BEZLEPKOVÁ DIÉTA
Trpíte celiakiou alebo alergiou na určité obilniny? Napriek tomu, že zostavovať špeciálny jedálny lístok nie je určite jednoduché, dnes už je možné plnohodnotné stravovanie aj napriek vaším obmedzeniam. Vďaka bezlepkovej diéte si nahradíte “zakázané“ potraviny, no zároveň neostanete vaším chutiam nič dlžní. Pri diéte, ktorej produkty sú vyrobené zo surovín neobsahujúcich lepok, šetríte tráviaci systém. Bezlepková diéta nie je nič drastické a tento spôsob stravovania je vhodný pre všetkých, ktorí majú radi nové chute i svoje zdravie.
Bezlepková diéta je dôležitá najmä pre ľudí s celiakiou, ktorých organizmus odmieta spracovávať lepok z niektorých obilnín. Po diagnostikovaní ochorenia je diéta s vylúčením potravín obsahujúcich glutén jediným spôsobom, ako zabrániť ďalšiemu poškodeniu črevnej sliznice. Toto stravovanie je vhodné aj pri Duhringovej chorobe, pri alergii na niektoré obilniny. Veľmi často sa táto metóda používa aj pri liečbe dlhodobých hnačkových ochoreniach. Bezlepková diéta je založená na príjme potravín, ktoré neobsahujú glutén - lepok. Zo svojho jedálnička preto musíte vylúčiť najmä obilniny ako pšenica, jačmeň, raž, či ovos. Zabudnite preto na múku z týchto obilnín a produkty z nej vyrábané. Pečivo, chlieb, cestoviny a knedle vyrobené z takejto múky sú nevhodné. Pri bezlepkovej diéte však nejde len o vynechanie niektorých potravín, ktoré sú vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok. Je nutné sa vyvarovať všetkých potravín, ktoré obsahujú i jeho nepatrné množstvo. Žiaľ, moderné technológie výroby potravín spôsobili prítomnosť gluténu vo väčšine upravovaných alebo konzervovaných potravinách. Napríklad rôzne polievky, zmrzlina, mäkké syry, korenie, omáčky i niektoré mäsové výrobky. Dokonca aj mnohé druhy alkoholov a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín. Pri nákupoch je preto nutné dôsledne sledovať etikety. Aj keď si musíte pri tejto diéte odopierať určité potraviny, je možné ich nahradiť. Využite neobilné suroviny, ktoré reprezentujú najmä strukoviny ako cícer, hrach, šošovica, fazuľa. Kombináciou ryže, kukurice, zemiakov a ďalších bezlepkových potravín je možné vyrábať plnohodnotné produkty pre kvalitnú bezlepkovú diétu. Vhodné potraviny sú aj sója, ovocie, tvrdé syry a zeleninové produkty. Dnes už nie ste odkázaní na komplikované pátranie po takýchto potravinách. Našťastie, život vám uľahčia špecializované predajne bezlepkových výrobkov, aj internetové obchody. Aby bol pokrm chutný a zároveň ostal výživný, odporúčame pri príprave jedál využívať princípy makrobiotickej stravy. Pokiaľ ste odkázaní na túto diétu, nemusíte sa cítiť diskriminovaní ani v reštaurácií. Aj vy si môžete plnohodnotne vychutnať kulinárske umenie, v moderných stravovacích zariadeniach je už samozrejmosťou menu z bezlepkových potravín.