Presunúť na hlavný obsah

Muammar Kaddáfí

vodca Líbye

Muammar Kaddáfí

vodca Líbye
Miesto narodenia:
Juhannám, Syrta, Líbya
Vek:
69
Znamenie:
blíženci
Povolanie:
vodca Líbye

Destvo a štúdium


Je synom kočovného beduínskeho poľnohospodára. Narodil sa v púšti neďaleko prístavného mesta Syrta v roku 1942. Základné vzdelanie získal v Misráte. Počas štúdia bol zástancom ideológie egyptského štátnika Džamál Abd an-Násira a stal sa zaprisahaným odporcom kráľa.
V roku 1961 ho vychodili z internátnej školy v meste Sabhá, za nepovolené organizovanie študentov a účasť na demonštráciách proti vystúpeniu Sýrie zo zväzku Zjednotenej arabskej republiky.
V tom istom roku začal štúdium na Líbyjskej vojenskej akadémii v Bengázi. V roku 1965 ho poslali na niekoľko mesiacov do Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste. Domov sa vrátil v roku 1966 ako dôstojník s hodnosťou kapitána spojovacieho vojska.

Pôsobenie


Stál na čele revolúcie, ktorá zvrhla líbyjského kráľa Idrisa a od roku 1969 mal titul „vodca revolúcie“. V rokoch 1969 – 1977 bol predseda Rady revolučného vedenia, čo znamenalo, že bol vlastne hlavou štátu. V rokoch 1977 – 1979 pôsobil ako generálny tajomník Všeobecného ľudového kongresu, čo bola tiež pozícia hlavy štátu.
V roku 1979 sa vzdal všetkých oficiálnych funkcií, ale ostal faktickým vodcom, ponechal si titul „vodca revolúcie“.
V roku 2011 bol zvrhnutý ľudovou vzburou, ktorá vyústila do jeho smrti v Syrte.