TAJOMSTVO KOKTEILOV
Tajomstvá dochucovania najobľúbenejších drinkov sú založené na správnom dávkovaní a v kvalitných prísadách. Každý skúsený barman pozná silu tej najtajomnejšej – angostúry. Tento aromatický prípravok určený k dochuteniu miešaných nápojov je nevyhnutná súčasť mnohých známych kokteilov.
angostura,kokteil,prisada,tajomstvo,jedlo,napoje,
Ako vždy, tie najlepšie veci boli vymyslené na úplne iný účel ako sa používajú dnes. Aj v prípade angostúry to nebolo inak. V roku 1824 túto receptúru zostavil Johan Gottlieb Benjamin Siegert, sliezsky lekárnik a armádny ránhojič, ktorý emigroval do Venezuely. Tu sa stal riaditeľom vojenskej nemocnice v Angosture a niekoľko rokov sa zaoberal výskumom a analýzami miestnych bylín. Výsledkom tejto štúdie bolo zostavenie kombinácie byliniek, ktorú nazval Aromatický Bitter. Spočiatku bol určený ako liek na trávenie a iné ťažkosti. Výroba tohto „lieku“ neustala ani po smrti jeho vynálezcu. Naďalej bola vedená spoločnosťou, ktorú založili jeho potomkovia. Siegertova rodina vyrába jedinečnú angostúru Aromatic Bitters dodnes. Nie však liek, ale ako významnú barovú prísadu. Jej receptúra na výrobu je tajná a chránená. Dnes už bez tejto prísady nemôže fungovať žiadny kokteilový bar, je to nevyhnutná prísada do tých najpopulárnejších drinkov ako je Manhattan, Pink gin, Gin tonik a mnohých iných. Je to jednoducho výnimočná a nenapodobiteľná ingrediencia. Liehovina s nízkym obsahom cukru, ktorá má intenzívnu tmavočervenú farbu, výraznú vôňu. Rozvinutá horkosť odoberá nežiaducu sladkosť a zvýrazňuje chuť. Používa sa ako farbiaca, aromatizujúca alebo ochucujúca súčasť miešaných nápojov. Angostúra je jednou z prísad, ktoré robia kokteilové drinky takými opojnými a nenapodobniteľnými.