Presunúť na hlavný obsah

Bazový sorbet: Jednoduchý a osviežujúci dezert na leto. Využite kvety bazy, kým sú v sezóne!

Recepty

Prečo nevyužiť matku prírodu a z kvetov bazy, ktoré sú stále v sezóne si neurobiť beztukový osviežujúci dezert na leto? Stačí vám k tomu len pár ingrediencií.

Ingrediencie:

20 hlávok čerstvo natrhaných hlávok bazy 

550 ml vody 

300 g práškového cukru

2 citróny, rozpolené a odšťavené (polovičky si ponechajte)

Mohlo by vás zaujímať: Recept na mangový sorbet bez cukru, ktorý miluje aj Sofia Vergara

Postup prípravy: 

Vyberte si bazové kvety s čistými, krémovo bielymi okvetnými lístkami, stonku odstrihnite tesne pred rozvetvením kvetov. Vložte do veľkej panvice cukor, vodu, citrónovú šťavu a odšťavené polovice citrónov. Priveďte do mierneho varu, potom vypnite oheň a nechajte lúhovať (a cukor rozpustiť) aspoň 1 hodinu alebo až 5 hodín.

Potom cez veľké sitko, ktoré vysteliete napríklad mušelínom a položíte nad misku alebo panvicu, zmes preceďte a vyhoďte hlavičky kvetov a citróny. Nalejte do mraziacej nádoby (najlepšie s vekom) a zmrazte na 2-3 hodiny do polo zmrznutia.

Čítajte tiež: Mramorovaná zmrzlinová misa s jemným malinovým pyré: Doplňte ju o tmavú čokoládu a máte o letný dezert postarané

Polo zmrazenú zmes zoškrabte do kuchynského robota alebo mixéra a šľahajte, aby ste rozbili hrudky ľadu (možno budete musieť niekoľkokrát zoškrabať boky). Vložte takto pripravený bazový sorbet späť do nádoby a zmrazte na ďalšie 1-2 hodiny.

Tento proces zopakujte ešte dvakrát alebo trikrát. Čím viackrát bazový sorbet rozmixujete, tým bude jemnejší. Vydrží zmrazený až tri mesiace. Pred samotným podávaním, vyberte sorbet z mrazničky aspoň 5 minút predtým a nechajte odstáť. 

Neprehliadnite: To najchutnejšie osvieženie: Domáce sorbetové nanuky, na ktorých prípravu potrebujete len 5 minút

Dobrú chuť!