Presunúť na hlavný obsah

Rudolfove žerbo na sviatočnom stole: Klasika, ktorá chutí vždy výborne

Recepty

Gastro expert Rudolf Héger si pre nás tento raz pripravil recept na Rudolfove žerbo. Zákusok, ktorému neodoláte.

Rudolf Héger a recept na Rudolfove žerbo

Suroviny:

Na výrobu cesta si zmiešame a rozmrvíme 60 dkg hladkej múky, 30 dkg masla a v 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť 2 dkg droždia (na mieste s miernou teplotou). Po nakysnutí, čo je zhruba 15 minút, primiešame 2 vaječné žĺtka, štipku sódy bikarbona, štipku soli, pól dcl rumu, 10 dkg kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor. Následne cesto vypracujeme. Necháme ho odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu. Počas tohto si pripravíme plnku. 50 dkg mletých orechov zmiešame s 30 dkg kryštálového cukru a 2 lyžicami rumu. 

Vyskúšajte tiež: Metrový koláč: Zákusok, ktorý by nemal chýbať na sviatočnom stole

Postup:

Cesto narežeme na 3 resp. 4 časti, vytvarujeme z neho malé bochníčky a po jednom ich natiahneme na rozmer veľkosti plechu. Chutné je, ak ich na tenko natiahneme. Maslom vytrieme jeden plech normálnej veľkosti, pomúčime a sem položíme prvý plát cesta. Ten najemno potrieme domácim broskyňovým lekvárom, potom dostatočne posypeme zmesou s orechmi. Nasleduje druhý plát cesta, znova marhuľový levár a orechová zmes. Jeden rad možno potrieť aj ríbezlovým lekvárom. Žerbo je chutnejšie, ak je lekvár trošku kyslejší. Až sú všetky pláty cesta poukladané a náplň minutá, vrch potrieme vaječným žĺtkom a popicháme vidličkou. Tento krok je dôležitý, pretože v ceste je droždie a ak sa neprepichá, cesto nafučí a nebude mat rovný povch. Potom je dôležité nechať ho 45 minút odpočívať. V predhriatej rúre na zhruba 170 stupňov upečieme. Po dopečení necháme dezert v plechu vychladnúť. Neskôr si pripravíme čokoládovú polevu. V jednom menšom hrnci za stáleho miešania zmiešame a necháme roztopiť pol masla, 15 dkg mliečnej čokolády a dve až tri lyžice mlieka. Nesmie však dôjsť k varu. Potom ako sa ingrediencie spoja a poleva je hotová, dáme ju dole z ohňa a ešte trochu premiešame, nech nie je s hrudkami a nech ešte trošku vychladne. Nakoniec ju naleje na vrch dezertu, ktorý necháme stáť aspoň jeden deň, až potom nakrájame. 

Neprehliadnite: Obľúbené linecké koláčiky zo špaldovej múky: Tento vianočný fitness recept si zamilujete

Zákusok je veľmi chutný a dlho vydrží. Netreba sa obávať, žeby bol príliš náročný, to len tak vyzerá.

Dobrú chuť!