • Tymian – 1 lyžička
  • Mletá paprika – 1 lyžička
  • Hrachové výhonky
  • Majonéza
  • Uhorky cornichons (2 ks)
  • Bageta/veka

Vínne cestíčko (na 15 – 20 porcií)

  • Múka – 3 lyžice
  • Kypriaci prášok – 1 lyžička
  • Suché biele víno – 100 ml
  • Kukuričný škrob – 3 lyžice
  • Vajce – 1 ks
  • Citrónová kôra
  • Soľ – 1 lyžička
  • Mleté čierne korenie – ½ lyžičky

Zmes na chlebíček – 1 ks

  • Zemiaky – 30 g
  • Mrkva – 20 g
  • Maslo

Kaprie filety nakrájajte na asi 1,5 cm široké prúžky, dochuťte soľou, čiernym korením, tymianom a mletou paprikou. Nechajte marinovať.

Potom zmiešajte v miske hladkú múku, škrob, kypriaci prášok, soľ a mleté čierne korenie a nakoniec pridajte vajce a víno. Zo zmesi vám vznikne cestíčko, ktoré je konzistenciou podobné cestu na palacinky. V ňom obaľte nakrájaného kapra a odkvapkané smažte dozlatista v rozpálenom oleji.

Zemiaky a mrkvu nakrájajte na drobné kocky a orestujte dozlatista na masle.

Na pokrájanú veku alebo bagetu navrstvite orestovanú zmes zemiakov a mrkvy, zľahka pokvapkajte majonézou, navrch položte jednu kapriu hranolku a zasypte nadrobno nakrájanými hrachovými výhonkami.

Vianočný chlebíček s morčacím mäsom a brusnicami

Suroviny na jeden chlebíček:

  • Morčacie prsia – 50 g
  • Nakladané brusnice – 6 ks
  • Philadelphia – 20 g
  • Vlašské orechy – 1 lyžica
  • Rozmarín – dve vetvičky
  • Tymian – dve vetvičky
  • Trstinový cukor – 1 lyžička
  • Ocot balsamico – 1 lyžička
  • Čedar (na strúhanie) – 15 g
  • Olej olivový – 1 lyžica
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Bageta/veka

Nálev na brusnice:

  • Voda – 500 ml
  • Vínny ocot červený – 200 ml
  • Bobkový list – 3 ks
  • Ocot balsamico – 1 lyžica
  • Soľ – 1 lyžička

Morčacie prsia nakrájajte na približne 1 cm hrubé plátky, dochuťte soľou, korením, pokvapkajte olivovým olejom a nechajte chvíľu marinovať.

Medzitým vložte syr Philadelphia do misy, dochuťte soľou, korením a pokvapkajte olivovým olejom. Všetko dôkladne premiešajte.

Zo surovín na nálev si urobte horúci rozvar, ktorým prelejete brusnice a nechajte ich marinovať.

Rúru rozpáľte na 180 °C. Čedar nastrúhajte na hrubom strúhadle priamo na papier na pečenie a vložte do rúry. Počkajte, kým sa opečie dozlatista (cca 10 minút). Potom syr vyberte a keď stuhne, nalámte ho na drobné kúsky.

Orechy nasekajte najemno a zľahka orestujte na suchej panvici.

Potom pokvapkajte balsamicom, posypte trstinovým cukrom, tymianom, rozmarínom nakrájaným najemno a všetko dôkladne orestujte tak, že cukor skaramelizuje a ocot balsamico sa odparí.

Morčacie prsia orestujte na panvici s trochou oleja dozlatista, cca 4 minúty z každej strany. Nechajte chvíľu oddýchnuť a ihneď podávajte. Na veku alebo bagetu navrstvite ochutený syr Philadelphia, karamelizované orechy, morčacie mäso, čedar a brusnice nasekané najemno.

Sušienky s Espumou

Suroviny na 20 ks sušienok:

  • Hladká múka – 240 g
  • Maslo – 170 g
  • Cukor múčka – 90 g
  • Domáci vanilkový cukor – 10 g
  • Žĺtok – 1 ks
  • Citrónová kôra – štipka
  • Mletá škorica – štipka
  • Mletý klinček – štipka
  • Nakladané brusnice

Nálev:

  • Voda – 1 l
  • Cukor – 500 g
  • Citrónová šťava – zo 6 ks citrónov

Šľahaná smotana: (10 ks)

  • Smotana 33 % – 500 ml
  • Mascarpone – 125 g
  • Vanilková pasta – 50 g alebo ½ lusku
  • Badyán – 1 g
  • Škorica – 3 g

Suroviny na nálev priveďte do varu. Hotovým nálevom prelejte brusnice a nechajte marinovať.

V mise zmiešajte všetky suroviny na cesto a ručne spracujte.

Nakoniec pridajte odkvapkané brusnice a zapracujte do cesta, ktoré necháte odležať v chladničke.

Pri spracovaní nesmie byť cesto ani veľmi studené (potom sa láme), ani veľmi teplé (lepí sa). Vyvaľkajte na zhruba 7 mm široký plát, z ktorého vykrajujte kolieska.

Predhrejte si rúru na 160 °C a dajte piecť na 10 až 15 minút.

Espuma:

Všetko dajte do hrnca a mierne zahrejte, kým sa mascarpone nerozpustí. Pozor, zmes sa nesmie variť. Nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu, prelejte do espumy, vložte do nej dve bombičky a podávajte v pohári. Všetko zasypte vychladnutou rozdrobenou sušienkou.

- reklamná správa -