Presunúť na hlavný obsah

Tento syr je zabijak vašej snahy schudnúť: Nahraďte ho zdravšou a rovnako chutnou alternatívou!

Zdravie

...má takmer o polovicu menšiu kalorickú hodnotu ako vyššie spomenuté syry, preto sa jej nemusíte báť.

Syr náš každodenný. Tento chutný a voňavý vynález je jednou z najobľúbenejších pochúťok vôbec. Syr ako taký chutí v mnoho prevedeniach priam delikátne a keď je súčasťou jedla, je to to najchutnejšie, čo sa na našom jazyku môže nachádzať. 

Okrem toho, že prežívame gurmánsky orgazmus, mali by sme si túto mliečnu pochúťku správne vybrať a vedieť o nej, že nie je vhodná tak úplne pre každého. 

Ak nepatríte k tým, čo na škatuľkách kontrolujú obsah tukov a celkové kalórie, ste tu teraz správne. Stačí sa len vedieť orientovať v rôznych prevedeniach a výber syru bude pre vaše telo prijateľnejší a zdravší. 

Prečítajte si: 10 potravín, ktoré nemusíte vyhadzovať po uplynutí dátumu spotreby: Ich kvalitu čas vôbec neohrozí!

Malý sprievodca syrmi:

Obľúbený Eidam

Tento syr, ktorý vieme hryzkať aj samotný, alebo si ho radi pridávame do omáčok, alebo je súčasťou našich obložených chlebíkov, má veľa podôb. Eidam je odstupňovaný od dvadsiatich percent až po štyridsaťpäť, zatiaľ čo ten s najvyšším percentom je aj najväčším zabijakom našej diéty. Obsahuje až 406 Kcal na sto gramov. Aby sme vás ale nemučili číslami, pamätajte si, že s týmto syrom opatrne a radšej v menších dávkach. 

V tesnom závese je Parmezán

Najlepší na cestoviny, dokonalý v omáčkach a na šalátoch. Parmezán, svojou výraznou chuťou nevyhráva len v jeho delikátnosti, ale taktiež patrí k bojovníkom proti chudnutiu. Dobrá správa ale je, že jeho chuť je tak prenikavá, že ak si ho chcete dopriať a vychutnať, stačí naozaj málo. Postrúhajte ho na čo najmenšie kúsky, tak z neho dostanete oveľa viac. 

Mohlo by vás zaujímať: Naše chute o nás veľa prezradia: Napríklad aj to, s čím má naše telo problémy!

Poznáme ju na haluškách

Áno, je to bryndza a práve táto chutná mliečna dobrota prekvapuje. Má takmer o polovicu menšiu kalorickú hodnotu ako vyššie spomenuté syry, preto sa jej nemusíte báť. Bryndzová pomazánka s cibuľkou preto môže byť ako chutná večera lepšou alternatívou než ťažké syry. Bryndza sa taktiež dokonale hodí do šalátov, treba ju vyskúšať v mnohých kombináciách. 

Poprosíme fanfáry 

Je výborná, na jazyku sa rozplýva, dá sa jesť samotná, no najlepšia je s čerstvou bazalkou a voňavými paradajkami. Áno, je to mozzarella. Táto mliečna pochúťka sa dá takisto pripraviť na mnoho spôsobov, pridať do šalátov a jej kalorická hodnota je trikrát nižšia, než tá tvrdých syrov. 

Pre väčšinu sú stráviteľné 

Väčšina populácie nemá s trávením mlieka žiadne problémy. Žijeme v krajine, kde sme na konzumáciu mliečnych výrobkov zvyknutí a naše telo si z ich trávením vie efektívne poradiť. 
Štúdie zatiaľ stopercentne nepotvrdili, že mliečne výrobky spôsobujú zahlieňovanie organizmu. Faktom ale zostáva, že niektorí z nás môžu mať na mliečnu bielkovinu alergiu, alebo intoleranciu. Ak máte pocit, že vám býva po konzumácií nielen syrov ťažko a že máte tráviace ťažkosti, mali by ste to prekonzultovať so svojím lekárom.  

VIDEO: Rýchly, chutný a najmä zdravý mozzarellový šalát, pripravte ho ako profesionáli!