Vargovci sa so svojím čokoládovým biznisom ZAX stávajú fenoménom: Vytvorili najlepšie pralinky na svete, ide o hotové umelecké diela
Ich čokoládové klenoty si zamilovali ľudia od New Yorku, cez Paríž, Miláno až po Budapešť. Dokonca dostali ďakovný list z New Yorku, od managera Ed Sheeran. Manželia Zuzka a Feri Vargovci si plnia čokoládový sen a dokazujú, že ak do niečoho vkladáte srdce, odhodlanie, lásku a spojíte to s kvalitou, prémiovými surovinami, ste na skutočnej ceste k celosvetovému úspechu. Podarilo som im totiž vytvoriť najlepšie pralinky na svete. Vargovci skrátka na ceste za dokonalosťou nerobia skratky!
Pred pár rokmi ste otvorili remeselnú čokoládovú dielňu. Ako si spomínate na svoje začiatky?
Začali sme pred 4 rokmi v malej dielni, priamo na pobreží Dunaja. O päť mesiacov sme prišli na to, že nová dielňa už je malá - tak sme sa presťahovali o sto metrov ďalej. A o rok na to, sme rozšírili aj túto dielňu. Teraz pracujeme spolu 11 na 250 m2, takže sme postupovali krok za krokom, aj keď sme vedeli, že práve čas je náš najväčší rival.
Prečo práve "čokoládový biznis"? Čo vás práve k tomuto segmentu priviedlo?
27 rokov sme pracovali spolu v stavebníctve, interiérovom designe a po jednom čokoládovom workshope prišli ďalšie. Následne Čokoládová Akadémia a naraz sme stáli pred rozhodnutím: Pokračovať alebo zmeniť naše povolanie? Zvíťazila vášeň pre čokoládu a nová výzva, ktorú nám život ponúkal.
Počas šiestich mesiacov sme pochodili časť sveta - od New Yorku, cez Paríž, Miláno až po Budapešť. Vyberali sme najlepšie ingrediencie, pozorovali svetové trendy, inšpirovali sme sa od najlepších chocolatier-ov sveta.
Náš cieľ bol jednoznačný: vývoj a výroba prémiovej čokolády. Vybudovanie luxusnej značky - čo sa týka designu, obsahu, formovania, balenia, servisu. Snívali sme o tom, že možno raz vyhotovíme najlepšie pralinky sveta.
Ste majiteľmi rodinnej firmy. Ako máte rozdelené úlohy?
Ja sa starám o vývoj, výrobu čokolády a riadenie dielne, prezrádza Zuzka, kým môj manžel - Feri má na starosti predaj, logistiku a marketing ZAX-u. Pred Vianocami sme možno vyťažení na 150%, následne od januára až do mája len na 100%, ale prídu “veľmi očakávané, zlaté, letné mesiace" a vtedy sa trochu uvoľníme. Musím poznamenať, že máme aj dobrých/stálych spolupracovníkov, ZAX Team funguje perfektne!
Ako vyzerá 24 hodín s Vargovcami?
Zvykli sme si na to, že niekedy sme aj týždne spolu, naozaj 24 hodín denne. A je to už tak takmer 30 rokov. Nám je spolu dobre. Užívame si to! A áno, žiaľ si niekedy problémy z práce prinášame aj domov, ale aj opak: lásku do práce tiež.
Čo je na tejto práci najťažšie a čo zároveň najkrajšie?
Zuzka: No, najťažšia je niekedy samotná fyzická práca v dielni, ale táto práca, povolanie obnáša aj skutočne veľa pozitívnych emócií.
Feri: Jeden deň vyhotovíte skutočne úžasné pralinky, deň na to vás chvália priamo do očí vaši klienti, následne dostanete medzinárodné ocenenie, alebo ďakovný list z New Yorku od managera Ed Sheeran-a, potom Vás pozývajú do televízií, na You Tube má váš spot viac ako (desať)tisícovú sledovanosť, ste dodávateľom národnej zavádzacej kampane, navštívi vás v dielni predseda vlády, obsluhujete finále Miss Slovensko… Stojí to za to! A veľmi nás to teší!
Vrámci ZAX ste sa rozhodli pre celkom odvážnu stratégiu. Už po štyroch mesiacoch fungovania sa prihlásili do medzinárodných súťaží a uspeli ste. Čo myslíte, čím to je?
Feri: Ako sme si spomínali, nemáme čas. Musíme ho stlačiť! Preto sme nečakali dlhé roky, chceli sme sa uistiť, či naše kroky vo vývoji sú správne! Nominovali sme naše odvtedy "signature pralinky passion fruit" do svetovej čokoládovej súťaže - Academy of Chocolate Awards v Londýne. Áno, získali sme ihneď až dve strieborné ocenenia.
Mňa osobne to neprekvapilo, veď sme predtým ochutnali produkty špičkových cukrárov sveta a bol som si vedomý aj našej kvality. Porovnávali sme pred tým viackrát doma. Naše versus svetové, cítili sme, že sa blížime k rovnováhe.
Vaše čokoládové portfólio je značne široké, zvládnete to?
Feri: Áno, široké. Áno, zvládneme. Práve pred týždňom som zistil, že náš 100 čísiel zverených EAN kôdov sa blíži ku koncu. Ako som spomínal, Signature produkty ZAX sú jednoznačne pralinky. Až po tom sú v rade tabuľkové čokolády, dražé, krémy.
Štyrikrát ročne tvoríme limitované kolekcie - a to Vianočné, Valentínske, Veľkonočné a na Deň Matiek. Plus navyše “personalizované, firemné čokolády”.
Prepáčte, nemôžem vynechať z rady náš kompletný ZAX chocolate service, ktorý radi zabezpečíme na významných korporátnych a spoločenských akciách. Tam musíme obstáť zoči-voči. Zbožňujeme tie stretnutia s klientami.
Čo považujete za najväčší úspech?
Jednoznačne najvyššie medzinárodné ocenenie - 3 zlaté hviezdičky na tzv. čokoládovom Oscare: Great Taste Awards 2022, tiež v Londýne.
Sen sa splnil - vyhotovili sme najlepšie pralinky sveta. Sme na to nesmierne hrdí!
Akú najnetradičnejšiu pralinku ste vyrobili?
Zuzka: Raz nás vyzvali na vývoj praliniek, s použitím čierneho cesnaku, nepodarilo sa vôbec. Viackrát s takýmito neexperimentujeme! Naša cesta (vedľa tradičných plniek ako sú lieskovce, nugát, mandle, gianduja) vedie skôr k ovocným kombináciam. Získať rovnováhu medzi kyselnatosťou ovocia a sladkosťou/sýtosťou čokolády.
Majú zákazníci nejaké špeciálne požiadavky?
Áno, napríklad naposledy na výzvu/inšpiráciu managera Petry Vlhovej, sme komponovali “najzdravšiu kolekciu čokolád” Matcha organic. Tu používame organickú čokoládu z Južnej Ameriky, organický matcha čaj z Japonska a navyše 100% ovocné pyré z Francúzska. Non plus ultra je medzi ingredienciami tzv. “čokoládový med”. Zázračná, vyrovananá kombinácia. V decembri (opäť v Londýne) nás porota ocenila až 3 medailami za túto kolekciu.
Aké máte vízie do budúcnosti?
Vybudovať ZAX aspoň na “stredo-európsky brand”. Zatiaľ sme etablovaní na 2 trhoch, ale naše pralinky sa objavili už v 20 štátov sveta. Naše blízke vízie sú jednoduchšie: zajtra vytvoriť lepšie čokolády, ako dnes!
Pralinky a limitovanú Veľkonočnú kolekciu nájdete na webe www.zaxchoco.com.