Presunúť na hlavný obsah

Seriál o zdravej výžive je späť, sympatická Babsy v ňom navarí úplne bez zvyškov

Zdravie a relax

Po letnej pauze sa k slovu opäť dostáva obľúbená šou, v ktorej Strýco Filip, Martin Záhumenský a výživológ Milan „Docent“ Sedliak vtipným spôsobom dokazujú, že zdravá výživa nie je žiadna nuda. Spolu so známou influencerkou ukážu, ako nakupovať šetrne k našej peňaženke i planéte.

Plytvanie potravinami sa týka aj nás

Na Slovensku ročne vyprodukujeme takmer 100 kilogramov potravinového odpadu na obyvateľa, až dve tretiny pochádzajú z domácností. Tieto údaje vyplynuli z najaktuálnejších dát, ktoré Eurostat uverejnil za rok 2021. Najčastejšie vyhadzujeme ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo, mliečne výrobky, ale tiež zvyšky uvareného nedojedeného jedla či nerozbalené potraviny. Ak by sme to prerátali na financie, je jasné, že do koša ročne vyhodíme stovky eur. 

Premýšľate, ako ušetriť? Niekedy stačia drobné zmeny, napríklad sledovať dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti. Dátum spotreby označuje deň, do ktorého je potravina bezpečná na konzumáciu pri dodržaní pokynov na skladovanie. Označujú sa ním predovšetkým čerstvé produkty ako mäso, ryby, lahôdky, syry, vajcia a mliečne výrobky.  Predĺžiť ho môžeme napríklad mrazením, sušením, zaváraním, údením, zaváraním, fermentáciou alebo tepelnou úpravou.  

Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že do tohto dňa si potravina udrží svoju kvalitu pri dodržaní pokynov na skladovanie. V prípade správneho skladovania je stále bezpečná na konzumáciu aj neskôr, zmeniť sa môže jej tvar, vôňa alebo štruktúra. Označujú sa ním trvanlivé potraviny ako ryža, strukoviny, cestoviny, múka, koreniny, oleje, konzervy, škatuľkové džúsy a trvanlivé mlieko.

V téme znižovania  potravinového odpadu je Babsy ako doma

Najnovšie to dokazuje v obľúbenej online šou o zdravej výžive. Kaufland ju pripravuje pre všetkých, ktorých zaujíma, ako lepšie jesť, variť i nakupovať. „Vždy som varila s rozumom, no odkedy sa naša rodina rozrástla, vidím, koľko potravín prejde našou domácnosťou. Snažím sa preto k nákupom a vareniu pristupovať veľmi zodpovedne. Zo zvyškov urobím koláč, polievku, rizoto alebo nátierku na pečivo, prihliadam aj na dátumy na obaloch, aby som mala istotu, že danú potravinu stihneme zjesť. Nebránim sa ani mrazeniu, sušeniu alebo fermentovaniu potravín, pretože aj takýmto spôsobom im vieme predĺžiť život,“ hovorí influencerka.

„Predchádzať vzniku potravinového odpadu nie je vôbec také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Naposledy som si to na vlastnej koži vyskúšala pri natáčaní online seriálu pre Kaufland, kde mi s nákupom pomáhali majstri kuchyne aj odborník na výživu. Zhodli sme sa, že to chce iba trochu plánovania a varenia podľa obsahu chladničky, aby sa všetko minulo. Nemusíte mať hneď doma vlastný komposter, začnite radšej od drobných zmien a sami uvidíte, že sa poteší aj domáci rozpočet.“

Ak premýšľate, ako začať u vás doma, pozrite si najnovší diel s Babsy, v ktorom sa snaží variť bez zvyškov, teda podľa trendu „zero waste“. Tešiť sa môžete nielen na jej vynaliezavosť, keď musela odniesť celý nákup vo vlastných rukách, ale aj na veľa smiechu a hlavne dobrých tipov na zodpovednejší prístup k potravinám. Celé video nájdete na youtube, na stránke kaufland.sk/zdrava-vyziva a na Kaufland sociálnych sieťach.

https://youtu.be/ytaHhViAEhI

Viac tipov, ako nakupovať a plánovať si stravovanie tak, aby sme zanechávali čo najmenší potravinový odpad, spolu s kopou zábavy nájdete v Kaufland šou o zdravej výžive, nezabudnite si ju pozrieť.

- reklamná správa -