Presunúť na hlavný obsah

Recepty z relácie Nebíčko v papuľke

Recepty

Vyskúšajte aj vy recepty, ktoré pre vás zozbieral šéfkuchár Jardo Žídek počas návštevy Terchovej v rámci relácie Nebíčko v papuľke:

 

Paštéta z kačacích pečienok s kompótom
(Jardo)
 
Paštéta:
kačacie pečienky 500g
maslo 500g
šalotka 3ks veľké
jablká 3ks zelené 
hrozienka 4lyžice
vajcia 2ks
biely chlieb
balzamikový ocot
bylinky na dekoráciu
Kompót:
jablká 1ks 
brusnice 1 hrnček
vínny ocot 3 lyžice 
javorový sirup 5lyžic
koňak alebo brandy 5cl
soľ
tymian
 
Paštéta:
Na panvici necháme rozpustiť maslo, na ktorom podusíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme hrozienka, olúpané a na kocky nakrájané jablko a podlejeme koňakom, ktorý sa na panvici zapáli, čo dodá lepšiu arómu. Potom pridáme kačaciu pečienku, zľahka orestujeme a dáme do mixéra. Rozmixujeme a postupne pridávame vajce a na kocky nakrájané maslo. Dochutíme soľou a korením. 
Paštétu vylejeme do formy a pečieme vo vodnom kúpeli na 90°C 40 minút.
 
Kompót:
Do hrnca  nalejeme vínny ocot, javorový sirup, koňak alebo brandy, osolíme, pridáme tymian, olúpané na kocky nakrájané jablká, brusnice a necháme trošku podusiť. 
Servírujeme napríklad v kokteilových pohároch s jablkovo brusnicovým kompótom a opečeným chlebom. 
Šunková rolka s chrenom
(Jardo)
šunka od kosti 200g 
chren čerstvý podľa chuti 
ananás čerstvý 100g
smotana na šľahanie 1hrnček
soľ
biele korenie
 
Vyšľaháme smotanu, nastrúhame do nej chren, pridáme na malé kúsky nakrájaný ananás, osolíme a zamiešame. Plátky šunky plníme chrenovou zmesou a vytvarujeme rolku. 
 
Sviečková Wellington
(Jardo)
hovädzia sviečková 600g
čierne korenie, soľ
dijónska horčica 2lyžice
maslo 1lyžica 
šampiňóny  300g
šalotka 1ks 
hovädzí vývar 1 hrnček 
sladká smotana 2hrnky 
parmská šunka cca 10 tenkých plátkov  
lístkové cesto 500g
paštéta z husacej pečene 100g
slané palacinky 2ks
hľuzovka 
žĺtka
Omáčka:
silný hovädzí vývar 500ml 
tymian niekoľko vetvičiek 
Madeira víno 1 hrnček
hľuzovka
 
Mäso osolíme, okoreníme  a na masle opečieme zo všetkých strán. Veľmi dôležité je, aby vnútro ostalo červené. Opečené mäso potrieme horčicou, zabalíme do fólie, na ktorej spravíme niekoľko dierok, aby mäso dostalo vzduch a dáme do chladničky.   
Medzitým si pripravíme šampiňóny: Do mixéra dáme šampiňóny, pridáme trošku hovädzieho vývaru a rozmixujeme. 
Nakrájame šalotku nadrobno, na rozpálenom masle opečieme, pridáme rozmixované šampiňóny, okoreníme a dusíme, až kým sa voda úplne odparí. Keď už dosiahneme tuhšiu konzistenciu, pridáme smotanu, okoreníme, osolíme a necháme smotanu vyvariť. Musíme odstrániť všetku vodu z tejto masy, pretože voda v mase by sa pri pečení odparovala a cesto by sa neprepieklo.
Keď je zmes hotová, dáme dolu zo sporáku a necháme vychladiť. 
Na fóliu si položíme vopred pripravené slané palacinky, položíme na ne parmskú šunku, potrieme šampiňónovou zmesou, mäso vyberieme z obalu a položíme na kraj, aby sme mohli spraviť veľkú rolku. Fóliu na oboch koncoch zviažeme a rolku dáme do chladničky cca. na 6 hodín.
Na lístkové cesto nastrúhame trošku hľuzoviek, aby cesto prevoňali, preložíme jedno na druhé a vyvaľkáme ho. Potrieme ho paštétou z husacích pečienok, môžeme posypať bylinkami. Mäso z chladničky vyberieme a zabalíme ho do lístkového cesta, okraje zahneme, žĺtkami „zlepíme“ spoje cesta, aby sa rolka nerozpadla a celé potrieme žĺtkami. Do cesta na vrchu spravíme jemné zárezy, aby sa počas pečenia vytvorilo vrúbkovanie. Takto pripravenú sviečkovú Velington dáme do rúry na 200°C a pečieme, až kým cesto nezíska zlatistú farbu, potom trošku uberieme z intenzity a pečieme cca. 20 minút. (Vnútorná teplota mäsa má byť približne 50°C.) 
 
Omáčka: 
Do panvice nalejeme silný hovädzí vývar, pridáme zopár vetvičiek tymianu a zohrejeme. 
Do ďalšieho hrnca nalejeme Madeira víno, do neho nastrúhame hľuzovku a necháme variť. Do vína prilejeme zmes z panvice, okoreníme a prišľaháme maslo.
 
Čokoládová pena
(Jardo)
čokoláda na varenie min  60% kakaa 250g
smotana na šľahanie 30% 500ml
žĺtka 90g asi 6 ks
kryštálový cukor 90g
kahlua likér (alebo malé espresso) 5cl
Pomarančová omáčka:
pomaranče 2-3 ks
cukor 150g
likér grand marnier 0,5cl
 
Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Zo smotany vyšľaháme šľahačku. V miske si vymiešame cukor so žĺtkami, prilejeme likér kahlua alebo malé espresso a zmiešame. Do rozpustenej čokolády vmiešame najskôr šľahačku, potom zmes s likérom a dáme vychladiť do chladničky. 
Pomarančová omáčka:
Pomaranče olúpeme a biele vnútro šupky ešte zoškriabeme, aby omáčka nebola horká. Kôru nakrájame na tenučké slížiky. Z pomaranča takisto odstránime biele plochy tak, aby nám ostalo len citrusové vnútro, mesiačiky vykrojíme a dáme do misky, do ktorej vytlačíme zvyšok šťavy z pomaranča.  
Na panvici necháme skaramelizovať cukor, potom pridáme pomaranče so šťavou a nakrájanou kôrou, prilejeme trošku likéru a necháme cukor rozvariť. 
 
Vychladenú čokoládovú penu s pomarančovou omáčkou na povrchu podávame v „party“ pohároch na stopke, zdobíme kúskami čokolády.