Presunúť na hlavný obsah

Slovenskí návrhári sú už svetoví: Na móle vo Viedni sa predviedli naše víťazky súťaží krásy

Zábava

Popri už etablovanej značke Rozbora Couture sa na tohtoročnom viedenskom týždni módy úspešne predstavili aj ďalšie predstaviteľky slovenského módneho priemyslu.

Na móle v MuseumQuartier vo Viedni predviedli víťazky tohtoročných súťaží krásy Miss Slovakia Frederika Kurtulíková a Miss Záhorie Dorotka Hrnčiríková elegantnú, haute couture kolekciu slovenskej návrhárky a zakladateľky prvého remeselného domu na Slovensku Atelier 71, Moniky Lacekovej.  

Kolekcia zaujala Viedenčanky nielen kvalitou materiálov ale aj elegantnými kvalitne prepracovanými doplnkami, originálnymi ozdobami a šperkami. Neprehliadnuteľným doplnkom boli aj ručne zhotovené kožené tašky. Jej modely pod značkou MoLa Couture sú obľúbené nielen medzi slovenskými znalkyňami haute couture, ale našli si svoje nadšené obdivovateľky  aj v Los Angeles a tiež v Dohe v ďalekom Katare. 

Sklenený gombík

Spolu s ňou dostala príležitosť predviesť debutovú kolekciu aj mladá návrhárka Valéria Kršiaková, ktorá zároveň dostala od Slovensko americkej nadácie +421 a Ateliéru 71 ocenenie „Sklenený gombík“. Autorky  tohto nového projektu Monika Laceková a Eva Staroňová, sa nazdávajú, že: „Tento projekt predstavuje pre mladých umelcov príležitosť prezentovať svoju tvorbu na prestížnych medzinárodných  mólach, prinesie im ďalší impulz, podporí súťaživosť a dá ml príležitosť ukázať svoje schopnosti a talent pred medzinárodným publikom aj odbornou verejnosťou." Ocenená návrhárka získava aj umeleckú stáž v remeselníckom dome Ateliér 71.

Americko-slovenská nadácia +421 Foundation v spolupráci s Ateliérom 71 uvádza nový projekt s názvom Sklenený Gombik / Glass Button Award (GBA). Projekt vznikol na podnet Moniky Lacekovej, zakladateľky značky MoLa Couture a remeselníckeho domu Atelier 71, v rámci podpory mladých módnych návrhárov, ktorej sa +421 Foundation venuje už vyše 15 rokov.

SKLENENÝ GOMBÍK je ocenenie pre mladých módnych návrhárov zastrešené nadáciou +421 Foundation a remeselníckym domom Atelier71. Sklenený gombík symbolizuje spájanie a krehkosť. Spájanie kultúr a umeleckých žánrov, krehkosť mladosti a jej spojenie s odbornou križovatkou ciest...

Kolekcia Valérie Kršiakovej, ktorú predstavila návštevníkom viedenského týždňa módy niesla rukopis foriem oblečenia duchovných otcov, transformovaných do strihov modernej doby. Modely zaujali svojou nápaditou farebnosťou a výraznými autorskými potlačami látok a symbolikou čísel 3 a 7 ako ich vykladá písmo. "Moja kolekcia má niesť posolstvo pre dnešnú dobu, spoločnosť a jej hodnoty. Nepovyšuje kresťanskú vieru samotnú, ale to, v čom by sme si z nej mali brať príklad. Apeluje hlavne na 7 kresťanských cností, ktorými sú pokora, štedrosť, dobroprajnosť, trpezlivosť, cudnosť, striedmosť a činorodosť. Kresťanstvo som zvolila na základe toho, že je to najrozšírenejšia viera na našom území", povedala nám jej autorka Valéria Kršiaková.

“Kultúra je najlepší marketingový nástroj, ktorý má každá krajina k dispozícii, treba ho len správne využiť “, hovorí prezidentka americkej  Nadácie +421 Foundation Eva  Staroňová. „Cieľom nášho úsilia  je predstaviť svetu Slovensko ako vyspelú modernú krajinu."

Tento projekt podporuje mladých umelcov a ponúka novým tváram módnej scény polročnú odbornú stáž v Atelieri 71 a zároveň ocenení umelci získajú jedinečnú možnosť prezentovať svoju tvorbu na prestížnych svetových módnych podujatiach. Tohtoročnou ocenenou návrhárkou sa stala Valéria Kršiaková, ktorá predstaví svoju debutovú kolekciu na viedenskom týždni módy (Vienna Fashion Week) 14.septembra o 17.00 hod v MuseumQuartier vo Viedni.                                                         

Programová riaditeľka Elena Verešová z Nadácie +421 je presvedčená, že: „Tento  projekt prinesie ďalší impulz, výzvu mladým, podporí súťaživosť a dá im príležitosť ukázať svoje schopnosti a talent pred medzinárodným publikom aj odbornou verejnosťou."