Presunúť na hlavný obsah

Ktoré foodblogerky najviac zaujali Slovákov?

Recepty

Vybrať si, ktorý slovenský foodblog pravidelne sledovať, môže byť celkom náročné. Pri prechádzaní všetkými tými receptami a dokonalými fotkami, nad ktorými vám tečú sliny, by sme si aj my najradšej jedlo z obrázkov okamžite dali.

Príbehy o príprave, fakty o jedle či pôvode potravín alebo osobné poznámky zo života blogeriek - to všetko obsahujú kvalitné slovenské foodblogy. Na šťastie máme pre vás zoznam najlepších slovenských foodblogov, ktoré sa oplatí sledovať. Ide o rebríček TOP 10 na základe súťaže BLOGER ROKA 2018. Pokračujte v čítaní len v tom prípade, ak ste najedení, pretože môže hroziť náhly záchvat pažravosti.

10.     DOTTKA.SK

Ivanka sa na svojom blogu špecializuje na sladké, koláče, dezerty či džemy. V poslednom období sa snaží prepašovať aj kúsok ,,zdravia“ do čistého mlsania, v podobe alternatív bieleho cukru alebo bielej múky. Jej blog nie je však len o pečení a fotkách, miestami ho pretkáva tým, nad čím uvažuje. Medzi jej tri najobľúbenejšie letné jedlá patrí zmrzlina, ovocné koláče každého druhu a hoci to nie je dezert, čerstvé ovocie. Aktuálne môžete vidieť Ivanku najaktívnejšiu na Instagrame @dottka a na www.dottka.sk.

9.      HITJEZDRAVOŽIŤ

Tento blog je úplne iný ako ten predchádzajúci. Patrícia sa špecializuje na varenie s potravinovými alergiami, konkrétne histamínovou intoleranciou (HIT). Momentálne dokončuje svoju prvú kuchársku knihu venovanú HIT receptom, ktorá by už čoskoro mala byť dostupná. Napriek vyťaženiu pri písaní knižky sa snaží zostať aktívna a minimálne 3 až 4-krát do mesiaca sa nejaký recept alebo článok na blogu objaví. „V mojej kuchyni nesmú chýbať najmä čerstvé suroviny a neviem si predstaviť varenie bez byliniek a korenín. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou všetkých mojich jedál,“ prezradila Patrícia. Patrícia veľmi rada varí a pečie so svojou maminou: “Môžem povedať, že všetko čo dnes viem, som sa naučila od nej. Najradšej mám predvianočné obdobie, keď spolu vždy vypekáme niekoľko druhov drobného pečiva.”  Tento blog plný pestrých inšpirácií môžete sledovať na www.hitjezdravozit.sk/

8.       DOPOSLEDNEJ OMRVINKY

Ako využiť potraviny v domácnosti “do poslednej omrvinky”? To vás naučí Lucia z blogu www.doposlednejomrvinky.sk/. V období, keď Lucka začala intenzívne variť, si začala uvedomovať, že rôzne kuchynské zvyšky sú čosi, s čím sa bude v kuchyni stretávať ak nie často, tak aspoň občas. Niekedy totiž zvyšky vzniknú už len vďaka skúšaniu nových zaujímavých receptov, kde samotná receptúra vygeneruje zvyšok v podobe napríklad vaječných bielkov, žĺtkov, či otvoreného balenia nejakého mliečneho výrobku. Nehovoriac o tom, ak z nejakého dôvodu ostane v hrncoch časť uvareného jedla (varené zemiaky, ryža, cestoviny, mäso), v chlebníku staršie pečivo, alebo pri varení zeleninových jedál zvýši nejaká časť zeleniny ako napr. brokolicové či karfiolové hlúby, konce špargle a podobne. Tieto suroviny je dôležité spotrebovať včas. Zo staršieho pečiva sa síce dá spraviť žemľovka, z chleba chlieb vo vajci, zo zvyškov ryže a mäsa zas rizoto. To však nie sú recepty, ktoré by Lucke stačili tak začala hľadať iné a vymýšľať vlastné. A tak vznikol jej blog. Na jej blogu nájdete nové recepty skoro každý týždeň.

7.       VEGGIESWAY.COM

Na tomto vegánskom blogu, kde sa občas mihne aj nejaký vegetariánsky recept nájdete aj recenzie na vegánsku kozmetiku. Petra plánuje do budúcna pripravovať viac článkov o cestovaní za jedlom nielen po Európe a rozhovory s vegánmi. Recepty so žiarivými fotografiami vás nabijú pozitívnou energiou a chuťou do varenia vegánskych dobrôt. „V mojej kuchyni nájdete asi všetko čo vegán potrebuje. Samozrejme nesmie chýbať bio zelenina a ovocie, čerstvé bylinky, rastlinné mlieka, tofu a tempeh, ďalej olivový olej, hnedá ryža, quinoa či pohánka. Nevyhnutné koreniny ako kurkuma, garam masala a čili. Semiačka - tekvicové, slnečnicové, ľanové - tie pridávam asi všade od polievok, cez šaláty po dezety, a čo sa sladkého týka - nájdete u mňa kvalitnú horkú čokoládu, raw tyčinky, oriešky či sušienky zo špaldovej múky,“ vymenovala Petra www.veggiesway.com

6.       VEGAN LADY

Táto mama - foodblogerka na svojom krásnom blogu ukazuje všetkým mamám, že aj s deťmi sa dá stravovať vegetariánsky a vegánsky. Jej blog je hlavne o zdravom vegánskom a vegetariánskom varení a pečení s ohľadom na rôzne potravinové alergie. Používa množstvo čerstvej zeleniny, ovocia a prírodných potravín a tým spracovaným sa snaží vyhýbať. Veľa Zuzkiných receptov je bezlepkových a pri pečení uprednostňuje zdravé cukry a tuky. Kupuje bio potraviny, prípadne potraviny vypestované lokálne od slovenských farmárov.

Aké suroviny nesmú chýbať v jej kuchyni? Jej chladnička musí byť plná čerstvej zeleniny, ktorá tvorí základ mojej kuchyne. Takisto nesmie chýbať sezónne ovocie.  Nevie variť bez olivového oleja a určite musí mať doma cestoviny, ovsené vločky a kokosový cukor.

Na blogu Vegan Lady nájdete 5 - 6 nových receptov každý mesiac. Niekedy si však stačí obľúbiť zopár receptov a tie aj Zuzka varí opakovane. Keď má čas a náladu experimentovať, vtedy vznikajú nové inšpirácie a príspevky pre čitateľov. www.veganlady.sk

5.       LOPEZ.SK

Tinkin blog vonia exotikou, ale aj bazalkou a paradajkami. Používa rôzne exotické a menej tradičné suroviny, no nájdete u nej aj typicky talianske či slovenské recepty. K tomu ako osvieženie, nápady na oslavy, či rímsky alebo ekvádorský špeciál. Netradičné exotické kombinácie a tvary jedál sú jednoznačne ďalšou jedinečnou inšpiráciou. Viete aké sú Tinkine najobľúbenejšie letné jedlá? V lete preferuje ľahké jedlá ako napríklad studené cestoviny s bazalkou a mozzarellou, zeleninový šalát s orieškami a čerstvým hráškom a z dezertov miluje ovocné košíčky mignon. V jej kuchyni nikdy nesmie chýbať quinoa, canihua, čierna ryža, kamut, čerstvé bylinky, cesnak, rôzne oriešky a musí ich byť veľa :D, čerstvá zelenina a ovocie, a samozrejme čokoláda!

Tina väčšinou varí aj pečie sama, ale má doma aj troch malých pomocníkov, ktorých kuchyňa fascinuje, tak keď je viac času, pomáhajú jej. Na tomto netradičnom blogu nájdete nové recepty párkrát do mesiaca. www.lopez.sk

4.       REDVELVETCOOKING&BAKING

Na blogu Red Velvet Cooking & Baking nájdete skoro všetky druhy receptov. Petra pridáva jednoduché a pomerne rýchle recepty z dostupných surovín, ktoré sa nájdu u každého v špajzi. K týmto receptom prikladá krásne fotografie, už len kvôli ktorým sa oplatí kliknúť na www.redvelvetcooking.com/. Aké sú jej 3 najobľúbenejšie letné jedlá? Čokoľvek s mascarpone! Napríklad svieža ovocná torta alebo tiramisu. A nesmie vynechať ani sladké domáce paradajky, na tých by v lete dokázala žiť... napríklad taký paradajkový šalát s mozzarellou, bazalkou, cibuľkou a balzamikom...mňam. Petra tiež väčšinou varí sama, no v poslednej dobe, najmä pokiaľ sa nakopí robota, jej začal s blogom a varením pomáhať manžel. “A je to na nezaplatenie :)” Nové príspevky sa snaží pridať raz za týždeň, no aj to je pre ňu veľmi optimistický scenár. Takže väčšinou je to 2x do mesiaca. Peťa sa radi heslom “kvantita nie je kvalita”.

3.       THE STORY OF A CAKE

Prechádzame k foodblogu, ktorý sa točí hlavne okolo sladkých jedál, dezertov, tortičiek a koláčov. Marta veľa cestuje, takže občas na blog pridáva aj články z iného súdka, a teda píše aj o krásnych miestach, ktoré sme navštívila. Takže ak máte maškrtný jazýček, no nepohrdnete ani krásnymi cestovateľskými fotografiami, ste na správnom mieste. V lete jej ku šťastiu stačí napríklad obyčajná nepečená smotanová torta s piškótami. To je čistá radosť - dezert jej detstva. Inak miluje letné šaláty, voňavú varenú lahôdkovú kukuricu alebo nedá dopustiť na jednoduché, rýchle koláče na plech s kopou drobného ovocia, či sú to už jahody, maliny alebo ríbezle a s chrumkavou posýpkou. Aké suroviny nesmú chýbať v jej kuchyni? Kvalitný olivový olej, maslo, syry, domáce vajcia a množstvo sezónnej zeleniny. No a v špajzi má nenormálne zásoby kvalitnej čokolády: „Človek nikdy nevie, kedy ho prepadne chuť na sladké alebo na dobrý čokoládový koláč.“ Vďaka rozmanitému obsahu Martin blog  sledujú nielen foodies, ale spoznala vďaka nemu aj množstvo vášnivých cestovateľov. www.thestoryofacake.sk

2.       LENIVÁ KUCHÁRKA

Veronika sa na svojom blogu www.lenivakucharka.sk špecializuje na vytváranie jednoduchých, rýchlych a hlavne zdravých jedál s menším obsahom cukru a s použitím celozrnných múk. Popri tom všetkom občas vytvorí aj videá, v ktorých sa snaží zachytiť nielen prípravu jedla, ale aj to, čo jej predchádza. V lete si najradšej upečie niečo osviežujúce s jemne kyselkavým podtónom, ktorý sa naplno prejaví v citrónovom koláči s lemon curdom. Určite u nej nesmú chýbať ryby grilované vonku s priateľmi v spojení so zeleninovým šalátom a ľahkým vínom. A keď vystúpia teploty naozaj vysoko, rada si dopraje svoje obľúbené kombinácie smoothies. V jej kuchyni nesmú chýbať vajíčka, rôzne druhy múk (najmä špaldová, mandľová a kokosová), maslo a olivový olej. Veronika tak, ako skoro všetky blogerky varí a pečie sama, no v lete jej však zvykne asistovať a významne pomáhať aj jej sestra Barbara: “Je veľmi šikovná a má s jedlom väčšiu trpezlivosť ako ja :)” Obsah na jej foodblog vychádza každý víkend, nakoľko cez týždeň pracuje. Výsledkom víkendovej tvorby tak býva minimálne 1 recept.

1. CHUŤ OD NATY

Tohtoročnou víťazkou ankety BLOGER ROKA 2018 v kategórii FOOD, ktorú organizuje Content agency, sa stala Natália z www.chutodnaty.sk. Na jej blogu nájdete z každého rožka troška na dôkaz, že pripravovať si jedlo doma je ten najlepší spôsob relaxu a investície do zdravia. Natáliinou vášňou je kváskovanie, teda najviac receptov je spojených práve s kváskom. Špeci sekcia "Pod lupou" sa venuje recenziám podnikov a produktov. Blog, ktorý sa venuje kváskovaniu je jednoznačne veľmi zaujímavý, estetický a tí, čo máte problém s pečivom si vďaka týmto receptom vychutnáte napríklad klasické parené buchty z kvásku. Jej najobľúbenejšie jedlá počas leta by mali byť rýchle a chutné a bez komplikovaných chutí. Teda šalát, chladené brownie a jedlo z grilu. V jej kuchyni vždy nájdete čerstvé bylinky, koreniny  a zelenina. Bez toho je pre ňu jedlo mdlé a nemá potrebný šmrnc. Ako naša víťazka trávi čas v kuchyni? “Ako kedy. Keď potrebujem relax, vtedy sa v kuchyni zatvorím a užívam si zvuk jedla. No zväčša si volám svoje tri deti, aby mi pomohli a učila som ich k láske a úcte k jedlu,” prezradila Naty. Natália varí 3x denne a preto má priestor neustále tvoriť. Príprava príspevku na blog ale prichádza až vtedy, keď sa jej jedlo veľmi zapáči. Potom z robenia jedla “od oka" prechádza k váženiu a meraniu, aby mohla jedlo spísať ako recept. Aspoň raz za týždeň pridá nový recept pre ľudí, ktorí čakajú na nový impulz, čo nové skúsiť v kuchyni.

- reklamná správa -