Presunúť na hlavný obsah

Magda Paveleková

herečka a zabávačka

Magda Paveleková

herečka a zabávačka
Miesto narodenia:
Levice
Partner/ka:
Štefan Pavelek
Vek:
84
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
herečka a zabávačka



Magda Paveleková sa narodila v Leviciach ako Magda Lörinczová. Pochádzala zo slávneho uhorského rodu Koháryovcov. Študovala na evanjelickom gymnáziu v maďarskom mestečku Köszeg.
Ako 17-ročná študentka absolvovala konkurz do nitrianskeho divadla, kde účinkovala šestnásť rokov.
Po prevelení jej manžela do Bratislavy účinkovala v Tatra Kabarete a na Novej scéne. Diváci si ju navždy budú pamätať ako "Majdu" Pavelekovú.

V 60. rokoch získala prvé filmové skúsenosti. Režisér Juraj Herz ju v roku 1969 obsadil do televízneho filmu Sladké hry minulého léta.
Neskôr spolupracovala aj s Martinom Ťapákom (Pacho, hybský zbojník, 1975; Stratená dolina, 1976), Petrom Solanom (A pobežím až na kraj sveta, 1979) či Stanislavom Párnickým (...kone na betóne, 1995).
Najčastejšie sa však objavovala v televíznych inscenáciách ako Mandragora (1979), Zločin a pokánie (1982), Chrobák v hlave (1983) alebo Keď báčik z Chochoľova umrie (1990).

V posledných rokoch Magda Paveleková pôsobila ako Matka predstavená v muzikály Mníšky a v jeho pokračovaní Mníšky 2 - Milionárky. Účinkovala aj v televíznom seriáli Áno, miláčik! (2008).
So svojou dlhoročnou priateľkou Gizelou Oňovou napísala kuchársku knihu Jedna papá, druhá varí, pritom jedna druhú baví.

Po smrti svojej jedinej dcéry Niny sa starala o dvoch vnukov, Tomáša a Andreja.

Zomrela 20. júla 2015 v Dunajskej Lužnej.