Recept: Domáca čerešňová štrúdľa, po ktorej sa budete oblizovať
Sezóna čerešní je tu a tak sme si pre vás prichystali starý dobrý známy, ale stále overený recept na domácu štrúdľu.
Suroviny:
30 g droždia
1ČL kryštálového cukru
300 g hrubej múky
100 g zemiakov
30 g práškového cukru
30 g masla
Vyskúšajte tiež: Vynikajúci čokoládový cheesecake, ktorému neodoláte
Plnka:
1200 g čerešní
250 g mletých mandlí
60 g masla
2 ks vanilkového cukru
1 vajce
60 g mandľových lupienkov
Postup:
Driždie, vlažné mlieko a cukor zmiešame, aby nám vznikol kvások. Nastrúhame uvarené zemiaky, pridáme k múke, cukru a maslu a napokon zmiešame spolu s kváskom. Cesto necháme vykysnúť.
Cesto potom prepolíme a rozvaľkáme na hrúbku 5mm a posypeme strúhankou. Naukladáme vykôstkované čerešne, posypeme vanilkovým cukrom, mletými mandľami a pokvapkáme rozpusteným maslom. Niekto pridáva ešte cukor, no takto bude štrúdľa už dosť sladká.
Aj toto vyzerá zaujímavo: Zhrešte bez výčitiek - banánové palacinky vás dostanú!
Zavinieme, potrieme vyšľahaným vajcom a mandľovými lupienkami. Necháme ešte 15 minút vykysnúť a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme približne 30 minút a samozrejme kontrolujeme.
Dobrú chuť!