Presunúť na hlavný obsah

Bez čoho si nevie predstaviť Vianoce Miriam Šmahel Kalisová? Pre Feminity prezradila svoj obľúbený receptík

Rodinné vzťahy

Miriam Šmahel Kalisová je nielen známa moderátorka, mamička krásnej a šťastnej dcérky Mie, ale i kuchárka, ktorá svoju vášeň pre varenie a vypekanie dobrotiek naozaj nezaprie.

Okrem moderovania sa preto vydala i dráhou spisovateľky a práve tento rok jej vyšla knižka plná chutných a doslova neodolateľných receptov.

Pre Feminity táto úspešná a krásna žena navyše prezradila, že si ako správna kuchárka nevie nadchádzajúce vianočné obdobie predstaviť bez doma robených trubičiek, o ktoré sa každoročne postará jej mamina a bez špaldovo-mandľových lineckých koláčikov. Ak by ste si na nich chceli pochutiť i vy, prinášame vám stručný a ľahký receptík priamo od Miriam.

Ingrediencie:

  • 500g špaldovej hladkej múky
  • 200 g pomletých mandlí (alebo mandľových lupienkov pomletých na kávovom mlynčeku na jemno ako hladká múka, preosejte, aby tam nezostali žiadne veľké kúsky, nepoužívajte mandľovú múku
  • štipka himalájskej soli
  • 250 g studeného masla 84%
  • 150 g pomletého trstinového alebo muscovado cukru
  • Kôra a šťava z 1 bio citrónu stredne veľkého
  • 4 žĺtka

Postup

Všetky ingrediencie dôkladne odvážime a zmiešame v miske rukami na kompaktné cesto. Aj keď sa može zo začiatku zdať, že z toho cesto nikdy nebude, nevzdávajte sa. Maslo sa bude pod rukami postupne topiť a vytvoríte úžasne hladké a vláčne cesto.

TIP od Miriaminej maminky: studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle, bude sa vám ľahšie spracovávať s múkou.

 

www.miriamkalisova.sk #foodblogger #foodblog #ilovebread #dreamjob #tvpresenter #ilovefood #baking #cooking #cookbook #bookinprogress #niesomziadnababovka

Fotka uverejnená používateľom Miriam Šmahel Kalisová (@miriam.smahel),

Prečítajte si aj: Naše krásne ženy by sa uživili aj ako kuchárky: Verešová sa nenechá zahanbiť, zvláda takéto náročné jedlá

Keď sa vám začne cesto pekne spájať dokopy, vyklopte ho na dosku, rozdeľte na tri časti, poriadne každú guličku premieste a dve z nich zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Tretiu časť si položte na dosku pokrytú potravinárskou fóliou a zakryte ju druhou časťou potravinárskej fólie a vyvaľkajte. Ľahšie sa sa vám odlepia vykrojené vzory, keď ich budete prenášať na plech.

 

Dnesne fotenie do knihy bolo megaaa...mam najlepsiu modelku #mia #ilovemydaughter #baking #foodblogger #niesomziadnababovka

Fotka uverejnená používateľom Miriam Šmahel Kalisová (@miriam.smahel),

 

Cesto vyvaľkáme na cca 2-3 mm, alebo podľa toho, ako ste doma zvyknutí. Ak máte radi koláčiky tenučké a trošku skaramelizované, jeden plech si vždy nechajte trošku dlhšie v rúre, nech sú trošku viac zlatavé.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 6 – 9 minút. Podľa hrúbky cesta. Tenšie potrebujú menej času, ako hrubšie. To, ako pečie rúra zistíte po prvom plechu a následne tomu všetko prispôsobte.

Upečené linecké koláčiky necháme vychladnúť na plechu a studené ich spájame lekvárom, alebo džemom podľa vlastného výberu. Miriam osobne má rada malinový, šípkový, ríbezľový, alebo jahodový. Hotové linecké koláčiky odložíme do uzatvárateľnej nádoby a papkáme počas vianočných sviatkov.

Feminity aj Miriam vám želajú dobrú chuť!