Presunúť na hlavný obsah

Chcete byť zdraví? Pite kakao!

Feminity

V časoch, kedy si stále častejšie odopierame dobré jedlo (pretože dobré rovná sa často krát nezdravé) v nádeji, že tak ochránime svoje zdravie, padne dobre informácia, že aj niečo také chutné, ako je kakao, môže mať liečivé účinky. Keď teda budete najbližšie uchlipkávať z hrnčeka tento teplý nápoj, alebo jesť nejaký kakaový výrobok, môžete sa len spokojne usmiať. Robíte niečo pre seba.

Pod pojmom kakao sa nemyslí len chutný horúci nápoj, ale semená kakaovníka i kakaový prášok, ktorý sa z nich mletím získava. Rovnako sa zo semien kakaovníka vyrába aj čokoláda, ktorá má na naše zdravie tiež viacero pozitív, ale iba v prípade, že je horká. Pridávaním mliečnych prísad do čokolády sa znižuje obsah kakaa a rovnako aj jeho priaznivých vplyvov. Poďme ale k tým spomínaným zázračným účinkom.

Podľa mnohých vedeckých výskumov nás kakao môže ochrániť pred srdcovými chorobami či rakovinou. Podľa výsledkov týchto výskumov ľuďom, ktorí pravidelne tento nápoj pijú, hrozí až o päťdesiat percent nižšie riziko  vzniku spomínaných chorôb ako tým, ktorí ho nepijú. Niektorí vedci si jeho blahodárne účinky vysvetľujú antioxidantmi a flavonolmi, ktoré sú obsiahnuté v jeho sušine. Flavonoly sú prítomné aj v zelenom čaji a v niektorých druhoch zeleniny a spolu so spomínanými antioxidantmi nás chránia pred rakovinou a ochoreniami pľúc. Rovnako ochraňujú naše cievy pred poškodením. Kakao navyše podporuje aj náš imunitný systém tým, že povzbudzuje tvorbu protilátky zvanej imunoglobulín.

Okrem toho obsahuje kakao aj polyfenoly, ktoré sú takisto prítomné vo väčšine druhov ovocia a zeleniny a pôsobia ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Zistilo sa dokonca, že konzumácia kakaa znižuje vysoký krvný tlak účinnejšie, ako zelený či čierny čaj. Ľuďom, ktorí počas dvoch týždňov jedli kakaové výrobky, klesol tlak rovnako výrazne, ako by im klesol po užívaní bežne dostupných liekov na zníženie tlaku. To znamená, že konzumácia kakaa by mohla znížiť riziko porážky a srdcových záchvatov.

Ak ste doteraz deťom alebo aj sami sebe zakazovali kakao s tým, že vám vypadajú zuby, zbytočne. Podľa všetkého je konzumovanie kakaa veľmi príjemný spôsob, ako ich ochrániť pred zubným kazom. Za tvorbu kazov totiž môže okrem iného aj kyslé prostredie v ústach, ktoré vzniká po konzumácii cukrov. A práve kakao toto kyslé prostredie vyrovnáva.

Ak by ste však chceli naplno využiť, čo nám kakao ponúka a vstrebať všetky jeho liečivé látky, museli by ste sa pripraviť na poriadne horkú chuť. Tá je v našom priemysle z logických dôvodov potláčaná, ale ruka v ruke s ňou ju opúšťajú aj priaznivé účinky. Aj tu platí, že najzdravší je pôvodný variant, teda nápoj pripravený z prírodného kakaa, akí pijú trebárs domorodci v Paname. To, čo si dnes kupujeme v obchode my, je len tieňom ich nápoju. Ten originálny obsahuje látku zvanú epikatechín. Tá je pre človeka natoľko potrebná, že vedci uvažujú nad tým zaradiť ju medzi trinásť známych vitamínov. Pri sledovaní panamských domorodcov, ktorí pijú kakao každý deň, zistili, že sa u nich nevyskytujú vôbec choroby, ktoré nás strašia asi najviac. Mozgovú porážku, choroby srdca, cukrovku a rakovinu títo ľudia nepoznajú.

I napriek všetkým týmto pozitívnym účinkom na naše zdravie to s jeho konzumáciou nepreháňajte. Obsahuje dosť cukrov, tukov a kalórií, takže ak nechcete mať odrazu pár kíl navyše, aj naďalej ho prekladajte jablkami, mrkvami, paprikou.. Veď to poznáte.