RECEPT S VÍNOM: SALTIMBOCCA
Víno, či už biele alebo červené, je obľúbenou ingredienciou do mnohých výnimočných jedál. Hlavný chod zjemní, dodá mu nezameniteľnú chuť a vôňu a najmä pri domácom varení je skôr príležitostnou prímesou. FEMINITY dostalo recept na vynikajúcu taliansku delikatesu Saltimbocca s bielym vínom od šéfkuchára Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka.
Ingrediencie pre 4 osoby:
4 teľacie rezne
Soľ
biele korenie
4 plátky parmskej šunky
6 stebiel šalvie
3 lyžice masla
4 lyžice bieleho vína
šťava z 1 citróna
4 lyžice teľacieho alebo zeleninového vývaru
Postup:
Teľacie plátky osolíme, okoreníme čerstvo zomletým korením a potom na ne uložíme plátok šunky a šalviový lístok. Preložíme na polovicu a prepichneme špáradlom. V panvici rozpustíme lyžicu masla a z obidvoch strán na ňom opečieme takto pripravené mäso. Potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 100 °C a pečieme asi 6 minút. Nato mäso preložíme na teplý tanier a odložíme na teplé miesto. Do výpeku z mäsa vmiešame biele víno, citrónovú šťavu a teľací alebo zeleninový vývar a krátko povaríme. Pridáme zvyšné maslo a pomaly ho za stáleho miešania rozpustíme vo výpeku, čím omáčku zahustíme. Osolíme a okoreníme, pridáme zvyšnú posekanú šalviu a vložíme naspäť teľacie mäso.