Presunúť na hlavný obsah

Paul Poiret

módny návrhár
Paul Poiret

Paul Poiret

módny návrhár
Miesto narodenia:
Paríž, Francúzsko
Partner/ka:
Denise Boulet
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
65
Znamenie:
baran
Povolanie:
módny návrhár

Kariéra


V roku 1898 začal pracovať pre Jacquesa Douceta. Práve v jeho dielni vytvoril plášť pre vtedy veľmi známu a obľúbenú herečku, Réjane. U Douceta sa vypracoval až na šéfa krajčírskej dielne, kvôli povinnej vojenskej službe však musel odísť.
Po vojne nastúpil do Worthovho módneho domu, kde vytváral obleky ako náprotivok k Worthovým opulentným róbam.
O dva roky na to, v roku 1903 založil vlastný módny dom, ktorý sa stal veľmi úspešným. Vytváral odevy inšpirované neoklasistickým štýlom, to znamená šaty bez korzetov a spodničiek.
V roku 1913, počas prednáškového turné po Severnej Amerike, podpísal distribučné zmluvy a získal titul "Kráľ módy".
Keďže nebol schopný prispôsobiť sa povojnovej, čisto funkčnej estetike,v roku 1929 musel svoju firmu zavrieť. Zomrel o pätnásť rokov neskôr, desať dní po dosiahnutí 65 rokov, v chudobe.

Charakteristika a prínos jeho tvorby


Poiretove návrhy skoncovali so spodničkami a ešte radikálnejšie s korzetami. Spolu s Madeleine Vionnet sa Poiret sústredil na vytvorenie odevu nie podľa vypracovania strihu, ale nariasením látky na modely. Táto radikálna zmena znamenala, že látka skôr visela alebo bola nariasená na postave bez toho, aby sa telo muselo prispôsobiť tvaru odevu.
Ovplyvnil mnohých súčasných návrhárov ako napr. Johna Galliana, Ralpha Rucciho, Calvina Kleina, Alexandra McQueena alebo Romea Gigliho.

Zaujímavosť


Poiret sa priatelil s mnohými významnými umelcami, napríklad Constantinom Brancusim, Henrim Matissem či s Pablom Picassom.