Rudolfove žerbo na sviatočnom stole: Klasika, ktorá chutí vždy výborne

Gastro expert Rudolf Héger si pre nás tento raz pripravil recept na Rudolfove žerbo. Zákusok, ktorému neodoláte.

Rudolfove žerbo na sviatočnom stole určite hostí poteší

Rudolfove žerbo na sviatočnom stole určite hostí poteší

Zdroj: Profimedia

Rudolf Héger a recept na Rudolfove žerbo

Suroviny:

Na výrobu cesta si zmiešame a rozmrvíme 60 dkg hladkej múky, 30 dkg masla a v 1 dcl vlažného mlieka. Necháme nakysnúť 2 dkg droždia (na mieste s miernou teplotou). Po nakysnutí, čo je zhruba 15 minút, primiešame 2 vaječné žĺtka, štipku sódy bikarbona, štipku soli, pól dcl rumu, 10 dkg kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor. Následne cesto vypracujeme. Necháme ho odpočívať v chladničke minimálne jednu hodinu. Počas tohto si pripravíme plnku. 50 dkg mletých orechov zmiešame s 30 dkg kryštálového cukru a 2 lyžicami rumu. 

Vyskúšajte tiež: Metrový koláč: Zákusok, ktorý by nemal chýbať na sviatočnom stole

Postup:

Cesto narežeme na 3 resp. 4 časti, vytvarujeme z neho malé bochníčky a po jednom ich natiahneme na rozmer veľkosti plechu. Chutné je, ak ich na tenko natiahneme. Maslom vytrieme jeden plech normálnej veľkosti, pomúčime a sem položíme prvý plát cesta. Ten najemno potrieme domácim broskyňovým lekvárom, potom dostatočne posypeme zmesou s orechmi. Nasleduje druhý plát cesta, znova marhuľový levár a orechová zmes. Jeden rad možno potrieť aj ríbezlovým lekvárom. Žerbo je chutnejšie, ak je lekvár trošku kyslejší. Až sú všetky pláty cesta poukladané a náplň minutá, vrch potrieme vaječným žĺtkom a popicháme vidličkou. Tento krok je dôležitý, pretože v ceste je droždie a ak sa neprepichá, cesto nafučí a nebude mat rovný povch. Potom je dôležité nechať ho 45 minút odpočívať. V predhriatej rúre na zhruba 170 stupňov upečieme. Po dopečení necháme dezert v plechu vychladnúť. Neskôr si pripravíme čokoládovú polevu. V jednom menšom hrnci za stáleho miešania zmiešame a necháme roztopiť pol masla, 15 dkg mliečnej čokolády a dve až tri lyžice mlieka. Nesmie však dôjsť k varu. Potom ako sa ingrediencie spoja a poleva je hotová, dáme ju dole z ohňa a ešte trochu premiešame, nech nie je s hrudkami a nech ešte trošku vychladne. Nakoniec ju naleje na vrch dezertu, ktorý necháme stáť aspoň jeden deň, až potom nakrájame. 

Neprehliadnite: Obľúbené linecké koláčiky zo špaldovej múky: Tento vianočný fitness recept si zamilujete

Zákusok je veľmi chutný a dlho vydrží. Netreba sa obávať, žeby bol príliš náročný, to len tak vyzerá.

Dobrú chuť!

Foto:
Profimedia
Zdroj:
Rudolf Héger

Súvisiace články

Vysetrenie.sk

PlniElanu.sk

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba