Presunúť na hlavný obsah

Cher

speváčka, herečka

Cher

speváčka, herečka
Miesto narodenia:
El Centro, Kalifornia, USA
Vek:
74
Znamenie:
býk
Povolanie:
speváčka, herečka
Osobný web:
www.cher.com

Štúdium

Fresno High School - kvôli nediagnostikovanej dyslexii opustila strednú školu vo veku šestnásť rokov.

Kariéra

Cher začala svoju kariéru ako náhradná speváčka a neskôr sa zaradila do nového pop-rockového dua Sonny & Cher. Spolu so Sonnym sa stali senzáciou a vystupovali po celom svete. Cher počas svojej dlhej kariéry presahujúcej štyridsaťpäť rokov pokorila mnohé rekordy.

Je speváčkou, ktorá dosiahla jednotku Billboard charts rebríčku v šiestich dekádach za sebou. Tanečný hit "Believe" je jej najpredávanejšou nahrávkou a bol najlepšie sa predávajúcou skladbou v roku 1999. Predalo sa ho viac než desať miliónov kusov po celom svete.

Ocenenia

1974: Golden Globe Awards Best Actress – Television Series Musical or Comedy

1984: Golden Globe Awards Best Supporting Actress – Motion Picture

1988: Academy Award Best Actress

1988: Golden Globe Awards Best Actress – Motion Picture Musical or Comedy

2000: Grammy Awards Best Dance Recording

2003: Emmy Awards Outstanding Variety, Musical, or Comedy Special

2011: Golden Globe Awards Golden Globe Award for Best Original Song

Filmografia

1965: Wild on the Beach

1967: Good Times

1969: Chastity

1982: Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean

1983: Silkwood

1985: Mask

1987: Suspect

1987: The Witches of Eastwick

1987: Moonstruck

1990: Mermaids

1992: The Player

1994: Pret-a-Porter aka Ready to Wear

1996: Faithful

1996: If These Walls Could Talk

1999: Tea with Mussolini

2003: Stuck on You

2010: Burlesque

2011: Zookeeper

Diskografia

1965: All I Really Want to Do

1966: The Sonny Side of Chér

1966: Chér

1967: With Love, Chér

1968: Backstage

1969: 3614 Jackson Highway

1971: Gypsys, Tramps & Thieves

1972: Foxy Lady

1973: Bittersweet White Light

1973: Half-Breed

1974: Dark Lady

1975: Stars

1976: Id Rather Believe in You

1977: Cherished

1979: Take Me Home

1979: Prisoner

1980: Black Rose

1982: I Paralyze

1987: Cher

1989: Heart of Stone

1991: Love Hurts

1995: Its a Mans World

1998: Believe

2000: Not.com.mercial

2001: Living Proof

2011: TBA