Presunúť na hlavný obsah

Stravovanie podľa krvných skupín: Ako by mal vyzerať váš jedálniček?

Zdravie

Veľa ľudí potvrdilo, že riadením sa krvnými skupinami v stravovaní, dosiahli pozitívnu zmenu lepšieho životného štýlu, či už išlo o chudnutie, alebo posilnenie zdravia.

Krvná skupina A

Ľudia s krvnou skupinou A sú potomkovia „poľnohospodárov“ a v strave by sa tak mali zamerať na organické, vegetariánske alebo vegánske potraviny. Menej vhodné je pre nich mäso, ktoré im spomaľuje metabolizmus, rovnako tak mliečne výrobky. Neznamená to, že ich musia úplne vylúčiť z jedálnička, vhodné mäso je morčacie a kuracie, stačí 1x do týždňa a striedať s rybami ako treska, losos, kapor, pstruh. Nevhodné mäso je bravčové, hovädzie či slanina a pod. Spomedzi mliečnych výrobkov sa môžu zamerať na tofu, výrobky z kozieho syra a nevhodné sú maslo, kravské mlieko, tvaroh. 

Jedálniček by mali obohatiť o zeleninu ako brokolica, kel, špenát, cesnak, cibuľa, mrkva, tekvica, kaleráb, karfiol a ovocie ako grapefruit, čučoriedky, slivky, ostružiny, marhule.

Čítajte: Potraviny, ktoré spôsobujú únavu po jedle: Ak chcete mať viac energie, vyhnite sa podľa odborníka tomuto

Krvná skupina B

Potomkovia kočovníkov, ktorých strava bola aj rastlinná aj živočíšna. Mäso ako jahňacie, divina, králik, ale aj hovädzie a teľacie. Nevhodné je pre nich bravčové mäso, šunka, ale aj kačica. Ryby ako makrela, losos, sardinky či tuniak sú v poriadku, no dávať pozor by ste si mali na ustrice, chobotnicu, slimákov či kraby. Strukoviny ako zdroj bielkovín sú veľmi dôležité, zamerať by ste sa mali na fazuľu a vyhýbať by ste sa mali šošovici, azuki. Zo strukovín je vhodná špaldová pšenica či ovsené otruby. Vyhnúť by ste sa mali pohánke, kukurici, jačmeňu a amarantu.
Zo zeleniny zaraďte na tanier cviklu, mrkvu, sladké zemiaky, ale aj čínsku kapustu, kel, baklažán, papriku a brokolicu. Nevhodné pre ľudí s touto skupinou sú olivy, tekvica, reďkovka, paradajky, avokádo a kukurica. Ovocie, ktoré bez problémov jedzte sú banány, slivky, hrozno, ananás a tiež papája. Vyhýbať by ste sa mali granátovému jablku, rebarbore a kokosovému orechu.

Krvná skupina AB

Najmladšia krvná skupina, ktorá má niečo z A a niečo z B, pochopiteľne. Ľudia so skupinou AB môžu kombinovať mäso, ale vhodnejšie sú pre nich ryby. Najlepšie urobíte, keď na tanier začleníte losos, pstruh, sardinky, tuniaka a vyhnete sa chobotnici, ustriciam či kaviáru. Z mäsa je vhodné jahňacie či králik a vyhýbať by ste sa mali bravčovému, hovädziemu, ale aj kačici a kuraciemu.
Mliečke výrobky ako feta, kozí syr či ricotta by mali tvoriť váš jedálniček a naopak, eliminovať alebo odstrániť z neho by ste mali maslo, kravské mlieko, modrý syr. 
Zo strukovín voľte šošovicu či sóju. Zatiaľ čo zelená fazuľa je v norme, fazula – aduke nie je vhodná. Z obilnín sú vhodné ovsené vločky, otruby či špaldová ryža a nevjodnou sa stáva pohánka, kukuričná múka.
Zo zeleniny pridajte do jedálnička cviklu, púpavu, brokolicu, karfiol, zeler, baklažán a vyhýbajte sa avokádu, všetkým druhom papriky, reďkovke a čiernym olivám. Najnevhodnejšie ovocie sú banán, pomaranč, mango, granátové jablko alebo rebarbora. Dobre urobíte, ak do jedálnička zakomponujete skôr čučoriedky, slivky, čerešne, hrozno, grapefruit a citrón.

Neprehliadnite: 8 tipov ako odvodniť organizmus: Zavodňovanie tela vzniká z viacerých dôvodov, zistite ten váš a čo sa s tým dá robiť

Krvná skupina 0

Ľudia s krvnou skupinou 0 sa radia k potomkom lovcov a zberačov, ich stravovanie sa v jednoduchosti spája s tzv. paleo diétou. Do jedálnička zaraďte hovädzie, teľacie či jahňacie mäso a vyhýbajte sa bravčovému mäsu či slanine a šunke. Svoju pozornosť rozhodne zamerajte na ryby  ako losos, makrela, sardinky, tuniak, kapor, pstruh, ale vyhýbajte sa údenému lososu, chobotnici či kalmárom i kaviáru. Spomedzi mliečnych výrobkov sú pre vás nevhodné všetky druhy syrov, jogurty, mlieko, tvaroh. Nahradiť by ste ich mali kozím syrom, mozzarelou, fetou či tofu. Z obilnín sústreďte svoju pozornosť na pohánku, prípadne quinou, hnedú ryžu a vyhnite sa bielej múke, ovseným vločkám, otrubám či kukurici. Zo zeleniny zakomponujte do jedálnička červenú papriku, sladké zemiaky, tekvicu, kel, hlávkový šalát, špenát, kaleráb, cibuľu či cesnak.
Najvhodnejším ovocím sú figy a slivky, višne, ale môžete aj jablká, hrušky, banány, grapefruit,  čučoriedky, brusnice, maliny či melón. Pomaranče a jahody si kľudne odoprite.