Slávnostný veľkonočný obed inak: Jahňa s glazovanou mrkvou a pórom
Vedeli ste, že mäta a jahňacie sú skvelou kombináciou? A na veľkonočný stôl sa takéto jedlo hodí absolútne skvele!
Veľkonočné jahňa s glazovanou mrkvou a pórom
Prečítajte si: Zdravo a chutne: Budha miska s belugou a tofu, ktorá je plná vitamínov či minerálov
Neviete, čo pripraviť na slávnostný veľkonočný obed s rodinou? Máme pre Vás skvelý tip od blogerky Moniky z La Petit.
Čo budete potrebovať:
4 jahňacie lýtka
80 ml olivového oleja
4 strúčiky cesnaku
20 g čerstvej mäty
kôru z ½ citróna
šťavu z ½ citróna
2 zväzky mrkvy s vňaťou
2 PL medu
1/2 šálky lieskových orechov
700 g mladého póru
soľ
čierne korenie
10 prepeličích vajíčok
700 g zemiakov
2 PL repkového oleja
bylinky na podávanie
Postup:
1. Mätu nasekajte na drobno a cesnak prelisujte, aby uvoľnil arómy. Z oleja, cesnaku, mäty, kôry a šťavy z citróna pripravte marinádu. Jahňacie lýtka potrite marinádou a nechajte aspoň 30 minút marinovať. Ideálne aj cez noc. Lýtka dajte do pekáča aj s marinádou, podlejte trochou vody, prikryte alobalom a dajte piecť na 180 stupňov. Po 1 a ½ hodine odokryte alobal a pečte ďalšie 2 hodiny, kým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.
2. Prípravu zeleniny naplánujte až v druhej polovici pečenia mäsa. Zeleninu najprv jemne uvaríte a potom dopečiete v rúre a budete to trvať cca 30 – 35 minút. Tak to chce trochu time managementu. Mrkvu očistite ale nechajte na nej trochu zelenej vňate. Tak isto očistite pór. Ideálne ak dáte dole vrchné vrstvy aby ste ho mohli dôkladne umyť.
3. Zeleninu dajte variť do vriacej vody na cca 7- 10 minút. Zelenina sa jemne predvarí a potom bude rýchlejšie upečená. Oblanšírovanú zeleninu je ideálne hneď schladiť. Podľa kuchárskych kníh vo vodnom kúpeli s ľadom, kvôli zachovaniu farby, ale nie je to nevyhnutné.
4. Oblanšírovanú zeleninu precedťe, jemne osušte a s mrkvou ihneď na plech. Zelené konce obaľte v albobale, vďaka tomu pri pečení konce nezhnednú, a potrite mrkvu medom. Vedľa mrkvy dajte zemiaky nakrájané na obľúbený tvar a jemne ich potrite trochou oleja. Mrvku aj zemiaky osoľte a okoreňte a dajte piecť do rúry k mäsu. Podľa veľkosti mrkvy to trvá tak cca 20 – 25 minút.
5. Na suchej panvici si potom opečete nasekané lieskovce, ktoré budú krásne chrumkať. Mäso, aj zelenina budú jemné a mäkké, preto je fajn dodať jedlu trochu chrumkavosti. 10 minút pred dopečením zeleniny a mäsa, pridajte na plech aj varený pór, ktorý ste tiež osolili a okorenili a nechajte všetko spolu pekne dopiecť.
6. V poslednej fáze pečenia si ľakho pripravíte aj prepeličie vajíčka. Tie sa varia naozaj krátko. Na druhú stranu, horšie sa lúpu, a kľudne môžete použiť aj slepačie, iba by som ich uvarila na hniličku, teda s tekutým žĺtkom. To vytvorí ďalšiu skvelú chuť a textúru jedla.
Neprehliadnite: Rybacia nátierka z tuniaka: Dokonalé, sýte a rýchle raňajky na počkanie