Presunúť na hlavný obsah

ZRNKO KÁVOVEJ MÚDROSTI

Recepty

Lahodná, voňavá, povzbudzujúca, plná neopakovateľnej chuti a neodolateľných zážitkov. Aj taká je káva pre niektorých z nás. Slovo „káva“ pochádza z latinského označenia rodu Coffea. Tento rod je členom čeľade Rubiaceae, ktorá zahŕňa viac ako 500 rodov a 6 000 druhov.

Kávovník arabský Coffea Arabica, ktorý v roku 1753 určil švédsky botanik Carl Linné, nám dáva zrnká arabika, vysoko kvalitnú a jedinú kávu, ktorá sa pije sama, nemiešaná. Kávovník arabský sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške, optimálne podmienky pre svoj rast dosahuje vo výškach 1000 až 1800 metrov, potrebuje stálejšie a vyrovnanejšie počasie a dorastá do veľkosti troch metrov.  Stromy alebo kríky kávovníka Coffea Arabica poskytujú úrodu kávovníkových bobúľ po štyroch rokoch od vysadenia, plodia približne 25 rokov a samotné plody sa môžu zberať až niekoľkokrát do roka. Kávovníky druhu Arabica sú náročné na pestovanie, rovnako však aj na zber a následné spracovanie, sú citlivé na pokles teplôt, veľmi málo odolné voči chorobám a škodcom. Tradičný spôsob pestovania kávovníkov si vyžaduje zasadiť v ich blízkosti vhodné stromy, aby chránili kávovníky a vyvíjajúce sa plody pred najhorúcejšími lúčmi slnka. 

Káva Arabika je najžiadanejšia a je považovaná za gurmánsku kávu. Pre svoju lahodnú chuť a jemnosť je vysoko cenená odborníkmi.