Presunúť na hlavný obsah

Patria silné autá do rúk ženám?

Feminity

Ak sa na to pozrieme „machovským“ mužským pohľadom, tak určite nie! Ženy nemajú čo jazdiť na niečom, čo má motor väčší od kosačky. Oni to predsa vedia najlepšie, tí muži, čo radšej zomrú akoby sa mali opýtať na cestu a nadávaním strávia za volantom polovicu cesty. Ale prečo by si mali ten adrenalín za volantom užívať len muži? Ostré prejazdy zákrut, šialené zrýchlenia na rovinkách, ktorá vás pritlačia do sedadla, kvíliace pneumatiky a žeravé brzdy.

Samozrejme nehovoríme o klasickom jazdení na našich rozbitých cestách ale o úžasných zážitkoch za volantom superšportových áut na závodnom okruhu. Aj pre ženy sa totiž tento rok otvorili brány závodnej akadémie Race4Slovakia na okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni. Tam sa o každú starajú skúsení inštruktori a profesionálni jazdci a tak si môžete užiť jazdu bezpečnú ale zároveň šialene adrenalínovú.

 
Vystrájanie s autom, ktoré má pod kapotou viac ako 500 koní je neopakovateľný zážitok, ktorý si dopriali viaceré známe tváre. Za volantom slovenských superšportov K-1 Attack sme zastihli napríklad herečku Karin Hajdu, pravidelným hosťom na trati je aj známa modelka Romana Škamlová. Tá dokonca preukázala za volantom obrovský jazdecký talent, ktorý uznanlivo ocenili aj odborníci.

Rev motorov a vôňa benzínu učarovala aj hviezde televízie Markíza Miriam Kalisovej, ktorá si Race4Slovakia užila aj priateľom, modelom Martinom Šmahelom. Miriam si jazdu vychutnávala naplno: „Prvé kolo som sa trošku bála a samozrejme že som výskala keď bola nejaká prudká zákruta, ale keď sme išli druhú a tretiu tak už to bolo v pohode. Nehovorí, že by som išla hneď teraz druhý raz (smiech), to nemôžem povedať, ale bolo to skvelé. Keď chcete urobiť radosť manželovi alebo priateľovi tak ako darček je to jednoznačne tá najlepšia voľba. Ja som videla aký bol Martin z toho užasnutý, toto nikde inde nezažijete.“

Miriam aj Martin si vyskúšali jazdy Race Taxi, čiže sa zverili na rúk profesionálneho pretekára, ktorý im ukázal, čo dokáže spojenie silného auta a skvelého jazdca. Na starosť si ich vzal prezident akadémie Race4Slovakia, známy profesionálny pretekár Dick Kvetňanský. Ten je mimochodom aj autorom a konštruktérom závodného špeciálu K-1 Attack R4.

Martin Šmahel po vystúpení z auta neskrýval nadšenie: „To je neskutočná paráda, to sa nedá porovnať so žiadnymi kolotočmi, alebo tak. Jazdec si ide v zákrutách 170 km/h, jeho to nevynesie, nešmykne, to je neskutočné. A som pripútaný na kameň a človek má čo robiť, aby sa tam udržal, aj tak lieta, je to úplne dokonalý pocit. Každý, kto bude mať tú možnosť, tak určite nech to vyskúša. Doteraz som nezažil nič podobné. Chlap, ten tam zažíva také chvíle...že sa mu ani nesníva.“

Ak by ste si trúfli, tak môžete absolvovať celú Race Academy, čiže školu závodného jazdenia, ktorá vás naučí ako jazdiť ako skutočný profík. Aj krehká žena totiž dokáže pod vedením skúseného inštruktora skrotiť stovky koní pod kapotou. A ak si netrúfate, stále to môže byť originálny darček pre vášho muža či priateľa. Darujete mu totiž zážitok, na ktorý sa nezabúda a ktorý je podľa chlapov lepší ako sex... Tak potom pozor aby mu ostala energia aj na vás.