Potravinové mýty, ktorými sa riadi moderná spoločnosť: Ktoré z nich zaručene nefungujú?
Je načase vystúpiť zo svojho doterajšieho zmýšľania a overiť si fakty o potravinách, ktoré konzumujeme.
Nie všetky, čo počujete v televízii alebo od známych priateľov, musia byť hneď aj pravda. Prinášame vám potravinové mýty, o ktorých ste si doteraz mysleli, že sú pravdivé. Mnoho z nich vás prekvapí!
Sú vajcia škodlivé pre naše zdravie? Dokáže vitamín C zabrániť nepríjemnej chrípke? Zabrzdite svoje starodávne zmýšľanie a riaďte sa výskumami a faktami, ktoré sa odborne zaoberajú vplyvom potravín na vaše zdravie. Toto sú najväčšie mýty, ktorými sa riadi moderná spoločnosť.
Mohlo by vás zaujímať: O tejto superpotravine ste určite ešte nepočuli: Práve tento malý zázrak sa postará o zdravie vašej pleti
Konzumácia pečiva spôsobuje nadváhu
Konzumácia pečiva nie je pre vaše zdravie neprospešná, práve naopak. Viaczrnné pečivá obsahujú výber tých najzdravších sacharidov, ktoré prispievajú k správnemu zdraviu človeka. Ženy aj muži, ktorí konzumujú chlieb, majú až o 30% menej ochorení srdca. Dokonca sa zaznamenala aj nižšia telesná hmotnosť a tým pádom sa tento mýtus úplne vyvracia.
Vitamín C zabráni prechladnutiu
Výskum ukázal, že vitamín C nedokáže zabrániť prechladnutiu či chrípke, aj napriek tomu, že jeho účinky sú prospešné zdraviu. Je síce vhodným doplnkom pri nepríjemnej chrípke a dokáže zničiť mnoho bacilov, ale sám o sebe nevylieči zápal v tele. Nespoliehajte sa, že zvýšený prísun vitamínu C si dokáže poradiť s chorobami.
Surová mrkva obsahuje viac vitamínov ako uvarená
Varenie mrkvy skutočne zvyšuje výživovú hodnotu mrkvy a na rozdiel od iných zelenín je práve tento druh zeleniny oveľa zdravší v uvarenom stave. Proces varenia rozkladá tvrdé bunkové steny, ktoré obsahujú betakarotén a ten je predsa hlavnou výhodou tejto chutnej zeleniny.
Veľké množstvo konzumácie zeleru nie je dobré
Ďalším mýtom spomedzi zdravých surovín je aj ten, že zeler obsahuje „zlé“ kalórie a jeho nadmerná konzumácia vám môže skôr uškodiť. Na tomto tvrdení nie je nič pravdivé a vy si môžete dopriať zeler v akýchkoľvek dávkach bez stresu z škodlivých kalórii či nebodaj priberania.
Odstránením kože z kuraťa minimalizujete obsah tukov
Pečenie, grilovanie alebo varenie s kožou na kuracom mäse neovplyvňuje obsah kalórii a tukov vo vašom obede. Práve ponechanie vrchnej časti kuraťa pomáha zachovávať prírodné šťavy mäsa a tým pádom sa stáva aj oveľa zdravšie.
Konzumácia vajíčok zvyšuje cholesterol
Najnovšie výskumy dokazujú, že vajíčka neobsahujú zvýšený cholesterol a pre vaše zdravie nie sú škodlivé. Vajcia sú v skutočnosti zdrojom mnohých živín vrátane zinku, železa, vitamínu D a sú považované za dôležitú súčasť pestrej stravy človeka.
Inšpirujte sa: 10 jedál a potravín, o ktorých si myslíme, že sú pre nás zdravé, no v skutočnosti sa mýlime!
Použitie margarínu namiesto masla ušetrí kalórie
Maslo a margarín majú približne rovnaké množstvo kalórií. Kým margarín bol vytvorený ako zdravšia alternatíva masla, niektoré druhy sú naozaj nezdravé. Mnoho z nich obsahuje nezdravé tuky, ktoré majú nepriaznivý vplyv na cholesterol a zdravie srdca, čo znamená, že margarín namiesto masla neušetrí kalórie.