Presunúť na hlavný obsah

Toskánsky chlieb a bruschettky

Recepty

Dnes si upečieme veľmi populárne jedlo a to toskánsky chlieb s bruschettkami.

Toskánsky chlieb


Najskôr si ale upečieme toskánsky chlieb.

Budeme potrebovať

  • Polohrubú a hrubú múku
  • Kvasnice (lepšie čerstvé)
  • Soľ a cukor

Kvasnice rozmiešame v teplej vode spolu s lyžičkou cukru. Na pol kila múky postačí bežné balenie kvasníc. Zmes s kvasnicami necháme pár minút postáť. Vo väčšej miske zmiešame hrubú a polohrubú múku, v pomere jeden diel hrubej múky na sedem dielov polohrubej múky. Zmes dôkladne premiešame a postupne pridávame vodu s kvasnicami. Cieľom je pridať toľko vody s kvasnicami aby sme získali cesto ktoré sa nelepí na steny nádoby. Nádobu s cestom prikryjeme a dáme na teplé miesto kde necháme cesto vykysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto vyberieme z nádoby v ktorej kyslo a dôkladne ho premiesime s trochou polohrubej múky. Vymiesime ho do tvaru bagety. Na plech na ktorom budeme chlieb piecť dáme trochu hrubej múky a na ňu položíme našu "bagetku". Opäť necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Elektrickú či plynovú rúru necháme vopred vyhriať a dáme do nej chlebík piecť. Doba pečenia je rôzna. Závisí od veľkosti chleba. Pečieme na 200 stupňoch až pokiaľ chieb nezíska napovrchu ľahko hnedú farbu, jednoducho pokiaľ chlieb nevyzerá ako chlieb bežne vyzerá :)

Tento chlebík sa piekol 25 minút.

 

Bruschetta

Pripravíme si topping na brusketky. Paradajky zbavíme šupky. Ide to ľahko keď ich krátko povaríme vo vriacej vode.

Ošúpané paradajky nakrájame ich drobno. Lístky bazalky umyjeme a nakrájame najemno.

Paradajky a bazalku zmiešame dokopy, pridáme olivový olej, najemno nakájanú červenú cibuľku, okoreníme troškou čierného korenia a osolíme. Necháme aspoň pár hodín postáť.

Chlebík nakrájame na krajce ktoré na plechu na pečenie polejeme olivovým olejom. Dáme na pár minút zapiecť do rúry.

Zľahka opečené chlebíky ešte horúce pokryjeme topingom a okamžite podávame.

V prípade že sa vám nechce alebo nemáte časť na pečenie chleba, môžete použiť sendvič alebo veku.

Veku nakrájame na krajce ktoré opäť na plechu polejeme olivovým olejom a dáme zapiecť.

Po zapečení a pokrytí topingom dostáneme rýchlu, chutnú a dobre vyzerajúcú verziu bruschettky.

Bagetu zas môžme rozrezať po šírke a postupovať tak ako pri toskánskom chlebíku či veke. To čo dostaneme je bruschettka pre vačšieho hladoša.

Podávame dozdobené čerstvými lístkami bazalky. Dobru chuť.