Presunúť na hlavný obsah

Recepty z relácie Nebíčko v papuľke

Recepty

Vyskúšajte aj vy recepty, ktoré pre vás zozbieral šéfkuchár Jardo Žídek počas návštevy Terchovej v rámci relácie Nebíčko v papuľke:

 

Pošírovaná a grilovaná prepelička so zemiakmi, jablkami a horčicovým dressingom
 (Jardo)
 
Marináda na prepelice:
očistená a na kocky pokrájaná koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen)  1 hrnček
rozmarín, tymian, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie
med 2lyžice
sójová omáčka  4 lyžice
jablčný ocot 2lyžice
voda 1lt
Mäso:
prepelice 4 ks
sójová omáčka 2lyžice na pokvapkanie
maslo na potieranie
Omáčka (dressing):
dijónska horčica 1lyžica
celozrnná horčica 1 lyžica
med 2 lyžice
sójová omáčka 1lyžica
jablčný ocot 1 lyžica
orechový olej  3lyžice
pažítka
Príloha:
zemiaky na pečenie 4ks
olej podľa potreby
jablká 1 ks
med 3 lyžice
jablčný ocot 2lyžice
jarná cibuľka 1ks
čierne korenie, soľ, tymian
 
Vývar s prepelicami:
Vo vode necháme variť nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme rozmarín, tymian, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie. Prilejeme trošku sójovej omáčky a medu. Medu nedáme veľa, aby sa prepelica pri grilovaní nepripiekla. Vývar osolíme, pridáme trošku jablčného octu. Varíme asi ½ hodinu.
Po pol hodine hrniec s vývarom odstavíme zo sporáka a do vývaru vložíme prepelice, ktoré necháme vo vývare ďalšiu ½ hodinu.
 Po tejto dobe prepelice vyberieme z hrnca, vložíme do väčšej misy (nenecháme úplne vychladnúť), potrieme kúskami masla, posypeme bylinkami, potrieme sójovou omáčkou a dáme na gril. Grilujeme cca 15 minút. Nie je treba viac, pretože prepelice sme vopred macerovali v horúcom vývare, ktorý mäso v podstate predvaril. Počas grilovania otáčame a potierame maslom podľa potreby.
Dressing:
Do misky dáme dijónsku horčicu, 1 lyžicu celozrnnej horčice, 2 lyžice medu, sójovú omáčku, jablčný ocot. Všetko zmiešame, prilejeme orechový olej a pridáme nasekanú pažítku. Omáčka má mať tekutú konzistenciu.
Príloha:
Na panvici necháme rozpáliť olej a zemiaky nakrájané na plátky opečieme zo všetkých strán ako lupienky.
Jablká nakrájame na kocky, dáme do vody s citrónom, aby nesčerneli.  Na panvici necháme rozpustiť med, pridáme trochu jablčného octu, okoreníme, osolíme, vložíme nakrájané jablká a pridáme trochu vývaru z prepelíc, nakrájanej jarnej cibuľky a tymian.
Podávame prepelice rozkrojené napoly obložené zemiakovými lupienkami (osolíme až na záver, aby nezmäkli), prelejeme dressingom (každý podľa chuti).