Presunúť na hlavný obsah

Ron Paul

americký lekár a republikánsky politik

Ron Paul

americký lekár a republikánsky politik
Miesto narodenia:
Pittsburgh, Pensylvánia, USA
Vek:
88
Znamenie:
lev
Povolanie:
americký lekár a republikánsky politik

Kariéra



V rokoch 1976–1977 a 1979–1985 bol členom Kongresu za Texas. V roku 1988 sa za Libertariánsku stranu uchádzal o prezidentský úrad. V roku 1997 sa do Kongresu vrátil, keď znovu kandidoval za republikánov.
11. januára 2007 ohlásil, že zvažuje svoju kandidatúru na prezidenta USA v roku 2008, neskôr túto kandidatúru potvrdil.


Paul reprezentuje libertariánske krídlo Republikánskej strany. Pravidelne hlasuje proti programom všetkých štátnych výdajov, čím občas dráždi svojich spolustranníkov.

Zaujímavosti



Hlasoval proti vojne v Iraku a kritizuje americkú prítomnosť v tejto krajine. So svojou stranou sa názorovo rozchádza i v otázke týkajúcej sa Patriot Act, keďže ju považuje za ohrozujúcu občianske slobody. Je zástancom vystúpenia USA z OSN.



V ekonomickej oblasti podporuje zrušenie dane z príjmov, väčšiny vládnych úradov a Federálneho rezervného systému. Je zástancom opätovného zavedenia zlatého štandardu. Je odporcom ilegálnej imigrácie a podporuje zvýšenie ochrany hraníc, s čím mnoho libertariánov nesúhlasí.



Je za legalizáciu marihuany. Na rozdiel od väčšiny libertariánov sa vyslovuje za zákaz potratov, ale je presvedčený, že aktivita federálnych úradov v tejto oblasti je neústavná a že táto otázka by mala byť ponechaná v kompetencii jednotlivých štátov. Rovnako sa stavia k homosexuálnemu manželstvu.