Presunúť na hlavný obsah

Fašiangová sezóna sa blíži: Vyskúšajte tieto chutné sladké šišky

Recepty

Sladké a najchutnejšie zo všetkých, aké ste kedy ochutnali. Také by mali byť tieto indické šišky, ktoré si môžete pripraviť už túto fašiangovú sezónu ako prekvapenie pre svojich hostí. V čom sa ich ingrediencie a príprava líšia od našich tradičných šišiek?

Na prípravu šiškového cesta potrebujete: 

500 g hustého gréckeho jogurtu

1/2 ČL šafranových nití

1 šálka (120 g) preosiateho práškového cukru

2 ČL vody

7 g vrecúška sušeného droždia

2 PL medu

1/2 šálky (125 ml) zohriateho mlieka

400 g špaldovej hladkej múky

2 vajcia

60 g nasekaného masla

slnečnicový olej na vysmážanie šišiek

Mohlo by vás zaujímať: Šišky s domácim malinovým džemom: Dezert, ktorý si zamiluje celá rodina

Cukrová zmes na obaľovanie: 

1/2 šálky (110 g) práškového cukru
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého kardamónu
nasekané pistácie na servírovanie

Postup prípravy: 

Grécky jogurt nechajte na noc v sitku alebo v plátne, aby voda z neho cez noc stiekla. Na druhý deň namočte šafran do horúcej vody a nechajte v miske cca 5minút, aby zmäkol. 

Scedený grécky jogurt jemne zmiešajte s práškovým cukrom, vodou, šafranom a šafranovou tekutinou. Nechajte vychladnúť. 

V miske zmiešajte sušené droždie, med, mlieko a 1 PL múky. Odložte na 10 minút alebo do spenenia. Zvyšnú múku dajte do väčšej misky pridajte vypenenú zmes s droždím, primiešajte vajcia, štipku soli. Potom mixujte elektrickým mixérom, kým sa zmes nespojí. 

Čítajte tiež: Ľahké ako obláčik, skvelá symbióza chutí: Malinové šišky s vanilkou

Pridajte po kúskoch aj maslo, kým sa zmes nespojí. Miesite 2-3 minúty, kým nie je cesto mäkké, ale nie lepivé, v prípade potreby pridajte trocha múky.

Preložte do vymastenej misy. Prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 45 minút, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 guľatých kôpok. Uložte na olejom vymastený plech. Prikryte utierkou a odložte na ďalších 20 minút, alebo kým mierne nakysnú. 

Medzitým zmiešajte práškový cukor, škoricu a kardamón vo veľkej mise. Fritézu alebo veľkú panvicu naplňte do polovice olejom a zohrejte na 160 °C . Šišky vysmážate cca 2-3 minúty, kým nie sú zlatisté. 

Neprehliadnite: Delikatesa - Smažené šišky so smotanou a marinovanými slivkami

Po vytiahnutí ich obalíte v pripravenej cukrovej zmesi. Tento postup opakujte s každou šiškou. Následne do ich stredu dajte za 1 PL gréckeho jogurtu a posypte pistáciami. 

Dobrú chuť!