Presunúť na hlavný obsah

10 sezónnych potravín, ktoré by ste mali začleniť do jedálnička: Za toto sa vám telo poďakuje

Zdravie

Na jar a v lete sa plodí naozaj veľa úrody a suroviny, ktoré obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Preto by mali byť (podľa možností) čo najčerstvejšie.

1. Baklažán

Málokto vie, že baklažán je v skutočnosti ovocie a nie zelenina. Je bohatý na vlákninu, vitamín B a C. Okrem toho obsahuje veľa vápnika, draslíka a medi. Kvôli tomu by ste ho konzumovať aj so šupkou, a preto by mal byť čo najčerstvejší.

2. Červená paprika

Červená paprika je zdrojom vitamínu A a tiež kyseliny listovej, ktorá je veľkým pomocníkom pri tvorbe krviniek. Červená paprika má v sebe tiež veľa draslíka, čo napomáha funkcii našich svalov a k regulácii krvného tlaku. 

3. Slivky

Toto malé fialové ovocie je silný antioxidant. Slivky pomáhajú pri trávení potravy, a to aj vďaka tomu, že sú bohaté na vlákninu. Čo ma prekvapilo, dnes už bežne dostať sezónne potraviny v dobrej kvalite v rámci sortimentu ovocia a zeleniny aj v potravinách. 

4. Jarná cibuľka

Mladá cibuľka disponuje veľkým obsahom vitamínu C, ale nájdete v nej aj minerály ako draslík, horčík, vápnik či železo. Prirodzene pôsobí na organizmus a zvyšuje imunitu. Kvôli zachovaniu týchto látok by mala byť čo najčerstvejšia. Osobne ju rada nakupujem v Lidli, ktorý v rámci nej nemá spomedzi reťazcov konkurenciu.

5. Reďkovky

Rovnako tak reďkovky, ktoré nájdete hneď vedľa zväzkov jarných cibuliek. Vďaka množstvu vitamínov B a vysokému podielu vitamínu C pôsobí preventívne voči rôznym chorobám. Má tiež močopudné účinky a podporuje krvotvorbu a rast buniek.

6. Kukurica

Kukurica neodmysliteľne patrí k letu a za pár centov ju zoženiete už teraz. Pomáha udržiavať hladinu hormónov v rovnováhe. Posilňuje tiež krvotvorbu a okysličuje bunky. Znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu a keďže aj zasýti, môžete si ju pokojne dať ako olovrant. 

7. Hliva ustricová alebo šampiňóny

Huby patria všeobecne medzi nenápadné zdroje vitamínového bohatstva. Hlivu ustricovú alebo šampiňóny dnes zoženiete aj mimo sezóny a v naozaj dobrom stave. V spomínanom Lidli ju majú vždy (nenájdete ju ale medzi zeleninou, ale až vzadu v chladiacom boxe a čo je výhodou, viete si zakúpiť mix balenie, kde sú aj hliva aj šampiňóny). Okrem vlákniny, sacharidov či bielkovín sú bohaté na rôzne vitamíny a minerály. V čínskej medicíne je hliva na nezaplatenie.

8. Červená repa

Cvikla je jednou z najlacnejších surovín, akú zoženiete, čo vzhľadom na jej benefity a liečivé účinky je dobrý obchod. Má vysoký obsah vitamínu C a E a podporuje kardiovaskulárny systém. Nemusíte si ju spájať len so školskými časmi, môžete ju jesť aj surovú do šalátov. 

9. Marhule

Sezóna marhúľ je v plnom prúde, no tí, ktorí nemajú záhradky, môžu toto oranžové ovocie kúpiť aj v supermarkete. Majú vysoký obsah karotenoidov, vlákniny, ale aj draslíka, vďaka ktorému dochádza k vyrovnaniu krvného tlaku a pulzu.

10. Melón

Melón u nás zrejme len ťažko vypestujeme, no leto bez červeného melóna ako keby ani nebolo. Obsahuje až 90% vody a pomáha pri chudnutí. Čo je ale dôležitejšie, je silný antioxidant a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Veľa reťazcov ponúka slabú kvalitu (nezistíte to na pohľad, ale vnútro je úplne vyblednuté a s minimom vody). Najčerstvejší nájdete v záhrade alebo na klasickom trhu, kvalitný a chutný melón je však aj v Lidli.