Presunúť na hlavný obsah

Leslie Nielsen

kanadský herec a komik

Leslie Nielsen

kanadský herec a komik
Miesto narodenia:
Regina, Saskatchewan, Kanada
Partner/ka:
Barbaree Earl
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
84
Výška:
184 cm
Znamenie:
vodnár
Povolanie:
kanadský herec a komik

Detstvo a štúdium


Jeho strýko bol známy herec Jean Hersholt. Leslie Nielsen vyrastal v horskej krajine kanadského Saskatchewanu. Po maturite na Victoria High School v Edmontone začal študovať herectvo na „Lorne Greene´s Academy of Radio Arts“ v Toronte.
Počas druhej svetovej vojny slúžil v Kanadskom kráľovskom letectve. V odbornej hereckej príprave pokračoval u Sanforda Meisnera a Marthy Grahamovej, ktorí vyučovali na newyorskom inštitúte „Neighborhood Playhouse“.

Kariéra


Umeleckú dráhu začínal ako rozhlasový hlásateľ a DJ. Hral tiež na menších divadelných scénach a od konca štyridsiatych rokov sa stal jedným z najznámejších televíznych hercov. Aj keď hral vo filme väčšie úlohy, väčšinou serióznych kultivovaných džentlmenov, už od polovice päťdesiatych rokov nevybočil z rady priemerných, málo výrazných hercov.
Zlom v jeho kariére nastal v 80. rokoch, keď sa zoznámil s režisérmi a scenáristmi Jimom Abrahamom a bratmi Davidom a Jerrym Zuckerovými, ktorí z neho spravili komickú hviezdu v postavách šibnutých bielovlasých chlapíkov.
Najprv mu zverili menšiu rolu doktora Rumacka, jedného zo zdravých pasažierov lietadla, v paródii na katastrofické filmy „Pripútajte sa prosím!“.
Popularitu mu priniesla najprv úloha nebezpečne nešikovného poručíka Franka Drebina, ktorého stvárnil v televíznom seriáli „Police Squad“ a v úspešnej filmovej sérií parodických komédií „Bláznivá strela“.
V deväťdesiatych rokoch uplatnil svoj zmysel pre humor v trošku drasticky komických veselohrách ako „Drakuloviny“, „Agent WC 40“, „Pán Magor“ a „Utopenec na úteku“.

Leslie sa počas svojej hereckej kariéry objavil vo viac ako 100 filmoch a 1500 televíznych programoch a stvárnil vyše 220 rôznych postáv.

V novembri 2010 bol Leslie hospitalizovaný so zápalom pľúc, 28. 11. chorobe podľahol.

Zaujímavosť


Jeho brat Eric sa stal úspešným podpredsedom kanadskej vlády.