Presunúť na hlavný obsah

Vieš, aký je rozdiel medzi ginom a borovičkou? Jakub buduje svoje „ginové náboženstvo“ a mení pohľad na tento nápoj ako jeho vášnivý ambasádor

Kariéra

Z hotelového barmana na Malte sa prepracoval na ginového ambasádora, pre ktorého je práca obrovskou vášňou. Je tiež prvým Slovákom, ktorému sa podarilo stať členom elitnej organizácie Gin Guild. Jakub Bobček nám vyrozprával svoju cestu za kariérou snov!

Skúste sa charakterizovať 5 vetami, aby sme Vás čitateľom priblížili...

Moje meno je Jakub a momentálne som ginový ambassador pre Spoločnosť Pernod Ricard Slovakia, ktorý prešiel cestu od hotelového baru na Malte cez päť rokov v ginovej destilérii v Anglicku až po pôsobenie v popredných bratislavských baroch Old Fashioned a Mirror Bar. Gin je pre mňa viac než práca – je to vášeň, ktorú dnes pretavujem do vzdelávania barmanov, organizovania degustácií a pomoci ginovým značkám rásť na slovenskom trhu. Rád sa neustále vzdelávam, milujem vedomostné kvízy a keď si chcem oddýchnuť, trávim víkendy na horách alebo si s partnerkou vybehnem na dobrú večeru a skvelé ginové Martini.

Šport a príroda sú pre mňa dôležitou súčasťou života, no rovnako ma baví objavovať nové chute a trendy v ginovom svete. Mojím cieľom je ukázať ľuďom, že gin je sofistikovaný destilát plný príbehov a možností, ktoré siahajú ďaleko za hranice bežného gin-tonicu a už vôbec to nie je len “drahá borovička”.

Ste členom elitnej organizácie Gin Guild. Ako sa Vám to podarilo a čo to pre Vás osobne znamená?

Áno, som členom Gin Guild od minulého roka a som prvým Slovákom, ktorému sa to podarilo – čo je celkom cool! Gin Guild je prestížna organizácia, ktorá spája ľudí, čo ginu naozaj rozumejú a posúvajú ho ďalej. Funguje pod záštitou Worshipful Company of Distillers v Londýne, ktorá existuje od roku 1638. Naši členovia, je nás len niečo viac ako 300 po celom svete, sú top destiléri, odborníci, marketéri a ambasádori z celého sveta.

Pre mňa osobne je členstvo v Gin Guild veľkou cťou a uznaním mojej práce v oblasti ginu. Poskytuje mi platformu na výmenu skúseností s odborníkmi z celého sveta a možnosť prispieť k ďalšiemu rozvoju a popularizácii ginu na Slovensku.

Je to ale aj potvrdenie, že všetky tie roky strávené za barom,v destilériach, pri študovaní kníh a na degustáciach mali zmysel. A bonus? Mám legitímny dôvod tráviť viac času v Londýne, kde Gin Martini chutí akosi autentickejšie!

Čo obnáša profesia ginového ambasádora?

Krátka verzia: cestujem, ochutnávam, vzdelávam a budujem ginovú kultúru a komunitu. Dlhá verzia: pracujem so značkami na tom, aby ich gin nebol len fľaša na poličke, ale aby ľudia chápali, prečo je výnimočný.

Školím barmanov, organizujem tastingy a masterclassy, kde učím, ako gin správne konzumovať a miešať do lahodných drinkov. Veľa cestujem, či už po Slovensku alebo do zahraničia, aby som bol v obraze, čo sa v ginovom svete deje. A áno, občas si musím pripomenúť, že aj keď mám v ruke gin o desiatej ráno, stále som v práci!

Ako vyzerá Váš deň? Toto si asi málo ľudí vie predstaviť, keďže ide o špecifickú kariérnu oblasť.

Môj deň je tak trochu mix kancelárskej práce, stretávania sa s ľuďmi, ale hlavne plný ginových „dobrodružstviev“. Ráno začínam kávou a vybavovaním mailov – lebo aj ginoví ambasádori musia riešiť Excel. Pripravujem sa na školenia, degustácie a čítam o nových trendoch a informáciach v ginovom svete. Potom nasledujú stretnutia s barmanmi v ich baroch, kde testujeme nové ginové koktaily alebo pripravujeme tastingy.

Popoludnia venujem tvorbe obsahu na sociálne siete, písaniu článkov alebo komunikácii s mojimi kolegami vo svete. Večery sú väčšinou o eventoch – ochutnávky, masterclassy alebo networking s kolegami z brandže.

Niektoré dni a týždne zas trávim v zahraničí na veľtrhoch a festivaloch alebo behám po destilérkach aby som sledoval novinky, nasával nové info a prinášal ich na Slovensko. A niekde medzi tým sa snažím jesť a spať aj keď to nie je vždy jednoduché!

Čo robí gin tak výnimočným, že si zaslúži byť považovaný za sofistikovaný nápoj?

Gin je jeden z najsofistikovanješích a najdelikátnješích druhov alkoholu. Jeho kúzlo spočíva v borievke a ďalších botanicals, čo sú vlastne prírodné látky, ktoré dávujú každému ginu svoj charakter. Ide o zmes korenín, kvetov, bylín, koreňov a exotického ovocia či citrusov.

V tom je najväčší rozdiel oproti našej tradičnej borovičke, kde gin je spravidla komplexnejší a ponúka vyvážený charakter, ktorý je vhodný na miešanie chutných drinkov. Preto je aj gin globálne najčastejšia ingrediencia používaná na miešané nápoje.

Môžete nám prezradiť niečo o histórii ginu na Slovensku?

Slovensko a gin? Kedysi sa to zdalo ako zvláštna kombinácia, ale časy sa menia! Ešte pred 10 rokmi bol gin na Slovensku len zaprášená flaška na backbare v pár podnikoch a používal sa naozaj len občasne do Gin tonicu, keď do podniku zablúdil turista. Bolo tu zopár značiek, takou najvýraznejšu bol určite Beefeater, pre pamätníkov, ten sa dal zohnať aj v Tuzexe, ešte moja mamina ho tam predávala.

Dnes tu máme skutočných ginových fajnšmekrov, kvalitné bary a dokonca aj lokálne destilérie, ktoré vyrábajú vlastné giny. Naša krajina má dlhú tradíciu v destilácii, takže nebolo otázkou či, ale kedy sa gin dostane do popredia. Dáta ukazujú za posledných 5 rokov pri gine obrovský rast v spotrebe na našom území. Kategória narástala viac ako 4- násobné.

V čom sa líši kvalitný gin od priemerného a čo by si mal človek všímať pri výbere toho správneho?

Kvalitný gin sa spozná podľa vyváženosti chutí a spôsobu výroby. Základné kategórie ginu sú London Dry Gin, Destilovaný Gin a jednoducho Gin – no nie sú všetky na rovnakej úrovni. London Dry Gin je najprísnejšie regulovaná kategória, kde sa všetky botanicals musia destilovať a nesmú sa pridávať žiadne umelé arómy ani cukor.

Destilovaný Gin je podobný, ale umožňuje dodatočné dochutenie po destilácii, a to pridaním cukru, aróm alebo farbiva a sú to giny ako Beefeater Pink alebo Malfy Rosa. Naopak, obyčajný Gin môže obsahovať umelé dochucovadlá a nemusí prejsť plnou destiláciou s bylinkami, čo často vedie k lacným a nekvalitným produktom.

Ak teda stojíte pred regálom v obchode, odporúčam siahať výhradne po London Dry alebo Destilovanom Gine, pretože práve tie zaručujú kvalitnú výrobu a autentickú chuť. Kvalitný gin by mal byť aromaticky bohatý, no vyvážený – borievka musí byť stále dominantná, ale botanicals by mali spolupracovať, nie prekrikovať sa. A ak si nie ste istí, radšej si nechajte poradiť, než aby ste skončili s fľašou niečoho, čo by si gin ani nemalo hovoriť.

Ako sa správne degustuje gin? Má to nejakú etiketu?

Áno, degustácia ginu má svoje pravidlá, ale zároveň by to mala byť príjemná skúsenosť, nie stresujúci rituál. Prvým krokom je vôňa – priblížte pohár k nosu a všímajte si, či je alkohol príjemne delikátny, nie agresívny. Borievka by mala byť dominantná, no zároveň by mali botanicals dotvárať celkový charakter. Niekedy cítiť svieže citrusy, inokedy zemité bylinky alebo jemné ovocné tóny, v závislosti od štýlu ginu.

Odporúča sa tiež pridať pár kvapiek vody, ktoré mierne znížia obsah alkoholu, potlačia prvotnú ostrosť a pomôžu uvoľniť skryté arómy. Ak si chcete gin naozaj vychutnať, ochutnajte ho aj v Gin tonicu alebo inom obľúbenom drinku, pretože práve v kombinácii s ďalšími ingredienciami sa naplno ukáže jeho charakter. A hlavne – degustácia by mala byť o objavovaní, takže skúšajte, porovnávajte a bavte sa pri tom!

Aké sú momentálne najzaujímavejšie trendy vo svete ginu? Všimli ste si v posledných rokoch nejaké inovácie alebo zaujímavé kombinácie, ktoré by ste nám odporučili?

Svet ginu sa neustále vyvíja a prináša nové prístupy k výrobe aj chutiam. Jedným z trendov je vákuová destilácia, známa aj ako studená destilácia, ktorá prebieha pri nižších teplotách a zachováva sviežosť botanicals – príkladom je taliansky Malfy Gin. Veľkú popularitu získavajú aj ochutené destilované giny, ktoré experimentujú s exotickým ovocím, bylinami a koreninami, čím rozširujú chuťové spektrum tejto kategórie.

A ak chcete niečo zaujímavé a praktické – ginové koktaily v plechovkách sú teraz určite novým hitom. Ďalším kľúčovým trendom je udržateľnosť – destilérie prechádzajú na alternatívne zdroje energie a čoraz viac využívajú lokálne suroviny, aby podporili miestnych pestovateľov a znížili ekologickú stopu. Gin tak už nie je len o tradícii, ale aj o inováciách, ktoré spájajú rokmi overené remeslo s moderným prístupom.

Nealkoholické destiláty a teda nealko náhrady ginu zažívajú celosvetový boom, pretože rastie dopyt po sofistikovaných alternatívach pre tých, ktorí si chcú užiť ginový zážitok bez alkoholu – či už kvôli životnému štýlu, zdraviu alebo len preto, že chcú zostať fresh.

Výrobcovia investujú do inovatívnych destilačných techník, aby zachytili komplexnosť byliniek a citrusov aj bez alkoholu, pričom medzi lídrov patrí napríklad Beefeater 0.0%. Tieto produkty nie sú len módnym výstrelkom – v mixológii si našli pevné miesto, keďže perfektne fungujú v klasických ginových koktailoch aj v osviežujúcom G&T.

Či už ide o večer bez alkoholu alebo len o ľahšiu alternatívu, nealko giny prinášajú autentickú chuť a možnosť vychutnať si obľúbené drinky bez kompromisov.

Aký je váš najobľúbenejší drink?

Mojím najobľúbenejším drinkom je Martini – ideálne v pomere 4:1. Obľubujem produkty ako Plymouth Gin alebo Beefeater 24, ktoré sa skvele hodia do tohto drinku, a najradšej ho kombinujem s Lillet Blanc, čo je francúzske aperitívne víno. Niekedy si pridám aj pár kvapiek bitteru alebo olivovej šťavy.

Celý zážitok však určite dopĺňa aj spoločnosť a bar, kde si tento drink dávam – to vždy ešte viac obohatí a zaujímavo ozvlášti tento moment. Keď mám chuť na niečo dlhšie a plánujem vypiť viac, dávam prednosť ginu so sódou – bez ozdoby. Tento jednoduchý spôsob podávania mi umožňuje naplno si vychutnať čistý charakter ginu a jeho komplexnosť. 

Aké sú Vaše najbližšie plány v tomto segmente, ktorému sa naplno venujete? Na čo sa môžeme tešiť?

Naďalej budem pokračovať v šírení osvety o tomto fantastickom produkte, čo zahŕňa množstvo školení a degustácií pre verejnosť a už klasicky aj veľké množstvo privátnych eventov. Pred letom nás čaká nový ochutený variant ginu Beefeater, ktorý si určite nájde svojich fanúšikov. Letné ginové festivaly v Trnave, Košiciach či Zvolene budú tradične plné zábavy, chutných ginových koktejlov a skvelých momentov.

Chystám sa tiež na Ginposium do Londýna, kde sa dozviem všetky nové trendy a pevne verím, že sa mi tento rok podarí dostať aj na Aténsku barshow, kde má gin veľký priestor. Šírenie lásky k ginu bude pre mňa aj tento rok prvoradým cieľom a verím, že o prémiové giny bude zas o niečo väčší záujem.

  • Predaj a konzumácia alkoholu sú povolené až od 18 rokov.