Presunúť na hlavný obsah

Plnené šampiňóny

Recepty

Zažiarte ako moderní hostitelia. Vyše 80 jednoduchých, ale vynikajúcich jedál – od sladkých po pikantné, od teplých po studené, ktoré si možno už vopred pripraviť a potom sa naplno venovať svojim hosťom.

 

| príprava: 40 min. | pečenie: 25 min. | 1 kus: asi 462 kJ

Suroviny:

Na 12 kusov

  • 12 veľkých šampiňónov (po asi 50 – 60 g)
  • 80 g anglickej slaniny
  • 150 g póru | 2 vajcia
  • 2 PL creme fraiche
  • 120 g postrúhaného ementálu
  • soľ | mleté čierne korenie
  • čerstvo postrúhaný muškátový orech
  • Okrem toho:
  • olej na pečenie a natretie

Postup:

1. Huby odrhneme a očistíme. Nožičky opatrne vykrútime a najemno posekáme. Slaninu pokrájame na veľmi jemné kocôčky. Pór po dĺžke prekrojíme, umyjeme a potom pozdĺžne pokrájame na tenké pásiky a tie zasa na malé kúsky.
2. V panvici rozohrejeme 3 PL oleja, trochu v ňom opražíme slaninu, pridáme šampiňónové nožičky a za stáleho miešania ďalej pražíme 1 – 2 minúty. Necháme vychladnúť.
3. Medzitým potrieme olejom šampiňónové hlavičky a vypuklou časťou nadol ich poukladáme vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.
4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Vajcia dobre rozšľaháme a vmiešame do nich crčme fraîche a syr. Primiešame hubovo-pórovú masu a ochutíme soľou, korením a muškátovým orechom. Klobúčiky húb rovnomerne naplníme zmesou a v predhriatej rúre na strednej priečke (teplovzdušná sa neodporúča) pečieme asi 20 – 25 minút. Huby chutia teplé i studené.
 

Vegetariánsky variant

Na 12 húb 

Umyjeme a očistíme 1 malú cukinu, potom ju spolu s nožičkami húb pokrájame na jemné kocôčky. V 3 PL olivového oleja s pretlačeným strúčikom cesnaku a posekanými lístkami z 2 stoniek tymianu ich opekáme 3 minúty. Dáme vychladnúť. Zmiešame 1 PL mascarpone s 1 vajcom a 50 g parmezánu. Pridáme hubovo-cukinovú zmes a dobre premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a lahôdkovou mletou červenou paprikou. Klobúčiky húb naplníme zmesou (pozri vyššie) a v rúre upečieme.

 

Tipy na perfektné a parádne servírovanie, nápady na nápoje – to všetko sa dozviete z knihy Bufetový branč