Presunúť na hlavný obsah

Matt Groening

americký karikaturista, scenárista a producent
Matt Groening

Matt Groening

americký karikaturista, scenárista a producent
Miesto narodenia:
Portland, Oregon, United States
Partner/ka:
Deborah Caplan
Rodinný stav:
ženatý
Vek:
70
Znamenie:
ryby
Povolanie:
americký karikaturista, scenárista a producent

Kariéra


Matt je tvorcom kresleného seriálu Life in Hell (1978-doteraz), rovnako ako dvoch úspešných televíznych seriálov, Simpsonovci (1989-doteraz) a Futurama (1999-2003, 2007-doteraz)


V roku 1977, vo veku 23 rokov, sa Groening presťahoval do Los Angeles. Život v Los Angeles opísal pre svojich priateľov formou komiksu. Groening svoju prvú profesionálnu karikatúru (Life in Hell), predal magazínu Wet v roku 1978. Life in Hell, teda “Život v pekle“ už prispel svojím 250 víkendovým výtlačkom. “Život v pekle“ upútal pozornosť Jamesa L. Brooksa, ten v roku 1985 kontaktoval Groeninga s návrhom danej animácie pre spoločnosť Fox, pre show The Tracey Ullman Show.


Matt sa bál o stratu identity svojich karikatúr Life in Hell, a preto radšej navrhol nové karikatúry, The Simpsons. Postavy pomenoval podľa členov svojej rodiny. Keďže sa mu zdalo divné pomenovať postavičku podľa seba, pomenoval ju Bart (čo je vlastne slovnou hračkou slovíčka brat, čo znamená v preklade nezbedné dieťa). Od tej doby Simpsonovci odvysielali už 501 epizód.


V roku 1997 Groening a bývalý spisovateľ Simpsonovcov, David X. Cohen, vyvinuli Futuramu, animovaný seriál o živote v roku 3000, ktorý mal premiéru v roku 1999. Show, ktorá vyhrala Emmy, mala veľký úspech aj napriek nepriazni kritikov. Po štyroch rokoch však 20th Century Fox vysielanie zrušil. Ale výborná predajnosť DVD nosičov a vysoká sledovanosť na Cartoon Network priviedli Futuramu späť do života. Comedy Central si taktiež objednal 4 nové filmy do roku 2008, ktoré majú byť rozkúskované do 16 epizód. Taktiež Comedy Central objednal 25 nových epizód.

Úspechy


Groening získal 12 Primetime Emmy Awards, desať za The Simpsons a dva za Futuramu, ďalej získal ocenenie British Comedy Award za "mimoriadny prínos v oblasti komédie" v roku 2004. V roku 2002 získal cenu National Cartoonist Society Reuben Award za jeho prácu na Life in Hell.
14. februára 2012 dostal Matt Groening svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.