Presunúť na hlavný obsah

Recept: Domáca čerešňová štrúdľa, po ktorej sa budete oblizovať

Recepty

Sezóna čerešní je tu a tak sme si pre vás prichystali starý dobrý známy, ale stále overený recept na domácu štrúdľu.

Suroviny:

30 g droždia

100 ml mlieka
1ČL kryštálového cukru
300 g hrubej múky
100 g zemiakov
30 g práškového cukru
30 g masla

Vyskúšajte tiež: Vynikajúci čokoládový cheesecake, ktorému neodoláte

Plnka:

1200 g čerešní
250 g mletých mandlí
60 g masla
2 ks vanilkového cukru
1 vajce
60 g mandľových lupienkov

Postup:

Driždie, vlažné mlieko a cukor zmiešame, aby nám vznikol kvások. Nastrúhame uvarené zemiaky, pridáme k múke, cukru a maslu a napokon zmiešame spolu s kváskom. Cesto necháme vykysnúť.
Cesto potom prepolíme a rozvaľkáme na hrúbku 5mm a posypeme strúhankou. Naukladáme vykôstkované čerešne, posypeme vanilkovým cukrom, mletými mandľami a pokvapkáme rozpusteným maslom. Niekto pridáva ešte cukor, no takto bude štrúdľa už dosť sladká. 

Aj toto vyzerá zaujímavo: Zhrešte bez výčitiek - banánové palacinky vás dostanú!

Zavinieme, potrieme vyšľahaným vajcom a mandľovými lupienkami. Necháme ešte 15 minút vykysnúť a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme približne 30 minút a samozrejme kontrolujeme.
Dobrú chuť!