Presunúť na hlavný obsah

Risotto Milanese

Recepty

Talianske rizotá chutia naozaj inak ako tie naše, čo je len o dôvod viac nejaké občas ochutnať.

Budeme potrebovať:

  • syr parmezán
  • suché víno
  • masový vývar
  • ryža (100g na osobu)
  • 125g maslo
  • jednu cibuľu

 

Podľa čerstvosti parmezánu naškriabeme alebo narežeme tenúčke plátky, príbližne 30 gramov. Cibuľu nakrájame na čo najmenšie kúsky.

Na panvici roztopíme 3/4 masla a pridáme cibuľu.

Približne po dvoch minútach keď cibuľa zosklovitie pridáme ryžu (v talianskej kuchyni sa ryža pred varením nepremýva, nezbavuje sa škrobu ako je to bežné u nás). Ryžu s maslom dôkladne premiešame a chvíľku takto pražíme.

Pridáme súché víno tak aby zalialo ryžu. Zmes dôkladne premiešame.

Priádme masový vývar. A za stáleho miešania varíme asi 10 minút. V prípade potreby pridáte opať vývar.

Osolíme a okoreníme čiernym korením.

Varíme kým je ryža takmer hotová a pridáme maslo a nastrúhaný parmezán.

Po ich roztopení môžeme alebo priamo servírovať, alebo ak nie je ryža ešte hotová pridáme ešte vývar a dovaríme.

A podávame, pre efekt nastrúhame ešte trošku parmezánu. Chuť má byť kombináciou kyslastej chute vína a typickej chute parmezánu.

Dobrú chuť.


Doplnené pri nasledujúcom varení rizota:
Ak máme šafrán, tak naše rizoto vyzerá oveľa lepšie. Je krásne žlté, že by sa aj brazílčan potešil. Chuťovo šafrán rizoto takmer neovplyvní, ale oku ulahodí.